Kristalni globus posle osam godina opet u rukama švajcarske skijašice: Lara Gut Behrami najstarija pobednica Svetskog kupa 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

U austrijskom zimskom centru Zalbahu žene su vozile poslednji veleslalom u Svetskom kupu u alpskom skijanju ove sezone.

Švajcarkinji Lari Gut Behrami je i deseto mesto bilo dovoljno da i zvanično prigrabi Kristalni globus za ukupnu pobedu i mali globus za najuspešniju u toj disciplini.

To je njen drugi trijumf. Do prvog je dosegala 2016.

Postala je s 32 godine najstarija pobednica Svetskog kupa. Nadmašila je Švajcarkinju Freni Šnajder kojoj je 1995. bilo 30.

Računajući i mušku konkurenciju, najstariji je Austrijanac Štefan Enerharter, koji je 2003. imao i pune 33.

U veleslalomu je pobedu odnela Italijanka Federika Brinjone, kojoj je u toj disciplini pripalo drugo mesto ove sezone, a u ukupnom poretku je takođe druga.

Ona je s 33 godine uvećala sopstveni rekord kao najstarija pobednica ikada u veleslalomu, koji drži od ranog dela ove sezone, kada je nadmašila Austrijanku Anitu Vahter, 32-godišnjakinju u svojoj poslednjoj pobedi, 1999.

Najstarija pobednica u jednoj trci i dalje je Austrijanka Elizabet Gergl, koja je bila starija dva meseca nego Brinjone danas kada je najbrže prošla kroz cilj u superveleslalomu u Val d Izeru pre deset godina.

Skijaška sezona za žene se završava u Zalbahu sledeće nedelje.

U petak se vozi superveleslalom, a u subotu spust. U obe discipline je Gut Behrami u vođstvu pa joj se smeše još dva mala globusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari