LeBron James (L) shoots past defending Denver Nuggets center Nikola Jokicfoto EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Uvreženo je mišljenje da ono pravo u NBA sezoni počinje zapravo tek posle Ol-star vikenda. Rukovodeći se takvim razmišljanjem, predstojeći, 71. koji se organizuje od 18. do 20. februara u Klivlendu, biće poslednja prilika da se najveći NBA asovi današnjice odmore, dobro zabave i ujedno naoštre za klupske obaveze u borbama za mesto u plej-ofu, plej-inu, odnosno što boljem pozicioniranju pred doigravanje.

Ekipa Lebrona Džejmsa suočiće se sa “selekcijom” Kevina Duranta, koji, pak, zbog povrede neće predvoditi igrače koje je sam birao, tačnije startnu petorku.

Klivlend će po treći put biti domaćin najboljim i najtalentovanijim, odnosno najatraktivnijim košarkašima današnjice. Zanimljiv je podatak da je prvi put bio domaćin na 35. godišnjicu NBA lige; drugi put kada je Liga proslavljala 50. rođendan, dok je tekuća 75. takmičarska godina najkvalitetnije lige na svetu.

Aktuelni format Ol-star vikenda, preciznije završne Ol-star utakmice traje četiri godine i u petoj takmičarskoj godini rivali Lebronove ekipe pokušaće da asu Los Anđeles Lejkersa nanesu prvi poraz. NBA protagonisti i komentatori većinskog su stava da je Leborn, u odnosu na Kevina Duranta bolje birao i da je taktički pametnije poteze povlačio.

Osim asa Lejkersa i vedete NBA lige koja je 18 puta nastupala na Ol-star utakmici, startnu petorku činiće još: Nikola Jokić, Dža Morant, Stef Kari i Endru Vigins. Na Durantovoj strani, publici će se prvi predstaviti: Džoel Embid, Janis Adetokunpo, Tre Jang, Demar Derouzn i zamena kapitena – Lamelo Bol.

Pažnja srpske javnosti sigurno će biti usmerena ka Nikoli Jokiću. Prošlosezonskom MVP regularnog dela sezone, nastup u Klivlendu biće četvrta Ol-star utakmica. Srpski as je biran kao sedmi izbor na ovogodišnjem Ol-star draftu. Do sada je, kao izbor ekipe Lebrona Džejmsa, redovno pobeđivao – dva puta ekipu Janisa Adetokunpa i prošle sezone, takođe tim Kevina Duranta.

Treneri su izbor rezervnih igrača objavili 3. februara. Igrači po ukusu Montija Vilijamsa i njegovih kolega sa Zapada su: Devin Buker, Luka Dončić, Donovan Mičel, Kris Pol, Rudi Gober, Karl Entoni-Tauns, dok je povređenog Drejmonda Grina zamenio Dežonte Marej, sjajni plej San Antonija.

Erik Spolstra je kolegama sa Istoka izabrao rezerviste: Darijusa Garlanda, Zeka Lavina, Frenka VanVlita, Džimija Batler, Krisa Midltona, Džejsona Tejtuma, dok je Džared Alen zamenio povređenog Džejmsa Hardena.

Pravila su faktički ista od 2020. i imaće notu humanosti tako što će tim koji bude imao više poena u svakoj od uvodne tri četvrtine dobiti novčanu nagradu koju će donirati u humanitarne svrhe. Poslednja deonica neće imati vremensko ograničenje već će se igrati sve dok jedna ekipa ne bude ubacila zamišljeni broj poena, koji će iznositi ukupan zbir poena u prve tri deonice vodećeg tima, plus 24.

Stef Kari ne brani titulu

U takmičenju u brzom šutiranju trojki neće učestvovati poslednji osvajač titule, Stef Kari. Najbolji trojkaš tražiće se među konkurencijom koju čine: Si Džej Mekalum, Tre Jang, Zek Lavin, Dezmond Bejn, Karl-Entoni Tauns, Fred VanVlit, Luk Kenard i Peti Mils. Ni u takmičenju u zakucavanjima neće biti prošlosezonskog šampiona, Anfernija Simonsa. Konkurenciju čine: Kol Entoni, Huan Toskano-Anderson, Obi Topin i Džejlen Grin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari