Kurc počinje pregovore o koaliciji sa Štraheom 1Foto: EPA-EFE/ FLORIAN WIESER

Lider Austrijske narodne partije (ÖVP) Sebastijan Kurc pozvao je na razgovore o formiranju vladajuće koalicije predstavnike Slobodarske stranke Austrije (FPÖ).

FPÖ, čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe, svrstavaju u desno populističke partije ili partije krajnje desnice. ÖVP je pobednik nedavno održanih parlamentarnih izbora. Sebastijan Kurc (31), od 2013. ministar spoljnih poslova, ima ambiciju da postane novi austrijski kancelar.

Ako bi bila formirana konzervativna vladajuća koalicija, FPÖ bi prekinula opozicioni status dug deset godina. ÖVP i FPÖ imaju slične stavove o imigracionoj i poreskoj politici. Kurc ističe, međutim, da nova vlada mora biti proevropska, a ne evroskeptična. Alternativa formiranju vlade dve konzervativne stranke bio bi savez ÖVP i Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) aktuelnog kancelara Kristijana Kerna, što se čini manje verovatnim. Raskidanje koalicije te dve stranke proletos dovelo je do vanrednih izbora.

Kurc je ÖVP pomerio dalje udesno posle izbijanja izbegličke krize 2015. Glavni spoljnopolitički uspeh Kurca kao šefa diplomatije je zatvaranje balkanske izbegličke rute, što mu je takođe povećalo popularnost među biračima. Letos se zalagao za slanje vojske na granicu Austrije i Italije radi zaustavljanja migranata koji do središta kontinenta idu preko Apenina. Kurca je FPÖ tokom predizborne kampanje optuživala da krade njene ideje. Štrahe je Kurca nazivao Kopierbub, odnosno dečko koji kopira njegove ideje.

Štrahe je sada viđen za vicekancelara Austrije. U nedavnom intervjuu, nemački Špigel je Kurca pitao oseća li jezu zbog toga što će Štrahea postaviti na to mesto, podsećajući na krajnje desne epizode iz mladosti lidera FPÖ („sigurno znate za slike mladog Štrahea kako u vojnoj odeći luta po šumama“) i njegove „duge odnose sa desnom scenom“. „Znam slike. Mislim da potiču iz vremena kada se ja još nisam ni rodio“, odgovorio je Kurc. Zapažen je tvit jednog austrijskog novinara povodom ovakvog odgovora Kurca: „Znam slike Hitlera. One potiču iz vremena kada se ja još nisam ni rodio. Slučaj zatvoren“.

Bečki Standard piše da se predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen, koji je na izborima prošle godine pobedio kandidata FPÖ, protivi mogućnosti da ta stranka dobije mesta šefa diplomatije i unutrašnjih poslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari