Luka Jović „bljuje vatru“ u LK, dirljive scene u Trabzonu 1Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

U četvrtak su na programu bili prvi mečevi šesnaestine finala Lige konferencije, a u terminu od 18 časova i 45 minuta igrale su se četiri utakmice.

Pobedu u Bragi ostvarila je Fiorentina, a blistao je napadač srpske reprezentacije Luka Jović, koji je trenutno najbolji strelac ovog takmičenja u tekućoj sezoni. Mnogo pažnje privukao je i meč koji se igrao na „Medikal park stadionu“ u Trabzonu, gde je domaći tim igrao, uprkos razornim zemljotresima koji su Turskoj naneli veliku tugu prethodne nedelje. Malu radost svojim navijačima u ovim teškim trenucima fudbaleri Trabzona doneli su minilanom pobedom – 1:0.

Fiorentina je na gostovanju na stadionu „Munisipal“ stekla kapitalnu prednost protiv Brage jer je slavila rezultatom 4:0 (1:0).

Tim iz Toskane u vođstvo je u sudijskoj nadoknadi u prvom poluvremenu doveo Luka Jović. On je spretno reagovao i glavom matirao brazilskog golmana Mateusa Magalaesa posle odličnog centaršuta Kristijana Biragija.

Jović je prednost duplirao 60. minutu, a ovog puta mu je asistent bio Rikardo Saponara.

Fantastično igra Jović u Ligi konferencije, baš kao što je to bio slučaj i dok je nosio dres Ajntrahta iz Frankfurta. Od starta tekuće sezone u LK, nekadašnji ofanzivac Crvene zvezde dao je dva gola u dva meča škotskom Hartsu, dva gola istanbulskom Bašakšehiru na „Artemio Frankiju“ i sada dva portugalskom sastavu.

Sve je bilo rešeno u 79. minutu, kada je Artur Kabral doneo timu Vinćenca Italijana ogromnih 3:0, a asistent je ponovo bio Biragi. Isti igrač je pogodio u 90. minutu posle pasa Žonatana Ikona za potpuni brodolom domaće Brage.

Treba istaći da je veliku ulogu u padu igre domaćih imala i situacija iz 55. minuta, kada je Brazilac Tormena dobio direktan crveni karton

Čitavu utakmicu u dresu gostiju odigrao je Nikola Milenković, dok je Aleksa Terzić duel presedeo na klupi. Srpski vezista Uroš Račić započeo je duel u sastavu Brage, ali je zamenjen u 58. minutu.

Revanš je na programu u Italiji za sedam dana, a Fiorentina u međuvremenu dočekuje Empoli u okviru 23. kola Serije A i pokušaće da okonča seriju loših rezultata. Viola je trenutno na 14. mestu tabele.

U dobrom delu utakmice Trabzona i Bazela fudbal je bio u drugom planu, a utakmica je završena rezultatom 1:0 (0:0) u korist domaćeg tima.

Budući da se tursko društvo i dalje oporavlja od posledica razornog zemljotresa koji je pogodio istok države, navijači su pozvani da podršku klubu iskažu nošenjem dresova, a ne pevanjem i slavljem.

Na startu utakmice pristalice Trabzona upriličile su dirljivu koreografiju kojom su odali priznanje volonterima i humanitarcima koji pomažu unesrećenom narodu u ovoj državi.

Jedini gol na utakmici postignut je u 65. minutu, a strelac je bio 31-godišnji Danac Jens Striger-Larson.

Edin Višća nije bio u sastavu Trabzona zbog povrede.

Treba naglasiti da su i drugi turski timovi u susret ovoj utakmici kupovali karte budući da su znali da će prihod biti uplaćen u organizacije koje se bave humanitarnom pomoći onima koji su pogođeni ovom strašnom nesrećom. Mečevi turskog šampionata i dalje se ne igraju.

U Norveškoj je Bode/Glimt na „Aspmira stadionu“ dočekao Leh iz Poznanja, ali golova nije bilo. Bio je domaćin opasniji rival tokom 90 minuta, iako nije imao izgledne prilike.

Norveški sastav će u Poljskoj pokušati da obezbedi prolaz dalje i još jedan pohod na samu završnicu ovog evropskog takmičenja posle izuzetnog nastupa prošle sezone.

U Bakuu je Karabag rezultatom 1:0 (0:0) savladao belgijski Gent. I na ovom duelu mogli smo da vidimo brojne poruke podrške Turskoj, a na terenu su Azeri mogli da dođu i do ubedljivijeg trijumfa.

Ramil Šejdajev je u 52. minutu promašio penal. Ipak, u 78. minutu Leandro Andrade, fudbaler sa Zelenortskih ostrva, donosi prednost domaćima, a asistent je bio nekadašnji fudbaler Partizana Marko Janković. Crnogorski internacionalac bio je starter u redovima Karabaga, a zamenjen je u 90. minutu.

Čitavu utakmicu za pobednika odigrao je još jedan Crnogorac – Marko Vešović, nekadašnji defanzivac Crvene zvezde, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari