Lakrdije oko ekskurzije 1Foto: STARSPORT

Parice je trebalo uzeti pa se neko dosetio da bi mogao da sastavi neku „ad-hok “ selekciju i napravi ekskurzijicu.

U srpskom fudbalu postoje pravila, ali se po pravilu selektivno poštuju. Na istoj toj livadi postoje i „nepisana“ pravila čiji je procenat realizacije mnogo veći od onih pisanih. Pravila u principu diktiraju dva najmoćnija kluba, ako po bilo kom pitanju uspeju da se dogovore, ili jedan od njih koji je trenutno moćniji. To se odnosi i na jedna i na druga.

Selektor Slavoljub Muslin najavio je krajem prošle nedelje projekat rada i treninga koji se odnosi na igrače iz Superlige Srbije, moguće kandidate za najbolji nacionalni tim. Nije to nešto posebno novo, kod nekih prethodnih selektora samo se zvalo drugačije, „B“ tim recimo, ili „olimpijska“ ili „univerzitetska“ selekcija nekad davno. Neposredno pre toga Muslin je saopštio da posle odlaska Aleksandra Kataija u domaćoj Superligi nema igrača koji može i da se ušunja u „A“ selekciju, a onda je stigla ponuda od domaćina SP 2022. Katara za prijateljsku utakmicu u „budibogsnama“ terminu. Određen je četvrtak, usred klupske sezone, van svakog kalendara UEFA i FIFA, u subotu i u nedelju su utakmice redovnog prvenstvenog kola. Nadasve, Muslin je odredio čak 20 igrača, najviše iz Zvezde i Vojvodine po pet, iz Partizana tri, a objašnjenja zašto na to egzotično putovanje vodi čak dva tima nije dao. Igrači su se okupili juče, odmah otputovali u Dohu, a povratak je planiran dan posle meča, u petak, 30. septembra.

I onda, kad se nešto započne naopako, naopako mora i da se završi. Kampanju da je „reprezentacija“ na prvom mestu zdušno su poveli iz Zvezde i Partizana, širokogrudo izlazeći u susret selektoru. U svoj toj „patriotskoj“ idili, više nego „izdajnički“ odjeknula je vest da od pet pozvanih igrača Vojvodine čak četvorica neće moći da putuju jer su od lekara, zbog lakših povreda, dobili takvu preporuku. Digla se i kuka i motika da osudi tako „sebičnu“ reakciju novosadskog kluba, sevale su klasične „jesmo li onda mi budale“ floskule. Potpredsednik FSS Goran Bunjevčević rekao je da ga boli odluka Vojvodine da ne dozvoli svojim igračima da putuju u Katar, jer je „imao uverenje da će biti drugačije“. Kakogod, Muslin je pozvao druge igrače, utakmica u Kataru će biti odigrana, a fudbalska čaršija je dobila još jednu spin igračku.

Suština ni u ovoj priči iz domaćeg fudbala, naravno, nikom nije bila tema. Komentari zvanih i nezvanih sveli su se na „sramota“, „neprijatelje srpskog fudbala“, falilo je samo nešto u vezi sa autonomašima da slika bude kompletna. A priča je više nego jednostavna: FSS je na stolu imao ponudu inače vrlo izdašne katarske fudbalske federacije, koja je zbog svoje izdašnosti i organizaciju Mundijala dobila, i to je sasvim OK. Nije bilo šanse da uopšte razmišljaju o pozivima igračima koji igraju u inostranstvu jer njihovim klubovima naravno ne bi palo na pamet da uopšte razmatraju takvu opciju „usred srede“. Parice je trebalo uzeti pa se neko dosetio da bi mogao da sastavi neku „ad-hok “ selekciju i napravi ekskurzijicu. Naravno, pre toga je trebalo kompletnoj priči uliti težinu, što fudbalsku, što patriotsku. Eto to je prilika da selektor na delu vidi te igrače, eto možda su oni i budućnost reprezentacije, eto to im se ukazuje čast… Selektor naravno te igrače može da gleda kad i koliko hoće jer su mu pri ruci, očigledno u ovom ciklusu na njih ne računa pa ni provera ove vrste nije neophodna, a turizam četvrtkom nije baš nešto normalno u svetu profi-fudbala.
Zašto onda Vojvodinu kačiti na stub srama, bili ti igrači rizično povređeni ili ne? Ti igrači su profesionalci, njih klub plaća, eventualno odsustvo sa narednih utakmica zbog povrede moglo bi rezultatski da košta, a u ozbiljnim firmama, pa i klubovima, tako nešto smatraju prevelikim luksuzom. Uostalom, kalendar UEFA i FIFA je jasno izdvojio termine za reprezentacije, čak i klubovi čije investicije od 100 miliona evra tada rizikuju povrede s tim su se pomirili. Van toga, igrači su zaposleni u klubu, imaju svoje redovne obaveze i niko nema pravo da od njih zahteva da se o njih ogluše. Pa ni Fudbalski savez. Zaboravljeno je da se bezbroj puta do sada desilo da baš dva najveća kluba koja sada vode patriotsko kolo, u situacijama kad su želeli da pokažu moć ili kapric, nisu dozvoljavali svojim igračima, čak i u mlađim kategorijama da se odazovu na neke reprezentativne akcije. Oni su za to, naravno, imali „principijelne“ razloge, jer van njih je reprezentacija „svetinja“, i niko ih nije razvlačio po blatu kao „nepatriote“.

Po pisanom pravilu, dakle, Vojvodina nije imala nikakvu obavezu da svoje igrače pusti na ovu revijalnu utakmicu, na ekskurzije se, inače, ide dobrovoljno. Iz fioke je zato izvučeno novo „nepisano“- zašto neće Vojvodina, kad hoće Zvezda i Partizan, kad već FSS ne može zbog toga da odreže kaznu, makar će upotrebiti medijsko drvlje i kamenje.

Savezu ne treba zameriti što je našao način da uzme pare, ali neka to ne radi preko tuđih leđa.

Počela prodaja ulaznica za Austriju

Za utakmicu 3. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji između Srbije i Austrije, koja se igra 9. oktobra na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu (20,45) cene ulaznica su: Sever/jug 400 dinara, istok bok 800, istok centar i zapad bok 1.000 i zapad centar 1.200 dinara. Karte su od juče dostupne na Internet portalu tiketing provajdera www.iticket.rs, i preko kol centra. Prodaja na blagajni stadiona „Rajko Mitić“ počinje u ponedeljak, 3. oktobra i traje do subote, 8. oktobra 2016. godine. Na dan utakmice, ulaznice je moguće kupiti na blagajni stadiona FK Partizan. Jedno lice može kupiti najviše četiri (4) ulaznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari