Lampard novi trener Čelsija 1Foto: EPA/WILL OLIVER

Fudbalski klub Čelsi imenovao je danas svog bivšeg igrača Frenka Lamparda za novog trenera.

Lampard je napustio drugoligaški klub Derb Kaunti kako bi se vratio u Čelsi, sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor.

Predvodio je Derbi do plej-ofa za Premijer ligu, ali je ekipa u dvomeču izgubila od Aston Vile.

On je na klupi londonskog kluba zamenio Mauricija Sarija, koji je posle jedne sezone napustio klub i preuzeo Juventus.

„Neizmerno sam ponosan što se vraćam u Čelsi kao trener. Svi znaju moju ljubav prema klubu i zajedničku istoriju. Međutim, moj jedini fokus biće na poslu i pripremi za predstojeću sezonu. Došao sam naporno da radim, da donosim dalje uspehe klubu, ne mogu da dočekam početak“, rekao je Lampard.

Lampard je 13 sezona igrao za Čelsi, sa kojim je osvojio tri šampionske titule u Premijer ligi, četiri FA kupa, dva Liga kupa, Ligu Evropa i Ligu šampiona i najbolji je strelac u istoriji kluba sa 211 golom. Odigrao je 648 utakmica za londonski klub.

On je 10. trener Čelsija sa dugogodišnjim ugovorom, ukupno 12, otkako je Roman Abramovič preuzeo klub 2003. godine.

Lampard je prvi engleski trener Čelsija sa punim ugovorom od Glena Hodla 1996. godine i prvi Englez koga je unajmio Abramovič.

On neće imati mnogo mogućnosti da pojača tim, pošto Čelsi ima zabranu transfera u dva prelazna roka, pa će morati da zove igrače iz omladinskog pogona, što njegovi prethodnici nisu rado činili. Međutim, u klub su stigli Kristijan Pulišić i Mateo Kovačić, koji su potpisali ugovore pre te zabrane.

Direktorka Čelsija Marina Granovskaja rekla je da je plasman Derbija u finale plej-ofa pokazatelj da je Lampard jedan od najtalentovanijih mladih trenera.

„Veliko nam je zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu Frenku u Čelsi kao treneru. On ima fantastično znanje i razume ovaj klub. Posle 13 godina kao igrač, gde je postao klupska legenda i rekordni golgeter, verujemo da je ovo pravo vreme za njegov povratak i drago nam je što se vratio“, navela je ona.

Lampardovi pomoćnici iz Derbija Džodi Moris i Kris Džons takođe su prešli u Čelsi.

Prve dve takmičarske utakmice kao trener Čelsija Lampard će predvoditi ekipu protiv Mančester junajteda 11. avgusta u prvom kolu Premijer lige i protiv Liverpula 14. avgusta, u Superkupu Evrope u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari