KSS obeležio 100 godina košarke u Srbiji 1Foto: (BETAPHOTO/Marko Metlas)

Košarkaški savez Srbije (KSS) je večeras svečanom akademijom u Beogradu obeležio vek postojanja košarke u Srbiji.

„Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam se obratim kao predsednik KSS-a u godini ovog jubileja. Naš Savez osnovan je na današnji dan pre 75 godina, a košarka se prvi put pojavila na ovim prostorima pre 100 godina. Zato naš slogan glasi ‘Duže od veka, više od igre'“, rekao je Danilović obraćajući se prisutnima u MTS dvorani u Beogradu.

„U tom sloganu prožeti su i prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i naš nacionalni ponos koji osećamo prema košarci. Košarka u Srbiji počela je kao mala vest u listu Politika 1923. godine, u vreme kada su neki drugi sportovi već stekli veliku popularnost… Iza nas je vek ponosa, a ispred nas vek novih izazova“, istakao je on.

On je naveo da osnivačima košarke u Srbiji „dugujemo sve ono što smo proživeli i doživeli“.

„Oni su trasirali put do toga da Srbija postane zemlja košarke. Danas je normalna stvar kad kažete – Srbija mislim košarka – uz dužno poštovanje prema drugim sportovima. Ali ne smemo nikad da zaboravimo da smo mi samo jedna karika u tom lancu i da imamo obavezu da uradimo sve što je u našoj moći da svaka naredna karika bude još snažnija. Siguran sam da naši prethodnici mogu da budu ponosni na ovaj trenutak, kada krunišemo vek postojanja košarke u Srbiji“, rekao je Danilović.

On je podsetio da je Srbija u godini jubileja osvojila četiri medalje – tri zlatne i jednu srebrnu.

„Pred nama je obaveza da nastavimo ovim putem i u novom veku srpske košarke. Kako bismo u tome uspeli neophodno je da se još više fokusiramo na rad sa mlađim kategorijama, da usmerimo svoje snage na razvoj klubova koji su uvek bili temelj zdrave i uspešne košarke, da stvorimo uslove da decu u najmlađem uzrastu približimo našem sportu, da ponovo afirmišemo domaću ligu i razvijemo novu generaciju uspešnih trenera“, rekao je Danilović.

Danilović je na kraju svim prisutnim poželeo srećne predstojeće praznike, a sportistima uspehe u olimpijskoj godini.

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) Andreas Zaglis rekao je da je „košarka u Srbiji izgrađena na temeljima strasti i ljubavi“. On je pomenuo velikane srpske košarke poput Bore Stankovića, Aleksandra Nikolića, Nebojše Popovića, Radomira Šapera…

„Nemoguće je sastaviti top 10 listu najboljih igrača po decenijama u istoriji košarke, a da nema nekoliko srpskih košarkaša… Srpska škola košarke učinila je velike stvari i divim joj se“, rekao je Zaglis.

„Srbija je odlična u mnogim sektorima koji je čine globalnom poznatom, ali čak i ako mnogi ljudi širom sveta voze automobil sa srpskim prezimenom, dozvolite mi da kažem da nema boljeg ambasadora Srbije u svetu od košarke. Održavajte strast živom, opsesiju stvaranja elitnih igrača kojima se čitav svet divi, odžite sistem deljenja znanja i pre svega održite reprezentaciju kao biser srpske škole košarke“, zaključio je on.

Za osmoro zaslužnih posthumno su dodeljene nagrade za životno delo, za njihovo učešće u rastu i razvoju srpske košarke u njenom prvom veku postojanja. To su Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Ranko Žeravica i Dušan Ivković.

Svečanoj akademiji KSS-a prisustvovali su, između ostalog, selektori muške i ženske reprezentacije Svetislav Pešić i Marina Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, trener Partizana Željko Obradović, kao i Zoran Savić, Srećko Jarić, Vladimir Dragutinović, Nebojša Ilić, Zoran Stevanović, Pero Antić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari