Lebron može i izdaleka 1Foto: EPA-EFE/RHONA WISE SHUTTERSTOCK OUT

Trebalo mu je četiri godine da trijumfuje u Majamiju od 2014. i odluke da se vrati u Klivlend.

Lebron Džejms je u dresu Lejkersa uspeo u toj nameri i to na fantastičan način (97:113) na poslednjem meču „jezerdžija“. Tokom 15-godišnje karijere, jednom od najboljih košarkaša u istoriji spočitavano je da u šutu za tri poena nikada nije bio na vrhunskom nivou: segment igre za polemiku samo ako se uzme u obzir da je u pitanju as koji se može „meriti“ sa DŽordanom i Brajantom. Lebron je u šutu van linije 7,24 za deceniju i po karijere na proseku od skoro 33 odsto i samo je u ruki sezoni 2003/04 šutirao ispod 30 odsto (29). Da su mu proseci u poslednje dve sezone (36 odsto) plod predanog višemesečnog rada, pred početak svake takmičarske godine, DŽejms je pokazao i na Floridi: ubacio je 51 poen Majamiju, šutirajući za tri 6/8 (75 odsto). Time je dodatno devalvirao podatak od dve ubačene trojke iz prvih 35 pokušaja na startnih šest utakmica.

Lejkersi su trijumfom u Majamiju došli do sedme pobede na poslednjih devet mečeva; što je usko povezano i sa fenomenalnim procentima šuta Lebrona DŽejmsa. Momak iz Ejkrona, koji je ne tako davno predložio da sve ekipe u NBA povuku iz upotrebe dres sa brojem 23, kao vid poštovanja i divljenja prema Majklu DŽordanu – u poslednjih šest utakmica šutirao je 23/44 za tri (52,3 odsto), a 14/20 u pobedama nad Majamijem i Portland Trejlblejzersima, odnosno porazu od Orlando Medžika. Druga najtrofejnija franšiza dobila je pet utakmica u tom periodu, a sedam od poslednjih devet. Pred put na Istok, DŽejms je Portlandu ubacio 44 poena šutirajući trojke 5/6 (83 odsto).

– Moje okruženje je košarkaška lopta i obruč. To je moja komforna zona – rekao je DŽejms, upitan za nemilosrdan pristup u dvorani koju je zajedno sa Dvejnom Vejdom, Krisom Bošom i ostalima branio četiri sezone i za to vreme okačio dve šampionske zastave pod njene svodove.

Lebronu su procenti šuta za tri u poslednje vreme takvi da bi mu na njima pozavideo i Aleksandar Petrović iz vremena kada je nastupajući za Cibonu čitavu jednu deceniju zbog „sjajne ruke“ dobio nadimak „Aca trica“.

– Uvek je lepo biti u Majamiju, vratiti se i videti sva ta poznata lica. Imali smo neke ne baš dobre i neke zaista dobre trenutke. Imam mnogo poštovanja prema strasti i ljubavi koju osećaju ovi ljudi u Majamiju, naročito oni koji rade u dvorani. Proveli smo mnogo vremena zajedno – poručio je fenomenalni Lebron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari