Ljubinko Drulović: Portugalci vole da vode glavnu reč 1Foto: STARSPORT

Još od kada je napravio veliku igračku karijeru na toj polovini Pirineja, Ljubinko Drulović sa istim zanimanjem prati utakmice reprezentacije svoje Srbije i njegovog Portugala, pa je osvajač titule omladinskog šampiona Evrope sa našim „orlićima“ video kako je ekipa Dragana Stojkovića pobedila Republiku Irsku i kako je njen sledeći protivnik, tim Fernanda Santoša, uzeo sve bodove protiv Azerbejdžana u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

– Nije samo Piksi napravio kadrovsku kombinatoriku, moj bivši trener je takođe sačuvao pojedince za meč sa Srbijom, znajući da će tih 90 minuta biti potpuno drugačiji i dosta zahtevniji, a mogli bi i te kako da odrede tok kvalifikacija za obe reprezentacije. S tom razlikom što se Stojković tek, iz prve ruke, upoznaje sa igračkim kvalitetima i, posebno, karakterima odabranih momaka, dok Santoš ima dugo na okupu sadašnju generaciju. I oni i mi smo zaslužili pobede, mada su u Portugalu samokritični, pa priznaju da im je rezultat bio vredniji od igre. Imali su ogromnu prednost u posedu lopte i dosta udaraca na gol protivnika, opredeljenog za defanzivu sa 10 ljudi iza lopte, ali su slavili pogotkom jednog Azerbejdžanca – prepričava za Danas svojevremeno vršilac dužnosti šefa stručnog štaba A selekcije.

Ni u subotnjem meču na stadionu Crvene zvezde evropski prvak iz 2016. godine neće moći da se osloni na prvog golmana Patrisia, komandanta odbrane – štopera  Pepea i standardnog levog beka Gereira, ali nekadašnji vezista Portoa, Benfike, Penafilea i Žil Visentea, kaže da naš rival ima dovoljno dobrih solucija na svakoj poziciji.

– Sigurno bi bili još jači sa trojkom vrlo važnih startera, ali takve stvari su sastavni deo sporta i moraš im se prilagoditi. Radoznao sam da vidim ko će biti uparen na pozicijama centralnih defanzivaca, da li su to Dijaš i Fonte, na primer. Mesto levog beka mogao bi da pokrije Rui… Za Ronalda siguram da će ostati najistureniji i kao takav, u njegovom stilu, konstantno vršiti pritisak na našu zadnju liniju. Generalno, očekujem da će Portugalci ići na kontrolisanje meča i nametanje svog stila, svesni timskog i individualnog potencijala i uigranosti. Prosto, vole da vode glavnu reč. Znam koliko nas iskreno cene, ali gledaće sebe i to kako da izvuku maksimum iz meča u kom bi detalji mogli da odnesu prevagu. Taktički, pre svega. To ne znači neminovno fudbal sa zadrškom, naprotiv „vidim“ obostrano otvorenu utakmicu u najavi. I Srbija ima respektabilan napadački kapacitet, dobar skok na na obe strane terena i prekide.

Naš sagovornik navija da trostruki asistent iz pobede nad Ircima, Dušan Tadić, sa dvostrukim strelcem Aleksandrom Mitrovićem opet bude glavna poluga „orlova“.

– Bogatstvo i sreća je imati takav tandem u reprezentaciji. Drago mi je što je Mitar još jednom potvrdio koliko je kompletan centarfor. Čovek je rođeni pobednik i neviđeni fajter, sposoban da daje golove nogama i glavom i sa svih distanci, da razvlači protivničku odbranu, igra okrenut leđima mreži… Ima fenomenalnog saradnika u Dušanu, čija lucidna razigravanja ekipe, asistencije, pa i pogoci umeju da promene razvoj događaja. S druge strane, Srbija se mora suzdržati od grešaka u naših zadnjih 30 metara. Moramo se kompaktno braniti, zatvoriti centralni deo i izbegavati situacije 1 na 1. Nije samo Ronaldo taj koji ne propušta takve poklone.

Kada sve sabere i oduzme, Drulović papirnatu prednost daje gostima.

– Realno, Portugalu pripada uloga favorita. Ova mala zemlja je velika fudbalska sila. Prvaci su Evrope, osvajači Lige nacija, tehnički jako potkovani, izvoznici mnoštva vrhunskih trenera i igrača poslednjih godina, izuzetni profesionalci… Njihov tim je spoj mladosti i iskustva, sa gomilom važnih prvotimaca u jakim evropskim klubovima. Pa, opet, fudbal je sport u kom više nego u drugim ta prednost na papiru nije garancija uspeha. Srbija ima svoje adute i šansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari