Laslo Đere osvojio ATP turnir u Rio de Žaneiru 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO LACERDA

Srpski teniser Laslo Đere osvojio je svoj prvi turnir na ATP turu pobedom nad Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom u finalu Rio de Žaneira sa 2:0 u setovima (6:3, 7:5).

Srpski teniser je do najveće pobede u svojoj karijeri došao posle malo više od dva sata borbe i uprkos povredi prepone koju je zadobio prilikom servisa u uvodnoj fazi meča.

U prvom setu je uprkos povredi srpski igrač sjajno odigrao i zabeležio čak četiri brejka, dok je u drugom protivnik poveo, ali je srpski igrač izjednačio već do polovine seta, a potom i u potpunosti preokrenuo rezultat.

Na taj način Laslo Đere osvaja prvi trofej iz ATP ranga i to iz serije 500, a od sutra će se po prvi put u karijeri naći među 40 najboljih tenisera na svetu.

U prvom setu smo videli tri brejka u prva tri servis gema, a onda je Đere „odbranio“ svoj servis i poveo sa 4:1 u gemovima.

Ipak, tinejdžer iz Kanade pravi brejk, smanjuje rezultat na 4:3, ali do kraja seta gledamo samo jednog igrača na terenu – Lasla Đerea.

Na početku drugog seta Ože-Alijasim pravi brejk, vodi sa 3:1 u gemovima, ali Đere preokreće rezultat na 4:3 uz pomoć dva ostvarena brejka.

U finišu te deonice meča, na servis protivnika, Đere ne koristi četiri meč lopte, ali petu pretvara u san, u toliko željenu titulu.

Ona mu je donela 500 ATP bodova i 37. mesto na svetu već od sutra.

Interesantno, Laslo Đere je prvi srpski teniser rođen u poslednjoj dekadi 20. veka koji je osvojio neku ATP titulu u tenisu.

Srpski teniser je osvojio svoj prvi ATP trofej bez izgubljenog seta na turniru.

Đere: Nedelja iz mojih snova

„Nedelja iz mojih snova. Sanjao sam o ovome. Srećan sam i uzbuđen. Srećan sam sto sam prošao kroz ovaj duel, bilo je teško psihički i fizički. Bilo je mnogo brejkova, propustio sam četiri mec lopte na njegov servis, ali petu sam konačno iskoristio. Toliko sam stvari ostvario ovde, prvi put sam u životu u ovom gradu i zauvek će ostati u mojim sećanjima“, rekao je Đere odmah posle meča.

Na samoj dodeli trofeja, Đere je čestitao protivniku na sjajnoj borbi, ali se i osvrnuo na životne okolnosti koje su mu u dobroj meri odredile život.

„Želeo bih da čestitam Feliksu na sjajnom turniru. Ti si mlad momak i siguran sam da ćeš ostvariti velike uspehe u ovom sportu. Što se mene tiče, želeo bih da ovaj trofej posvetim preminulim roditeljima koji su najzaslužniji za to što sam ja danas ovde. Prošao sam kroz mnogo težak period u životu i ne mogu opisati koliko sam zahvalan i mojoj mlađoj sestri koja je sada u Srbiji, kao i devojci koja je u svim teškim trenucima bila kraj mene. Posebna zahvalnost mom timu, na svemu“, bio je iskren srpski teniser na čije su reči gotovo svi u publici reagovali veoma emotivno.

Ože-Alijasim: Bravo Đere

„Čestitke Laslo Đere, zaslužio si ovaj trofej. Čestitke i tvom timu. Pozdrav mojoj porodici i timu i hvala im na podršci. Nadam se da ću se ovde ponovo vratiit“, bio je kratak Kanađanin nakon meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari