Krizni štab da se probudi iz hibernacije 1Foto: STARSPORT

Korona virus je ušao u srpski fudbal, košarku, vaterpolo…

Test na kovid 19 pozitivan je kod petorice prvotimaca Crvene zvezde, kod jednog košarkaša Partizana, kod jednog reprezentativca i selektora vaterpolo selekcije… Crveno-beli su juče potvrdili da su Marko Gobeljić, Veljko Simić, Dušan Jovančić, Njegoš Petrović i Marko Konatar pozitivni na novi virus.

Oni zbog sumnje nisu ni učestvovali na poslednjem meču ove sezone protiv Proletera prošle subote, ali su verovatno sa većinom ostalih igrača bili u kontaktu tokom prethodne nedelje. Sumnja se da je u klub korona virus uneo bivši kapiten Vujadin Savić, koji je bio u kontaktu sa većinom igrača. U srpskom fudbalu ekipe nemaju kao u Nemačkoj ili Engleskoj stroga upustva da fudbaleri i zaposleni ne smeju biti u kontaktu ni sa kim osim onih s kojima moraju zbog prirode posla na stadionu i uže porodice.

Da je korona prisutna u srpskom fudbalu dodatno svedoči i to što su fudbaleri subotičkog Spartaka protekle nedelje vanredno testirani zbog toga što je nekoliko igrača imalo simptome slične gripu. Pre dva dana je i selektor vaterpolista Srbije Dejan Savić objavio da je pozitivan na koronu. Nekoliko dana pre toga objavljeno je i da je reprezentativac Nemanja Vico takođe pozitivan.

Protekle nedelje javnost je saznala i da je košarkaš Partizana Nikola Janković pozitivan na koronu, ali prema do sada dostupnim informacijama nije zarazio nikog od saigrača.

U nedelju je zbog pozitivnog testa na kovid 19 otkazano finale Adria toura u Zadru. Ne treba posebno podsećati da je u pitanju turnir koji je pre desetak dana održan i u Beogradu sa istim akterima, što je bio jedan od najmasovnijih sportskih događaja posle ublažavanja mera.

Pored toga veliki broj gledalaca bio je i na večitom derbiju (preko 20.000), kao i na Zvezdinoj proslavi titule protiv Proletera (preko 18.000), a očekuje se i da bi u sredu na finalu Kupa Srbije između Partizana i Vojvodine takođe moglo da se nađe preko 10.000 ljudi.

Epidemiolog Predrag Kon juče se oglasio na svom privatnom Fejsbuk nalogu, u zatvorenoj grupi koja nije dostupna široj javnosti, gde je situaciju nazvao „pretećom“.

– Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta. Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato) – naveo je Kon.

On je dodao i to da bi odgovornost za tiskanje navijača na stadionima trebalo prebaciti na klubove, uprkos tome što je Krizni štab odobrio masovne skupove bez mogućnosti sankcionisanja onih koji ne poštuju preporučene mere.

Prvo treba reći da nikada nije zaustavljena obaveza da kada se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca. Mnogi misle da je to nemoguće… Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem – dodao je Kon.

Epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Danas napominje da Krizni štab uveliko kasni sa merama i da je sada jasno da su masovna okupljanja prerano dozvoljena.

– Prvo, mora Krizni štab da se probudi iz hibernacije. Oni su bili uspavani sedam nedelja, nisu smeli ni da pisnu zbog ovih izbora. Sada su izbori prošli i očekujem da će ponovo ozbiljno da razmotre šta treba da se dalje uradi. Oglasio se Kon za početak. Juče smo baš razgovarali i on mi je rekao da će da se oglasi, a ja sam mu odgovorio da će ispasti da je čekao ponedeljak, odnosno kraj izbora. Oni moraju da živnu i da odmah preduzmu mere. Opasno je što su se pravili ludi zbog predizborne aktivnosti. Sada će verovatno sve da zabrane, da onda opozicija ne može da se okuplja, a ovi su se aktivno okupljali pre izbora i prebacivali punim autobusima ljude – priča Radovanović.

Sportisti koji su zaraženi, kao i njihovi kontakti, moraće po njegovim rečima u striktnu izolaciju.

–  U ovom konkretnom slučaju moraju fudbaleri 14 dana da budu u izolaciji. Oni će verovatno dobro proći kao mladi i kao sportisti, sa blažom kliničkom slikom, ali to ih ne oslobađa izolacije. Isto tako će u izoalciju morati i svi oni koji su sa njima bili u kontaktu. Šteta je već napravljena i to će sada morati striktno da se sprovede da se virus ne bi dalje širio. Testiranje, naravno, treba da bude što šire – naglašava Radovanović.

Zabrana masovnih okupljanja koja uključuje i navijače na stadionu je po njegovom mišljenju logična mera.

– Kolega Kon je najavio da moraju da se uvode nove zabrane i tu nema dileme. Moraće da razmisle i o hrvatskom iskustvu. Oni su tek kad je epidemija zamrla počeli da razmatraju otvaranje stadiona, ali da razmak između gledalaca bude metar i po, a onaj koji sedi iza da bude tri sedišta bočno. Ja pretpostavljam da je metar i po oko šest sedišta. Kon je pomenuo da je i u našem Kriznom štabu ranije predlagano da svako drugo sedište bude zauzeto, mada ni to nije baš najbolje rešenje…. Sada, međutim, više ni to ne stoji i verujem da će odustati jer se povećao broj obolelih. Hrvati su tu u neuporedivo boljoj situaciji. Kod nas sve vreme imamo oko stotinak novoobolelih dnevno, a oni su imali jednocifren broj, između nula i šest zaraženih – zaključuje Radovanović.

„Usluga“ navijačima pre izbora

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da će usluga koja je napravljena navijačima otvaranjem tribina imati skupu cenu.

– Znamo da je  kritično kad se ulazi i izlazi sa stadiona. Tu se ne može izbeći da jedan drugom dahću za vratom koliko god oni na tribini možda poštovali mere razdaljine. Međutim, to su njihovi ljudi, to im je učinjeno pre izbora, a sada neka im objasne da treba da se primire – napominje Radovanović.

Virus se širi kroz „Adria tour“

I na „Adria tour“ se desilo ono što se dalo očekivati kada se na jednom mestu okupi previše ljudi, a oni sede tik jedni uz druge, grle se, ljube…. kao što je to bio slučaj na teniskim turnirima u Beogradu i Zadru. Ideja Novaka Đokovića bila je sportska i plemenita, jer je ljubitelje „belog sporta“ u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori hteo počastiti duelima vrhunskih asova a novac od svog i nastupa Dominika Tima, Aleksandra Zvereva, Andreja Rubljova… pokloniti u humanitarne svrhe, ali je bio zao trenutak za takva dešavanja. Njegova fondacija, kolege koje su prihvatile poziv prvog reketa sveta, gradovi domaćini, vlasti pobrojanih balkanskih (izuzev CG) i publika preuzeli su na sebe veliki rizik od širenja korona virusa, pa je samo bilo pitanje ko i kada će prvi biti pozitivan na visoko zarazni kovid 19.

„Mi smo ispoštovali sve mere propisane od strane Vlade Republike Srbije, kao i Vlade Republike Hrvatske. Sa naše strane smo uradili sve što je bilo neophodno, ali nažalost, Grigor Dimitrov je pozitivan. U ovom trenutku organizujemo sve zdravstvene službe kako bi što veći broj ljudi koji su bili u kontaktu sa Grigorom bili testirani. Stupio sam u kontakt sa svim igračima, učesnicima Adria toura, njihovim porodicama i timovima, svim volonterima, ljudima uključenim u organizaciju. Apsolutno niko od njih nema nikakve simptome. Grigor je pre nego što je došao u Zadar bio u svojoj rodnoj zemlji, tako da ne možemo da tvrdimo gde je on zaražen. Ono što je sigurno jeste da će večeras apsolutno svi koji su bili u bliskom kontaktu sa njim biti testirani. Kako nikoga ne bismo izložili i najmanjoj opasnosti, doneli smo odluku da otkažemo finalni meč. O svemu ostalom obavestićemo vas blagovremeno“, izjavio je u nedelju, nakon iznenadnog prekida te regionalne turneje njen direktor i Novakov rođeni brat Đorđe Đoković.

U međuvremenu je na licu mesta utvrđeno da su zaraženi i hrvatski teniser Borna Ćorić, kondicioni trener našeg asa Marko Paniki i Kristijan Groh, koji radi sa Dimitrovim, dok je kompletna porodica testirana u Beogradu i ovde čeka rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari