Laserski uspon Đerea 1Foto: BETA/ Xinhua Li Ming

Dušan Lajović (43) nije više drugi najbolje rangirani teniser iz Srbije na ATP listi, jer je Laslo Đere (37) od danas prvi iza neprikosnovenog vladara „belog sporta“ Novaka Đokovića.

Malo je reći iznenađujuća pobeda nad Dominikom Timom, odnosno prvi „skalp“ kolege iz Top 10 u karijeri, u startnom kolu turnira u Rio de Žaneiru, jesu nagovestili odličnu formu 23-godišnjaka iz Sente, ali ni on sam nije očekivao da će se iz Brazila vratiti kao osvajač pomenutog turnira iz kategorije 500 i pride popraviti plasman za čak 53 mesta.

– Bilo je mnogo brejkova, pogotovo u prvom setu, a mislim da smo igrali bolje u drugom setu. Propustio sam četiri meč lopte na njegov servis, bilo je teško mentalno to izdržati, ali ostao sam fokusiran. Razmišljao sam samo o sledećem poenu i iskoristio petu priliku da završim meč. Čitavog života ću se sećati svog prvog turnira u Riju i Brazilu – rekao je Đere neposredno posle trijumfa nad pola decenije mlađim Feliksom Ožeom Alijasimom – 2:0 (6:3, 7:5), pošto je preživeo susret s neobično puno obostrano izgubljenih gemova na svoj servis, dobio bitku s velikom vrućinom, enormnom vlagom i očiglednim bolovima u preponama.

Široj teniskoj publici nepoznati momak sa vojvođanske ravnice pre samo mesec i kusur dana nije uspeo da uđe u glavni žreb Otvorenog prvenstva Australije, par nedelja pre toga izgubio je i drugog roditelja (majka mu je umrla pre sedam godina), ali sve to ga nije odvojilo od reketa, naprotiv nastavio je još jače da radi na sebi. I prati svoje profesionalne snove, s takmičarskim apetitima većim posle uzimanja premijerne ATP titule. Tri 1/2 finala na turnirima serije 250 u Budimpešti, Istanbulu i Gštadu (u prošlim sezonama) najavili su ono što se desilo prethodnog vikenda, a tih nedelju dana u Južnoj Americi mogli bi da budu zamajac za nove uspehe vlasnika nekoliko fjučers i čelendžer pehara.

Krunićeva i dalje na 57. mestu

Najbolje rangirana srpska teniserka Aleksandra Krunić zadržala je 57. poziciju na najnovijoj WTA listi. Krunićeva ima ukupno 975 bodova, baš kao i prošle nedelje i ona je jedina od srpskih teniserki među sto najboljih. Ivana Jorović je napredovala za deset pozicija i sada je na 108. mestu, Olga Danilović je nazadovala za dve pozicije i ovog ponedeljka je 118. igračica sveta, dok je Dejana Radanović posle skoka od sedam mesta ušla među najboljih 200.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari