Makabi leči rane 1Foto: Euroleague

Analizu urađenog i propuštenog u predgrađu Moskve stručni štab i košarkaši Crvene zvezde obavili su, mahom, u avionu, vraćajući se sa gostovanja Himkiju na kome su ostavili sasvim solidan utisak.

Za manje od 48 sati, večeras će se nameriti na osetno pojačani i kvalitetniji Makabi, u poređenju sa prethodne tri sezone. Dva vezana poraza, identična je uvertira duela sa Barselonom, a jedinu razliku predstavlja promena lokacije, odnosno odigravanje prvog evroligaškog meča u novoj sezoni u Beogradskoj areni (19.00).

Zvezda je u Rusiji gotovo sve vreme bila kompetitivna, košgeterski raspoložena, odigravši uglavnom vrlo lepo i pametno u napadu. Baš kao i srpski šampion, Himki u postavi nije imao klasičnog centra, što je donekle olakšalo posao unutrašnjoj liniji u ofanzivnom segmentu, ali i u mnogome otežalo branjenje centralnog pika, u kojem je uglavnom kao laka meta označavan Matijas Lesor.

Nalik Himkiju, Makabi takođe spada u grupu ekipa kojima je napad bolji deo igre. „Ponos Izraela“ je temeljno promenio sastav, po treći put u isto toliko sezona; dovedeno je 12 novajlija, od kojih dvojica Amerikanaca jevrejskog porekla (Džejk Koen, Džon Di Bartolomeo), kao i identičan broj odličnih plejmejkera sa NBA iskustvom. Pjer DŽekson je kraj prošle sezone dočekao u Detroitu, a početak iste obeležio je fantastičnim partijama u Cedeviti. Noris Kol je možda i najrenomiraniji igrač koji je ovog leta došao u evroligaško dvorište. Za četiri godine u dresu Majamija, menjajući se na mestu organizatora igre sa Mariom Čalmersom, osvojio je dve šampionske titule. U trenerskoj koncepciji Nevena Spahije njih dvojica su pokretači maltene svih akcija (zbirno 7,3 asistencije u proseku), a često i krajnji egzekutori. Iako hrvatski stručnjak u sastavu ima veoma dobre „skorere“, poput Majkla Rola (37,5 za tri), Makabi se na početku sezone osetno muči sa šutem za tri poena (27,5 odsto), što bi košarkaši Zvezde trebalo da iskoriste, pogotovo jer su u Areni obruči znatno tvrđi u poređenju sa onima u Hali „Aleksandar Nikolić“. Mada se očekivalo da će imati više prostora, DŽona Bolden, prošlosezonski igrač FMP, još uvek nije uverio Spahiju da je najbolje rešenje na četvorci. Makabi ima atletski potentnu ekipu, koja lako i brzo prelazi iz faze odbrane u napad, ali zbog takvog stila igre na brojci je od 10 izgubljenih lopti po meču. Artsiom Parahucki jedini je klasičan centar, što indikativno navodi na zaključak da se lopta u retkim situacijama spušta na niski post. „Ponos Izraela“ je zabeležio dve pobede u Evroligi (Bamberg, Baskonija), a lako je mogao da ima i perfektan skor da kojim slučajem Olimpijakos nije uspeo da im prekine seriju od osam trijumfa od starta takmičarske godine.

– Makabi je dobro startovao sa nekoliko pobeda, igraju sa samopouzdanjem, a trener Neven Spahija je uveo američki stil, sa puno tranzicije i šuteva. Sve to na parketu omogućava izvanredan tandem američkih bekova Noris Kol i Pjer DŽekson. Vrlo brza ekipa, ali mi smo pokazali u ove tri utakmice da možemo da se nosimo sa svima, da igramo dobro. Šanse pred ovu utakmicu su nam svakako veće pred našim navijačima, i nadam se da će doći u velikom broju i na ovaj meč, kako bi nam pomogli da u ovom prenatrpanom rasporedu dođemo do pobede koja bi nam mnogo značila – poručio je trener Alimpijević pred četvrti meč u poslednjih šest dana.

Druga odbrana Evrolige

Makabi prethodnih sezona, rezultatski za zaborav, nije mogao da se podiči kvalitetnom odbranom. Posmatrajući statistički, Izraelci su trenutno druga odbrana Evrolige sa dopuštenih 69,8 poena po meču. Odbrana na perimetru im je izuzetna, jer protivnika spuštaju na 28 odsto u šutu za tri poena, dok je rival u šutu za dva na svega 50 odsto. Aleks Tajus i Artem Parahuski ključni su igrači u zatvaranju reketa, a sa četiri blokade po meču Makabi je među vodećim timovima u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari