Lakše je kada si na vrhu 1

Posle pet kola, tri pobede (protiv Austrije, Gruzije i Moldavije) i dva remija (sa Velsom i Republikom Irskom), najbolja fudbalska reprezentacija Srbije drži prvo mesto u D grupi, s istim brojem bodova kao Irci (11)…

… ali boljom gol razlikom od njih, ali je i to dovoljno interesantno i komforno iskustvo za selekciju koja u trci za Svetsko prvenstvo sledećeg leta pokušava da se iskupi za neodlazak na prethodni Mundijal u Brazilu i sve propale pokušaje plasmana na šampionate Evrope posle tog takmičenja u Belgiji i Holandiji 2000. godine.

– Uvek je lakše kada odozgo gledaš rivale. Imaš i pravo na kiks, dok smo ranije uglavnom bili pod moranjem. Čeka nas svakako teška utakmica protiv čvrstog protivnika koji „gine“ za svaku loptu, ali potrudićemo se da pobedimo i ostanemo na vrhu tabele, najbliži Mundijalu iz naše grupe – priznaje i priželjkuje Aleksandar Mitrović, prva opcija selektora Slavoljuba Muslina na poziciji centarfora u našem nacionalnom timu, uoči derbija 6. runde sa Velsom, 11. juna na stadionu „Rajko Mitić“.

I dok je stalno u startnoj jedanaestorki Orlova robusni centarfor u NJukaslu šansu čeka na klupi za rezervne igrače i retko je dobija od trenera slavnog engleskog kluba Rafaela Beniteza.

– Celu sezonu sam imao manju minutažu od željene, ali to nije uticalo na moju formu i motivaciju. I sada sam spreman i voljan da pomognem timu u bici za nova tri boda. Selektor i saigrači mogu da računaju na mene – tvrdi bivši centarfor Partizana, koji kao i golman Vladimir Stojković, na volšeban način uspeva da amortizuje loš klupski status.

I Aleksandar Katai nema čime da se pohvali kada je u pitanju debitantska sezona u španskom Alavesu, pa zbog toga ili nečeg drugog odbija dublju priču o prvim iskustvima sa Pirineja, ali nekadašnji vezista Crvene zvezde ne poriče probleme sa trenutnom spremnošću.

– Nisam prezadovoljan formom u kojoj se nalazim, posle klupske sezone s malo nastupa, ali verujem da mogu biti od koristi reprezentaciji. Drago mi je što i selektor Muslin isto razmišlja.

Za razliku od Mitrovića i Kataija, štoper Uroš Spajić ima rezervisano mesto u najjačoj postavi belgijskog šampiona Anderlehta.

– Pun sam samopouzdanja, zadovoljan i klupskim učinkom i selektorovim redovnim pozivima u reprezentaciju. Na njemu je da odluči da li ću igrati protiv Velšana – ne libi se da se pohvali centralni defanzivac briselskog velikana, koji kao i kolege s puno respekta govori o narednom rivalu.

– Neće biti njihovog najboljeg pojedinca Gereta Bejla na meču u Beogradu, ali Vels ima još odličnih fudbalera. I prvenstveno jak kolektiv. Mislim da i mi posedujemo sve što je potrebno za rezultat koji priželjkujemo i zbog toga je vrlo važno da se koncentrišemo na našu igru.

Eko Srbija u timu sponzora

Dobri rezultati Orlova u dosadašnjem toku mundijalskih kvalifikacija mamac su za uspešne kompanije, pa je sponzorski pul Fudbalskog saveza Srbije od juče jači za Eko Srbija, tj. ovdašnji ogranak Helenik Petroleum grupacije, jedne od vodećih u jugoistočnoj Evropi, koja je saradnju sa FSS sa podrške mlađim selekcijama proširila na A tim. Pod parolom „uspešni sa uspešnima“, ugovor o sponzorstvu potpisali su generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i Vuk Radović, generalni direktor Eko Srbija.

Od Kokeze ni traga

Iako poslovni običaji nalažu da poslovnu saradnju sklapaju, rukuju se, slikaju i daju izjave prvi ljudi Saveza i sponzorskih kompanija, predsednik FSS Slaviša Kokeza nije se pojavio na svečanosti u Staroj Pazovi, još jednom izbegavši susret licem u lice sa predstavnicima medija, pa su njegov posao obavili gensek Šurbatović i tehnički direktor Saveza Goran Bunjevčević. Iako je na drugoj strani stajao najviši predstavnik grčke kompanije.

Lagani pad Orlova

Na najnovijoj listi Svetske fudbalske federacije Srbija se nalazi na 50. mestu, što je za jednu poziciju slabiji plasman u odnosu na prošli mesec. Branislav Ivanović i ekipa imaju i dalje 671 bod, ali ih je pretekla Australija. Od ostalih rivala iz naše kvalifikacione grupe za plasman na Mundijal 2018, Republika Irska je ostala na 26. mestu, Austrija je 35, Gruzija je 122, a Moldavija 161. reprezentacija sveta. Na vrhu je Brazil (1.715), a slede ga Argentina (1.626), Nemačka (1.511), Čile (1.422) i tako redom…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari