Madridska Marka u nadahnutom izveštaju: Srbi igrali kao anđeli u meču protiv dva protivnika 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Španski dnevni list Marka u izveštaju sa utakmice poslednjeg kola kvalifikacione grupe G između Srbije i Švajcarske (2:3), piše da je ovaj duel imao i trećeg učesnika.

„Bila je to utakmica dvojice suparnika, koju su zapravo igrala trojica. Zato što rivalstvo između Švajcarske i Srbije već dugo uključuje tzv. Kosovo. Dovoljno je bilo malo proći društvene mreže da bi shvatili društveni i geopolitički značaj ove utakmice“, piše Marka.
U tekstu se zatim objašnjavaju razlozi zbog čega je meč imao dodatni naboj.

Madridska Marka u nadahnutom izveštaju: Srbi igrali kao anđeli u meču protiv dva protivnika 2
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

 

Najbolja utakmica Mundijala u Kataru

„Srbija se ne odriče Kosova, dela zemlje koji je „izgubila“. Srbi ne mogu da zaborave kako su na prošlom Svetskom prvenstvu završili takmičenje, pa im ovaj poraz solju najbolnije utrljava rane. Proslavljajući golove protiv Srbije gestikulacijom dvoglavog orla, albanskog simbola, iako su postigli gol kao švajcarski igrači, provocirali su Srbe slaveći albanski nacionalizam i mržnju prema Srbiji“, piše novinar Marke, a zatim dodaje:

„Sve ovo je učinilo da rivali prirede fantastičan spektakl u ovoj utakmici, jednoj od najboljih utakmica na ovom Svetskom prvenstvu. Zapravo, verovatno i najboljoj. Kažu da vreme leči sve, ali u ovom meču smo videli stvari koje su u U slučaju Srba i Albanaca, Šaćiri nikada ne bi postigao gol protiv Srba i na ovom meču i slavio pred njihovim navijačima na taj način“.

Novinar madridskog dnevnog lista bio je oduševljen partijom koju su prikazali igrači dva tima.

„Rokenrol! Kakva fenomenalna igra! Fudbal je ipak prevazišao sve probleme koji prate utakmice ovih rivala. Srbija i Švajcarska su od prvog minuta pojurile na pobedu i tako ponudile divnu predstavu. Švajcarska je do 25. sekunde meča mogla da postigne gol“

Madridska Marka u nadahnutom izveštaju: Srbi igrali kao anđeli u meču protiv dva protivnika 3
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

 

Prvi gol Srbije je umetničko delo

„Nastala je divna pomama. Tadić, Šaćiri, Embolo, Vlahović, Kostić, Vargas, Mitrović… Totalna ofanziva na obe strane terena bez sekunde pauze i spektakla koji bi trebalo da prikažu svakom ko sumnja u ovaj sport“. Marka se pita „Zašto ne vidimo Švajcarsku kako igra češće?“ i nastavlja:

„Srbija ima igrače koji predvođeni Tadićem igraju kao anđeli, ali Švajcarci, predvođeni Muratom Jakinom, prešli su dug put od reprezentacije koju je bilo mučno gledati. Sada je to zadovoljstvo i poklon za sva čula. Treći gol Srbije je višedimenzionalno umetničko delo. Peti Ne možete da prestanete da gledate Vargasa za asistenciiju Frojlerovom golu“.

„Embolo je održao lekciju kako centarfor treba da igra i šta da radi. S druge strane, Mitrović i Vlahović postigli su golove iz udžbenika, potvrdivši da su napadači visoke klase. Ipak, najbolji igrač utakmice je prema mišljenju FIFA Džerdan Šaćiri. Sada ima 31 godinu i nikada nije postao igrač kakav je trebao da bude. Ali kada Šaćiri vidi dres Srbije ispred sebe, njegov adrenalin i sposobnost skaču tako da protiv ovog protivnika uvek igra fenomenalno. Njegov učinak ne može da pokvari ni to što je bio saučesnik za drugi gol Srbije, tako je igrao“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.