Laporta: Čeferin nije upao u Tebasovu zamku 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Na konferenciji za medije prvi čovek Barselone Đoan Laporta održao je praktično govor koji je trajao 35 minuta.

Govorio je o „slučaju Negreira“ i napao Real Madrid, uputio kritike prvom čoveku Primere Havijeru Tebasu i još jednom odbacio sve optužbe na račun kluba koji vodi, piše Sport Klub.

Rekao je Laporta da nije zadovoljan akcijama koje u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Barselone preduzima Real Madird, rekao je da se sve radi u cilju da se destabilizuje Barselona, u čemu učestvuje i predsednik La Lige Havijer Tebas, ali je odmah zatim ponovo u centar svog govora stavio Real i izneo optužbe na račun rivala.

„Želim da istaknem slučaj jednog kluba. Taj klub je Real Madrid. Klub koji je kroz istoriju uvek bio favorizovan i bio je klub režima. Želim da podsetim da su u proteklih 70 godina svi koji su odlučivali o delegiranju sudija bili direktori, članovi ili igrači Reala. Nekada sve to u isto vreme“, rekao je Laporta.

„To što Real sebe u ovom slučaju predstavlja kao žrtvu, kao nekoga ko je pogođen sportskom korupcijom zaista je maksimalan cinizam. Nakon najuspešnijeg perioda u istoriji Barselone… Čoveče… Ne postoje slučajnosti. Ovo je kampanja koja se vodi da bi Barslona bila destabilozovana. Svi znamo da je kroz istoriju Real bio favorizovan. Cinično je da se Real predstavlja kao neka žrvta ili ugrožena strana“, ponovio je Laporta.

Ipak, kaže da odnosi sa Realom nisu u potpunosti prekinuti:

„Odnosi su narušeni, ali ne i uništeni, oni su samo jedan od klubova u ligi“, rekao je i dodao da smatra da su se svi klubovi koji su se umešali u ovaj slučak poneli neprofesionalno.

Laporta je ponovo negirao sve optužbe koje se njegovom klubu stavljaju na teret:

„Barselona nikada nije učinila bilo kakav potez sa namerom da utiče na ishod sportskog meča. Javni tužilac nije uspeo da dokaže ništa od onoga što tvrdi. Imali smo ugovor o tehničkoj saradnji, o savetovanju po pitanju suđenja, što samo po sebi nije predmet spora. To je nešto što rade mnogi veliki klubovi. Plaćanja smo vršili preko banke, za tačno određene usluge. Uradili smo to transparentno. Ostaje pitanje, kada se istraga završi, da li će se pokazati da su neki pojedinci, ali ne klub, imali ličnu dobit od ovog posla. U tom slučaju, Barselona bi bila žrtva“, rekao je.

„Ne postoje dokazi o mitu ili pokušaju uticaja na sportske rezultate. Postoje dokazi za usluge konsaltinga. Njih 629 od 2014. do 2018“.

Na pitanje da li će Barselona u sezoni 2023/24. igrati evropski fudbal, Laporta je ponovo pomenuo Havijera Tebasa, ali i predsednika UEFA Aleksandra Čeferina:

„Ako sam razgovarao sa Havijerom Tebasom, to je zato što je on predsednik lige, ali on se ponaša krajnje neodgovorno. Pokušava da uništi reputaciju Barselone svojm stalnim akcijama i izjavama u kojima su sve njegove hipoteze pogrešne. Pokušao je u to da uvuče i UEFA. Gospodin Čeferin jeste imao neke komentare o ovoj situaciji, ali one su u granicama njegovih ovlaštenja. Gospodin Čeferin nije potpao pod uticaj Havijera Tebasa i u njegovu zamku. Mislim da istorija fudbala pamti neke zaista velike skandale. Ali ovde pričamo o lažnim hipotezama. Koliko ja znam, UEFA dobro razume da se ovde radi o sudskom sporu. Mi nastavljamo da radimo kao i do sada“.

Iako je bilo nekih najava da će Laporta na ovoj konferenciji najaviti povlačenje Barselone iz projekta Superlige, to se zapravo nije dogodilo. Upravo suprotno:

„Mi smo u Superligi kako bismo branili stabilnost klubova. Uvereni smo u to, ne zbog Reala ili Juvajtusa. Mi smo zagovornici Superlige zato što smatramo da na taj način stojimo na braniku održivosti evropskog fudbala i klubova koji se bore protiv onih koji imaju sva sredstva. I tu smo da se borimo do poslednje kapi krvi za ovaj klub“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari