Majami izabrao Jovića kao 27. pika na draftu 1Foto: AP Photo/John Minchillo

Ljubitelji NBA lige u Srbiji nadali su se da bi mogao da se priključi Nikoli Jokiću u Denveru. Nagetsi su tu mogućnost mogli da iskoriste 21. izborom na ovosezonskom NBA draftu, međutim, Nikola Jović karijeru bi mogao da nastavi u Majamiju koji ga je „pokupio“ kao 27. pika prve runde drafta.

Veliki srpski talenat; 19-godišnji košarkaš ponikao u Megi, dobio je poziv sa još 23 košarkaša, kojima je predviđan visok plasman, da NBA draft isprate u Zelenoj sobi.

Prognoze su bile takve da je trebalo da bude biran između 15. i 21. mesta, što se negde uklapalo u predviđanja da bi Denver Nagetsi mogli da ga „pokupe2 sa 21. pozicije.

Jović je tokom priprema za draft, svoj veliki talenat demonstrirao i u Denveru, pod nadzorom njihovih stručnjaka; delovalo je da su obe strane zadovoljne, međutim Majami se ispostavio klubom u kojem bi Nikola mogao da započne svoju NBA karijeru.

Njegov izbor sa 27. pozicije jeste bio nešto niži nego što se predviđalo, ali bi na Floridi Jović zaista mogao da dobije adekvatnu šansu, možda čak i da započne NBA karijeru već od oktobra.

Rođen u engleskom Lesteru, Jović će postati četvrti srpski košarka koji će nastupati za Majami posle Miloša Babića (1991), Predraga Danilovića (1995-1997) i Nemanje Bjelice (2021).

Izborom sa 27. pozicije, Jović se pridružio četvorici srpskih talenata koji su u psolednjih petnaest godina birani u prvoj rundi drafta: Bogdanu Bogdanoviću (27. mesto 2014), Nikoli Milutinovu (26. mesto 2015), Nemanji Nedoviću (30. mesto 2013) i Alekseju Pokuševskom (17. mesto 2020).

Jović je na NBA „merenjima“ ostavio izuzetan utisak visinom od 210 centimetara u patikama, rasponom ruku od 214 centimetara i težinom od nekih 105 kilograma.

Tokom „seciranja“ njegove igre najveće zamerke bile su upućene ka  odbrani, prevashodno u reketu, takođe, konstatovano je i da konstitucija nije baš idealna, zbog nedostatka mišićne mase.

S tim u vezi, Majami bi trebalo da bude odlična sredina. Pet Rajli, predsednik Hita, slovi za stručnjaka koji preferira pedantnost u radu, disciplinu kod igrača i konstantan rad na fizikalijama i jačanju tela.

Zna se tačno koliki procenat masti u telu mora da ima svaki čaln Majamija, đto su sve segmenti koji bi trebalo da prijaju Nikoli Joviću.

Majami je sezonu za nama završio u finalu plej-ofa Istočne konferencije u kojem je ispao od Boston Seltiksa.

Džimi Batler je lider tima, u kojem je nekolicina dobrih šutera. Preferira se brza igra, sa mnogo pokušaja za tri poena i čestim niskim postavkama bez klasične petice, što bi trebalo da pogoduje Jovićevom stilu igre, s obzirom na to da na osnovu tehničke obučenosti i fizikalija može da pokriva, maltene sve pozicije od jedinice do četvorke.

Majami u poslednjih 19 godina, smao u četiri navrata nije bio u plej-ofu. Leta 2020. godine je bio i u velikom finalu (poražen od Lejkersa), a predvođen Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom je 2012. i 2013. godine osvajao šampionske titule (do trona došao i 2006. godine).

Erik Spolstra je na klupi Hita od 2008. godine i neko je ko voli da šansu pruža i relativno anonimnim igračima. Samo u sezoni za nama, prosotra da se nametnu dobijali su igrači koji čak nisu ni birani na NBA draftu poput Maksa Strusa.

Jović se Megi priključio 2018. Interesantno je da je do 13. godine trenirao vaterpolo. Vrlo brzo, po dolasku među „ljubičaste2 bilo je jasno da je reč o velikom talentu.

Posebno se istakao na juniorsko turniru Evrolige prošle godine, kada je sa prosekom od 29,3 poena, 10,3 skoka i 4,5 asistencije bio MVP.

U međuvremenu je debitovao i za seniroski tim u Kupu Radivoja Koraća, a naredne sezone postao glavni projekat beogradske ekipe. Beležio je 11,4 poena u Jadranskoj ligi, pa je proglašen i najboljim mladim igračem regionalnog prvenstva.

Sa 18 godine je dobio priliku i da debituje u seniorskoj reprezentaciji Srbije. Selektor Svetislav Pešić mu je ukazao poverenje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a prvi nastup upisao je u pobedi nad Slovačkom.

Postao je 14. igrač Mege koji je izabran na NBA draftu. Treći u prvoj rundi posle Timotija Luvavu Kabaroa (Filadelfija) i Goge Bitadzea (Indijana).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari