Kralj Melburna juri devetu krunu 1Foto: Beta/AP/Kelly Barnes

Autralijan open je praktično mesto sigurnog uspeha Novaka Đokovića, koji od svojih 17 grend slem titula čak osam ima sa tvrde podloge Melburna. Najbolji teniser svetu u odbranu krune Ozi opena kreće danas (ne pre 10.30) mečom protiv Žeremija Šardija.

Start sezone je za Novaka veoma bitan pošto bi eventualno osvajanje 18. grend slema u karijeri moglo da mu da „vetar u leđa“ u trci za najvećim rivalima, Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, koji na svom kontu imaju upisanih 20 titula na najvećim turnirima.

Imao je Đoković prošle sezone sjajnu šansu da bude na korak od Švajcarca i Španca, ali je niz prekinut diskvalifikacijom na US openu, na kojem praktično zbog njihovog izostanka nije imao konkurenciju. Na Novakovoj listi želja ove sezone nije samo sustizanje rivala po broju grend slemova već i potencijalno zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste, koji bi u martu trebalo da obori. Ako se po jutru dan poznaje, Novak je naštelovao formu pošto je na ATP prošle nedelje savladao 12. tenisera sveta Denisa Šapovalova (2:0) i sedmog Aleksandra Zvereva (2:1), koji mu je inače potencijalni rival u četvrtfinalu. Ako favoriti budu pobeđivali po planu, u polufinalu bi reket trebalo da ukrsti sa Dominikom Timom, pre eventualnog finala sa Nadalom.

Najbolji teniser sveta juče nije bežao od činjenice da je favorit protiv Šardija i da bi svaki drugi skor osim njegove pobede bio iznenađenje.

– Imam veoma dobar lični skor sa Žeremijem, mislim da to pomaže. Nismo igrali već neko vreme, ali je veoma iskusan teniser. Dugo godina je na ATP Turu. Ima jak servis i forhend, nekako se njegova igra zasniva na ova dva udarca. Očigledno je i učešće na ATP kupu i igranje tih mečeva u singlu i dublu u Rod Lejver areni pomoglo da se spremim za Australijan open. Još nisam iskusio ovakav uvod u turnir.

To je pozitivno. Igra se noćni meč, igra je drugačija, podloga malo sporija. Istorijski imam dobar skor u mečevima koje igram uveče u Melburnu, tako da se radujem tome. Osećam se dobro, igrao sam stvarno dobro. Nadam se da ću nastaviti tako – rekao je Đoković.

Nole je istakao da uvek oseća dodatnu pozitivnu energiju u Melburnu, a da prema „Rod Lejver“ areni ima posebnu vrstu ljubavi.

– Da, to je ljubavna afera. Možda nešto slično, ne tako kao što Rafa ima sa Frenč openom, ali osećao sam se oduvek nekako komfornije na ovom terenu, kako sam se vraćao svake godine. Što više pobeđujete, to imate više samopouzdanja i prijatnije se osećate na terenu. Ako se dobro osećate, bez obzira na podlogu, imate bolje izglede da igrate najbolje. Kada sam ove godine prvi put kročio na ovaj teren, da treniram, oživeo sam neka od sećanja od prošle godine, ali i prethodnih kada sam osvajao turnir. Da, to mi daje sjajan osećaj, veru u sebe. Osećam da je to mesto gde bi trebalo da budem i gde sam istorijski gledano uvek bio u stanju da igram najbolji tenis. Nadam se da će ovo biti još jedna uspešna godina – istakao je Đoković.

Naveo je i da će mu nedostajati trener Marjan Vajda, koji je ostao kod kuće (samo je Goran Ivanišević u Melburnu).

– Marjan je više od trenera za mene. On je član porodice. Postao je deda po drugi put, porodila se njegova druga ćerka. Vremena se brzo menjaju. Od našeg prvog turnira kao trenera i igrača, a bilo je to u Hertogenbošu, na travi u Holandiji, mislim da je prošlo 15 godina. Sećam se prvog meča, tri taj-brejka, spasao sam četiri meč lopte i pobedio. Rekao je da je tada dobio prvu sedu dlaku. Bilo je to uzbudljivo putovanje i i dalje se nastavlja sa Marjanom – kazao je Đoković.

Od srpskih tenisera su u prvom kolu svoje mečeve u noći između nedelje i ponedeljka odigrali Miomir Kecmanović, koji se sastao sa Kamilom Majhšakom, i Dušan Lajović, koji je igrao protiv Sergeja Stahovskog.

Nadala više brinu leđa od Đerea

Laslo Đere u prvom kolu igra protiv Rafaela Nadala, a meč će se igrati u noći između ponedeljka i utorka (ne pre 1.00 sat). Španca od rivala više muči povreda leđa zbog koje je propustio ATP kup.

– Očigledno nije sjajno, jer da jeste, igrao bih na ATP kupu. Tačno 15 dana me muče leđa. I evo nas. Pokušao sam danas malo da serviram. Jedino što mogu je da ostanem pozitivan. Povreda nije ozbiljna, ali naravno da me pomalo brine – istakao je Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari