Kristal palas Marka Odermata: Prvi "poker" globusa u jednoj skijaškoj sezoni posle 2001. 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Skijaška sezona za muškarce završena je bez trke.

Zbog loših vremenskih prilika u austrijskom zimskom centru Zalbahu otkazan je spust.

Tako je švajcarskom smučaru Marku Odermatu (26) prvi put u njegovoj karijeri pripao i mali Kristalni globus za ukupnu pobedu u toj disciplini u Svetskom kupu.

Drugi je, s 42 boda manje, ostao Francuz Siprijen Sarazen, jedini koji je mogao da ga ugrozi.

Odermat je uzeo i veliki Kristalni globus, jer je i treći put uzastopce najuspešniji u generalnom poretku, a mala priznanja su mu došla u ruke i za superveleslalom i velelalom.

Poslednji osvajač svojevrsnog skijaškog „pokera“ bio je Austrijanac Herman Majer 2000. i 2001. za ista dostignuća kao i Odermat, budući da i on nije bio slalomaš.

Proslavljeni Švajcarac Pirmin Curbrigen je to postigao 1987, kada je zauzeo 27. mesto u generalnom plasmanu u slalomu, koji mu isto nije bio jača strana. Tada je mali Kristalni globus u tehnički najzahtevnijoj disciplini pripao Slovencu Bojanu Križaju, jugoslovenskom smučaru.

Svetski kup je dobio trku u superveleslalomu u sezoni 1985/86.

Pre toga trijumf je u slalomu, veleslalomu, spustu i ukupno ostvario samo Francuz Žan Klod Kili 1967, u prvoj godini Svetskog kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari