Luka Dončić u centru pažnje 1Foto: Diandre Ejton, Marvin Begli, Luka Dončić

Oproštajnu sezonu u dresu Reala završio je na bajkovit način osvajanjem Evrolige i Endesa lige.

Da bi prisustvovao noćašnjem NBA draftu u Bruklinu, slovenački 19-godišnji reprezentativac potrudio se da Madriđani u četvrtom meču, drugom u Baskoniji osvoje 34. titulu šampiona Španije skorom 3-1 u pobedama. Pisalo se i polemisalo sa koje će pozicije biti izabran daroviti bek iz braka Srbina i Slovenke, a pred sam draft pojavila se informacija da bi Atlanta Houksi mogli da ga „ugrabe“ sa trećeg mesta. U generaciji u kojoj je siguran kapitalac jedino Diandre Ejton centar sa Arizone, očekivalo se da Finiks sa prve pozicije ne ispusti šansu i time ostavi mogućnost i Sakramentu da kao drugi bira između sijaset darovitih „klinaca“ neizvesne budućnosti.

Povlačenjem Vanje Marinkovića deset dana pre drafta, Srbija je ostala bez predstavnika, dok je DŽenan Musa bio najrelevantniji predstavnik našeg regiona kao potencijalni izbor u prvoj rundi. Osim pomenutog Diandrea Ejtona, kao najveći potencijali među visokim igračima figurirali su Marvin Begli sa Djuka i Mohamed Bamba sa Teksasa (sva trojica frešmeni).

Vrlo cenjeni i procenjeni kao daroviti igrači, koji bi na osnovu fizikalija mogli već u prvoj godini da pokažu kvalitet i doprinesu uspehu tima; visoko u su se kotirali DŽaren DŽekson sa Mičigen Stejta, odnosno Majkl Porter sa Misurija.

Postojale su i razne moguće kombinacije pre drafta, u koje je trebalo da budu uključeni i pikovi. Filadelfija je odbila mogućnost da trejduje Šarića i Kovingtona u zamenu za pravo petog izbora, dok se dugo polemisalo o tome šta je trebalo da urade Finiks i Sakramento. Sansi, našeg Igora Kokoškova, razmišljali su i o mogućnosti žrtvovanja prvog pika zarad potpisivanja Kavaija Lenarda, koji je navodno zatražio trejd iz San Antonija. Nešto slično, pisalo se i o Kingsima, pogotovo u kontekstu odbacivanja mogućnosti da izaberu Bambu, DŽareta DŽeksona, odnosno Luku Dončića. Memfis je praktično žrtvovao dobar deo takmičarske 2017/18 kako bi sa što lošijim skorom bio u dobroj poziciji na draftu. Na kraju su dobili pravo četvrtog izbora, ali su tokom obaveznih treninga i testiranja naišli na određene probleme; recimo pomenuti Mohamed Bamba odbio je da dođe na testiranja i treninge u kamp Grizlisa, iako se spominjao kao njihov potencijalni izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari