Liga šampiona nije više "dvorište" Španije: Najcrnji učinak primeraša u ovom veku 1EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Prvi put od kada eliminaciona runda fudbalske Lige šampiona počinje dvomečima osmine finala, La liga ima samo jedan klub u Top 16.

 

U 21. veku samo dva puta se desilo da prvenstvo Španije ima manje od tri eksponenta u najjačem UEFA takmičenju –  u sezonama 2004/2005. i 2011/2012, kada su ugled branili Real i Barselona –  dok je čak u četiri navrata Primeru predstavljao kvartet ekipa.

U takmičarskoj 2022/2023. knjiga je spala na Real, branioca trona i osvajača rekordnog broja najvrednijih evropskih klupskih trofeja (14), koji od sezone 1997/1998. redovno izlazi uzdignuta čela iz prve faze LŠ.

Mada su Španci i ove sezone krenuli silovito prema „obali“, u uzburkanim vodama LŠ podavili su se Barselona, večiti rival madridskih Kraljevića – Atletiko, kao i najčešći pobednik Lige Evope – Sevilja.

Andalužani su se od proleća u Ligi šampionan oprostili 25. oktobra, zahvaljujući remiju Borusije Dortmund i Mančester sitija u G grupi, jer im je nemačko-engleski dvojac nedostižno pobegao na tabeli.

Jedno veče kasnije iz igre su ispali i druga dva tima. Barseloni su u grupi C pobegli Bajern i Inter, dok je Atletiko izvisio u trouglu sa Brižom i Portom.

Utehu im mogu pružiti eventualni uspesi u Ligi Evrope, gde su Barselona i Sevilja završili kao trećeplasirani timovi LŠ, dok će se Atletiko za istu stvar boriti u zadnjem kolu.

Istovremeno, grupnu rundu drugog po snazi tamičenja preživeo je španski tandem Betis – Real Sosijedad, samo je pitanje da li će direktno u osminu finala ili će je napasti preko baraža.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari