Lebron svirao kraj sezone 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Malo remek-delo napravili su Adam Silver, komesar NBA lige, i njegovi saradnici kako bi se sezona nastavila, posle višemesečnog prekida zbog pandemije korona virusa. Procene su da svaki dan proveden u Diznijevom svetu na Floridi čitavu organizaciju košta 1,5 miliona dolara.

Kada se činilo da će zamišljeno i sprovedeno u delo biti završeno na najbolji mogući način, bez zaraženih kovidom 19 i sa šampionom u Orlandu, poslednje socijalne trzavice u SAD i najnoviji postupci policije prema tamnoputim ljudima uslovili su otkazivanje svih utakmica plej-ofa zakazanih u terminima u noći između srede i četvrtka po srednjeevropskom vremenu. I mogućnost da se po prvi put u istoriji sezona NBA lige ne završi učinio sasvim realnom.

Nasilni akt policije 24. avgusta, koja je u pokušaju da privede Džejkoba Blejka, čak sedam puta pucala u leđa 29-godišnjem ocu šestoro dece i to pri ulasku u automobil, u kojem je na zadnjim sedištima sedelo njegovo troje maloletne dece, doveo je do revolta velikih razmera širom države, a posebno su viđenim bili zgroženi tamnoputi sportisti, među kojima su košarkaši Milvokija prvi rešili da reaguju bojkotom petog meča prve runde plej-ofa protiv Orlanda.

Užasan potez policije dogodio se u Kenoši, gradiću na 60 kilometara od Milvokija, što je prouzrokovalo da Baksi prvi reaguju, a potom su im se pridružili i svi ostali timovi koji učestvuju u plej-ofu.

Na sastanku igrača, održanom neposredno posle odluke o bojkotu, Lebron Džejms je insistirao da se „odsvira“ kraj sezone, međutim, trenutno preovladava stanovište da bi takmičenje trebalo da se nastavi.

Lebron svirao kraj sezone 2
Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON SHUTTERSTOCK OUT

I pre odluke kluba iz države Viskonsin, iz tabora Toronto Reptorsa provejavao je većinski stav da druga runda plej-ofa i serijal sa Boston Seltiksima uopšte ne bi trebalo da počne. Džejkob Blejk je još uvek u teškom stanju i prema mišljenju doktora šanse da se vrati normalnom hodu veoma su male; njegovo ranjavanje za mnoge protagoniste u Orlandu predstavlja samo kulminaciju brojnih nasilnih aktova policije u Americi, u poslednjih par meseci, počevši od ubistva Džordža Flojda u Minesoti.

– Bolesno, čoveče. Bez srca. Umesto da nas štite, oni nas maltretiraju i ubijaju. Hvala Bogu da je dečko preživeo, mada sam siguran da su policajci uznemireni zbog toga – potresen je i razočaran Džordž Hil, iskusni plejmejker Baksa.

Kris Pol, predsednik sindikata NBA košarkaša i kum Lebrona Džejmsa, verovatno će biti istog mišljenja kao i njegov prijatelj i trenutno najuticajniji košarkaš na svetu.

As Los Anđeles Lejkersa insistira na tome da se sezona ne nastavi, odnosno da u znak protesta svi protagonisti momentalno napuste Orlando i vrate se svojim porodicama.

Lebron u tome trenutno ima svesrdnu podršku kolega iz Los Anđeles Klipersa, koji takođe nisu raspoloženi da nastave takmičenje, odnosno serijal protiv Dalas Maveriksa u prvoj rundi plej-ofa.

– Naježio sam se. Ovo nije u redu. Ne zanima me ništa pre. Ovo ne sme da se desi čoveku. Umoran sam i od gledanja ovakvih snimaka. Umoran sam – poručio je Kris Pol, košarkaš Oklahome.

Zanimljivo je stanovište Doka Riversa, trenera LA Klipersa; jedan od najomiljenijih stručnjaka u NBA ligi, više od tri decenije bio je u braku sa belkinjom sa kojom ima četvoro dece (sin Ostin nastupa za Hjuston Roketse, najstariji Džeremaja igrao za Mega Vizuru). Njegov otac bio je policajac tako da je cenjeni stručnjak, čini se, posebno pogođen neviđenom brutalnošću organa reda.

– Gledam ove mitinge Republikanaca i sve što čujem je Donald Tramp kako priča o strahu. A nas ubijaju. Na nas pucaju. Nama zabranjuju da živimo u određenim zajednicama. Nas su i besili. A oni se žale na strah. Neverovatno mi je koliko mi uspevamo da volimo ovu zemlju iako ona ne voli nas… Moramo bolje. Moramo da zahtevamo bolje. Smešno je, kad mi protestujemo šalju jedinice za razbijanje nereda, a u Mičigenu (pretežno protesti belaca, prim.aut) ljudi s oružjem pljuju policajce i nikom ništa. Kad gledaš ovaj snimak (ubistvo Džejkoba Blejka, prim.aut) ne moraš da budeš crnac da bi se razbesneo. Dovoljno je da budeš Amerikanac. I kako se Republikanci usuđuju da pričaju o strahu? Mi treba da se plašimo. Koji otac belog deteta treba da sinu priču da bude pažljiv šta radi kad ga zaustavi policija? To nije normalno – razočaran je i užasnut viđenim NBA šampion sa Boston Seltiksima iz 2008.

Virus korona nije uspeo da NBA organizaciji „izbije“ više od milijardu dolara da se kojim slučajem sezona nije nastavila, međutim problem, daleko veći, konstantniji i prisutniji u SAD mogao bi sve protagoniste da košta više stotina miliona i da ostavi upitnim početak naredne takmičarske godine.

Veber: Ako ne sad – kad?

Jedan od najboljih košarkaša Sakramento Kingsa svih vremena, a danas stručni konsultant, apsolutno je na strani onih koji mesecima unazad održavaju demonstracije širom SAD pod sloganom „Black lives matter“. Kris Veber se oglasio nakon novog prekida NBA sezone, duboko svestan da je proces do promene društvene klime dug i da nejednakost nije jednostavno iskoreniti.

„Ako ne sad, kad? Shvatamo da ovo neće stati. Ali da li to znači da mlad čovek prestane da pokušava? Nemojte da slušate ljute koji vam to govore. Ovo radite za sledeću generaciju… Aplaudiram. Aplaudiram mladim ljudima koji nas vode“, poruka je Vebera.

MLB i MLS solidarni

Odluku NBA klubova uskoro bi mogli da slede i timovi iz američke profesionalne bejzbol MLB lige, odnosno soker MLS-a. Pojedine bejzbol ekipe već su najavile da će bojkovati dalji nastavak sezone; takođe, postoji pritisak od strane tamnoputih hokejaša da se što pre organizuje bojkot i takmičarske godine u NHL.

Baksi: Mi predstavljamo Viskonsin

Nečuvena brutalnost policije dogodila se u gradiću nadomak Milvokija, odakle su Milvoki Baksi. To je bio osnovni razlog zbog kojeg su Janis Adetokunbo i saigrači rešili da iniciraju bojkot nastavka plej-ofa u NBA ligi.

„U poslednja četiri meseca otkriveno je sa kakvim se nepravdama suočava naša afroamerička zajednica. Građani širom zemlje su podigli glas kako bi govorili protiv ovih nedela. Kada izađemo na teren, predstavljamo Milvoki i Viskonsin i od nas se očekuje da igramo na visokom nivou, da uložimo maksimalan napor i da budemo odgovorni. Tih principa se držimo i zahtevamo od naših zakonodavaca i službi za sprovodjenje zakona da čine isto“, navedeno je u saopštenju Baksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari