Madriđani u velikom plusu 1Foto: EPA-EFE/ JUANHO MARTIN

Drugu prolećnu nedelju ovosezonske Lige šampiona obeležila je glatka pobeda Atletika nad favorizovanim Juventusom u prvom poluvremenu jednog od najatraktivnijih dvomeča osmine finala.

Ne samo što su u pet minuta dva puta nokautirali „večitog“ vladara Italije, nego su Madriđani učinili da „stara dama“ tumara bez kompasa po terenu grandioznog „Vanda Metropolitano“ stadiona. Dok će Lion, Barselona, Liverpul i Bajern posle remija bez golova morati da krenu od nule u revanšima, a Mančester siti u svojoj kući brani tesnu prednost sa gostovanja Šalkeu (2:3), „jorgandžije“ su same sebi umanjile rezultatski pritisak pred preostalih sat i po borbe za Top osam.

– Stvarno smo jak tim. Vodili smo meč u željenom pravcu, neutralisali njihove najjače adute i stvarali šanse, a golovi su došli kao nagrada za to što su moji momci opet odigrali kao braća. Borbeno i složno, od prvog do poslednjeg minuta. Velika je stvar pobediti snažan tim kao što je Juventus, ali ništa još nije gotovo. Imamo ideju kako da sačuvamo našu prednost – rekao je Atletikov trener Dijego Simeone nakon neočekivano lakog „zauzdavanja“ Kristijana Ronalda i družine sa severa Italije i vulgarne proslave u vidu hvatanja za genitalije u trenutku kada je temperamentni Argentinac bio u krupnom kadru kamere.

Iako su njegovi crno-beli mogli biti ispraćeni i ubedljivije“ iz španske prestonice, da VAR-om nije poništen prvi pogodak na meču, da golmana Šćešnija nije spasila prečka u jednom trenutku, a domaćinovi igrači nisu promašili nekoliko zicera, Juventusov stručnjak Masimilijano Alegri ne gubi nadu u preokret.

– Ne znam kako će biti u revanšu, ali znam da ne možemo s njima da se nosimo u otvorenoj igri, pošto to ne žele, već se brane u blokovima. Ono što nam je potrebno je strpljenje. Jesmo razočarani, ali još nismo mrtvi. Nismo bili ni kad smo lane izgubili od Reala 0:3 na našem stadionu – bodri svoje izabranike i navijače iskusni Italijan, uz očekivanje da bivši Realovog golgeter Ronaldo proradi u drugom susretu sa svojom starom „žrtvom“.

Mančester siti preživeo je paklenu utakmicu u Gelzenkirhenu i s 3:2 na strani opravdao zvanje „viđenog“ pobednika, ali trener „građana“ Žozep Gvardiola nije zadovoljan time što je njegova ekipa našla odgovor za dva iskorišćena penala nemačkog tima i isključenje svog igrača.

– Rezultat je neverovatan: tri gola u gostima, ali primili smo dva i dobili crveni karton. Sa ovakvom igrom, na ovom nivou takmičenja, nemamo šanse. Još nismo spremni da se borimo za trofej u Ligi šampiona – iskreno i(li) taktički je primetio trofejni Pep posle prvog duela sa srpskim štoperom Matijom Nastasićem i njegovim „rudarima“.

Na suprotnoj strani, naravno, veliko razočarenje.

– Prvi put posle duže vremena smo imali svoju igru, pa i sreću, ali nismo izdržali do kraja. Malo je reći da smo razočarani rezultatom – rekao je trener Šalkea Domeniko Tedesko.

Gvardioline kolege iz Liverpula, Barselone, Liona i Bajerna imaće još teži zadatak kroz dve nedelje, jer njihovi ofanzivci nisu bili na nivou defanzivaca i zato nemaju opipljivu potporu klupskim ambicijama pred revanše. Kontra njima, Totenhem je prošlonedeljnom trojkom protiv Borusije iz Dortmunda (3:0) već zakoračio u četvrtfinale, kao i Pari Sen Žermen iste sedmice, sa dva „komada“ u mreži Mančester junajteda, u sred „Old Traforda“. Realno je i da Real sledeće nedelje pred svojim navijačima završi posao započet s 2:1 protiv Ajaksa, dok Romu čeka vraški teška rabota na stadionu Porta, s obzirom da su Portugalci prepolovili poraz u Rimu (2:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari