Luka Dončić u timu decenije 1Foto: STARSPORT

Još jedno priznanje kao svedočanstvo da je reč o jednom od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Iako je igrao samo tri sezone u najelitnijem takmičenju, otisnuvši se u NBA sa samo 19 godina, Luka Dončić je toliko toga dobrog napravio u dresu Real Madrida da je Evroliga odlučila da ga uvrsti u tim decenije 2010-2020.

Dončić je dominirao u tako kratkom periodu, kao retko koji igrač u istoriji Evrolige: u „oproštajnoj“ sezoni 2017/18 imao je prosečan indeks korisnosti 21,6 što je 10. najbolji u navedenoj deceniji najelitnijeg takmičenja.

Dončić je imao samo 18 godina kada je to ostvario.

On je tako postao treći igrač, uz Kajla Hajnca i Huana Karlosa Navara, koji je uvršten u tim decenije.

Sa svega 16 godina u dresu Reala debitovao je u Evroligi. Odmah je na startu nagovestio svoj neopisivi potencijal ubacivši CSKA 12 poena.

U plej-ofu je Fenerbahčeu dao 10 poena uz šest skokova, što je bila samo uvertira za partije koje će pružati u naredne dve takmičarske godine. Već naredne, 2016/17 reprezentativac Slovenije faktički je jednoglasno od strane trenera izabran za Zvezdu u usponu, prosečno beleživši 7,8 poena, 4,5 skokova i 4,2 asistencije.

Iste sezone, nakon teške povrede kolena Serhija Ljulja, u tom momentu lidera Real Madrida, Dončić se prihvatio izazova, odigravši kao nijedan tinejdžer u istoriji pomenutog takmičenja. Iz mešovitog srpsko-slovenačkog braka, naredne sezone je kao apsolutni lider „kraljveskog kluba“ svoje kolege predvodio do titule šampiona Evrope na Fajnal-foru u Beogradu.

Sa priznanjima MVP regularnog dela i Fajnal-fora Evrolige, Dončić se otisnuo u NBA, u kojem je već u prvoj takmičarskoj godini u dresu Dalas Mavsa proglašen za rukija godine.

Impresivno je delovao na parketu Dončić u oproštajnoj 2017/18. Na tri, od četiri uvodna meča ubacio je minimum 27 poena; u 11. kolu protiv Olimpijakosa, sa nepunih 18 godina, nanizao je 33 poena.

Pamtiće se i njegova partija u El Klasiku te sezone kada je meč sa Barselonom završio sa 16 poena, šest skokova i sedam asistencija, začinivši učinak sa par predivnih poteza, sjajnih driblinga i finti koje je posebno upamtio Viktor Klaver.

– Nikada nisam osećao preveliki pritisak na terenu. Za mene je zadovoljstvo to što se bavim sportom koji obožavam. Izazove posmatram samo kroz prizmu partija na košarkaškom terenu. Ako radite ono što volite, onda ne bi trebalo da budete opterećeni pritiskom – pokušao je Dončić, kao tinejdžer od 18 godina, da objasni način na koji je kao tako mlad uspevao da talenat, rad i rezultate uklopi u remek-delo na parketu.

Uz rame Bodirogi i De Kolou

Samo tri igrača u istoriji Evrolige uspela su da osvoje Evroligu sa boljim indeksom korisnosti u odnosu na Luku Dončića. Čuveni Entoni Parker u dresu Makabija u sezonama 2003/04 i 2004/05; Dejan Bodiroga kao član Panatinaikosa 2001/02 i Nando de Kolo nastupajući za CSKA u takmičarskoj 2015/16. Razlika je „samo“ u tome što su sva trojica imali 28 i više godina, dok je Dončić dostignuće postigao sa svega 18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari