Kraljevići ili Crveni đavoli 1Foto: EPA/ ALBERTO ESTEVEZ

Skoplje će večeras biti epicentar fudbalskih dešavanja na Starom kontinentu, pa i šire, zbog planetarne popularnosti ova dva kluba, jer će na stadionu „Filip II Makedonski“ u tradicionalnom Superkupu snage odmeriti osvajač poslednje Lige šampiona – madridski Real i pobednik minule Lige Evrope – Mančester junajted.

Sa svim najjačim adutima zelenog, ali već vrlo uspešnog trenera Zinedina Zidana, na klupi španskog velikana, i trofejnog Žozea Murinja, stratega engleskog diva.

– Real, njegovi igrači, treneri i navijači uvek su „gladni“ novih trofeja. Nikada se ne postavlja pitanje motiva, jer se uvek želi više ili makar isto kao sezonu pre, a mi smo u prošloj odbranili evropsku titulu i osvojili Primeru. Biće teško ponoviti takav uspeh, ali imamo tim koji može da pokuša da ponovi takve, vrhunske rezultate. Trijumf u Superkupu dao bi nam krila na početku nove sezone – objašnjava Zidan, dva meseca posle „gaženja“ Juventusa u finalu LŠ u Kardifu, a dva vikenda pre početka novog prvenstva Španije.

Mančester junajtedu ovo će biti najozbiljniji ispit nakon rutinskog trijumfa nad Ajaksom u majskom finalu LE u Stokholmu, ujedno i generalna proba za prvo kolo Premijer lige, sledećeg ponedeljka.

– Odlično smo odradili pripreme, napravili sve što smo planirali, probali dosta različitih stvari i, što je najvažnije, evoluirali u tom periodu. Srećom, nismo imali problema s težim povredama, a tim je pojačalo nekoliko odličnih igrača. S ovim Superkupom počinju ozbiljne stvari, pa već na prvom ispitu želimo najvišu ocenu. Mančester junajted ne bi bio jedan od najvećih klubova na svetu kada ne bi uvek iznova napadao trofeje – jasan je Murinjo.

Dodatno okuražen transferima srpskog defanzivnog veziste Nemanje Matića, belgijskog napadača Romela Lukakua i švedskog štopera Viktora Lindelefa, ali uskraćen za pomoć Erika Bajia i Fila DŽonsa (suspenzije), te povređenih Luka Šoa, Markosa Rohoa i Ešlija Janga. Real je pretrpeo manje promena u tekućem prelaznom roku, a najveća prednost Zidanove ekipe je povratak u tim zvanično najboljeg fudbalera sveta za 2016. godinu Kristijana Ronalda, jer je Portugalac propustio deo priprema zbog izlaska na sud, pod optužbom za utaju poreza. Pa i prijateljski duel ovog leta u Kaliforniji, završen remijem (1:1).

Do sada 4:2 za Real

Zanimljivo da ovaj španski i engleski klub nisu često imali takmičarske duele. Svega u četiri dvomeča: u šesnaestini finala Lige šampiona u sezoni 2012/2013, četvrtfinalima istog takmičenja 2002/2003. i 1999/2000, te polufinalima Kupa pobednika kupova u sezonama 1967/1968. i 1956/1957. Odnos u pobedama je 4:2 za Real, uz četiri nerešena ishoda.

Osvojeni Superkupovi

Madriđani imaju tri osvojena trofeja u duelima pobednika dva UEFA takmičenja – 2002, 2014. i 2016. godine, uz dva izgubljena finala (1998, 2000), a više takvih slavlja imaju samo Barselona i Milan (po pet). Mančesterovci su samo 1991. bili bez premca na Starom kontinentu, a u istom takmičenju poraženi su 1999. i 2008.

Vrućina prekida meč

Za slučaj povratka toplotnog talasa „Lucifer“, koji je proteklih dana iznurivao Balkan, odnosno ukoliko temperatura bude više od 32 stepena na početku meča Evropska fudbalska federacija predvidela je pauze za osveženje vodom posle 30 i 60 minuta igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari