List Danas nepoželjan na Marakani 1Foto: Beta/Branislav Božić

Juče u 11.08 pre podne na adresu sportske rubrike lista Danas stigao je imejl ovakve sadržine.

„Poštovani,

Zbog velikog interesovanja medija nažalost nismo u mogućnosti da vam odobrimo akreditacije.

Srdačno,

FK Crvena zvezda.“

Svašta se u Srbiji dešavalo poslednjih decenija i „običnim“ građanima, a možda i još ponešto svima nama koji smo se trudili i da se bavimo novinarstvom, te sa naziva „novinari“, skinemo pežorativne navodnike. I da nas na razne načine loše tretiraju ili maltretiraju, diskriminišu, izbegavaju ili ignorišu.

U svim oblastima javnog života, od politike do njenih repova u kulturi i sportu, na primer. Gorecitirani mejl je ipak u žestokoj konkurenciji nevaspitanja, neprofesionalnosti i bahatosti raznoraznih vlastodržaca i njihovih proskribovanih PR-ova izbio na prvo mesto u kategoriji PSG (preterao sve granice).

Najpre, sasvim formalno: koliko treba biti bezobrazan pa aplikacije Danasa (štampanog i onlajn MEDIJA) odbiti zbog „velikog interesovanja MEDIJA“, i uz to se „srdačno“ odjaviti. Koji su to MEDIJI bili u prednosti, koliko su akreditacija dobili i po kom kriterijumu, nikad nismo komentarisali, bez obzira što smo u novinarskim ložama uvek viđali mnogo više „nenovinara“ nego kolega, od estradnih ličnosti do „viđenijih“ navijača.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1192651874253510/?type=3&theater

Ostavljali smo na čast svakom da bira svoje „prijateljske“ medije i svoje „privatne“ novinare, koji nikad ne pitaju „svojom glavom“ i čijim su „izveštavanjem“ u klubu „zadovoljni“. Zadržavajući pravo da pitamo ono što naše čitaoce zanima, da profesionalno analiziramo i komentarišemo sve što je u sferi javnog interesovanja a vezano je za klubove ili saveze. Isto tako je bilo i kad je u pitanju FK Crvena zvezda.

Relativna „koegzistencija“ blago je narušena neposredno pred utakmicu sa Helsinkijem u Beogradu. Po završetku konferencije za medije Vladana Milojevića kad se uobičajeno „dodeljuju“ akreditacije za evropske mečeve, jedan od PR-ova kluba, valjda i šef svim drugima Miljan Milošević „upozorio“ je našeg novinara Vladu Živanovića da nam „zamalo nisu odobrili akreditaciju“ zbog pisanja o Zvezdinoj tituli 1946. godine.

Nisu nam dakle odobrili dve koliko smo tražili, a u „zadnji čas“ su odlučili da nam odobre i tu jednu jer nisu bili zadovoljni kako smo obradili pomenutu temu, dokazavši da se turniri koji su se tad igrali nikako ne mogu oceniti kao prvenstvo države, dokumentujući sve i izjavama „svedoka“ Ljuba Španjola, i razlozima zašto tadašnji FSJ nije „ozvaničio“ takmičenja te godine. U principu potpisujemo to što istražimo ili analiziramo, uvek se obraćamo „najmanje dvema stranama“ i stojimo iza onoga što smo potpisali bez da razmišljamo da li će se nekome to svideti ili ne.

Nismo izneli u javnost tu pitoresknu priču smatrajući da je „jadno“ pravo kluba da „odrezuje“ broj akreditacija „prema zaslugama“, jadno, ali pravo. Ali da ONEMOGUĆI jednom dnevnom listu sa tradicijom i ugledom da prisustvuje događaju od javnog značaja u njihovoj organizaciji, bez obzira šta bio pravi razlog, notorno je neprofesionalno, bahato i sa stanovišta informacija od javnog značaja – nedozvoljivo.

Imejl sa početka potpisala je Tanja Sajković. Takođe uposlenica PR službe kluba, koja je 22. jula, na našu adresu poslala –  „U mogućnosti smo da Vam odobrimo jednu akreditaciju za meč Crvena zvezda – Helsinki“, a 2. avgusta pred meč sa Kopenhagenom – „Zbog velikog interesovanja medija u mogućnosti smo da vam odobrimo jednu akreditaciju“, poslato 15 minuta pre početka konferencije za novinare.

„Logičan sled“ bio je da „zbog velikog interesovanja MEDIJA“, „nismo u mogućnosti“ da vam odobrimo akreditacije“, koje je srdačno u ime FK Crvena zvezda, stiglo sa privatne imejl adrese pomenute PR-ke.

Ne znamo ko to u FK CZ Danas ne smatra za medij, ili nedovoljno bitni medij, i po kom kriterijumu. Danas prostorno i tematski sportu posvećuje dužnu pažnju, i FK Crvena zvezda je u potpunosti zastupljena prema svom značaju za javnost. Naravno, niko nije pošteđen kritike pa ni oni, argumentovane i zasnovane.

Novinari Danasa doduše postavljaju „nenajavljena“ pitanja i na Konferencijama za novinare, a i kad rade teme pa se obraćaju zvaničnicima kao sagovornicima. I ne „preporučuju“ sebe klubovima i Savezima da ih besplatno vode na inostrane utakmice i pripreme, kao što je to svojevremeno, dok je kao pokušavao da bude novinar u Blicu, radio pomenuti Miljan Milošević u tekstovima o Zvezdi.

Bilo je za ove tri i nešto godine od kad sam na čelu sportske rubrike još nezadovoljnih i klubova i saveza, nezadovoljnih pisanjem ali bez „dobrog demantija“, koji se prave gluvi i ludi kad im pošaljemo ili dođemo u situaciju da postavimo pitanje, koji se javno ne oglašavaju kad bi to morali i kad im se to iz medija ponudi.

Ali nikad nije bilo, za svih ovih 21 godinu kako tvrde sve vreme prisutni, da Danasu bude odbijena akreditacija za prisustvo nekom događaju u Beogradu, u svim režimima, i u svim oblastima javnog života, bez obzira smatrali li organizatori naše novine dovoljno „prijateljskim“. I da naš list „izvisi“ zbog velikog interesovanja medija.

Na čast FK Crvenoj zvezdi i njenim čelnicima koji bi morali da znaju ko u njihovo ime novinarima okolo deli mrvice „procenjujući“ koliko kome da odreže. Ukoliko se u te stvari ne mešaju. Ukoliko u tome imaju udela, utoliko sramnije.

I da, Danas će i dalje izveštavati o FK Crvenoj zvezdi, u interesu svojih čitalaca naravno, jer je ispod našeg nivoa da svoje profesionalne obaveze zanemarujemo zbog onih koji svojima nisu dorasli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.