Makabi naneo drugi poraz Crvenoj zvezdi u košarkaškoj Evroligi 1Foto: Fonet

Košarkaši Crvene zvezde ostali su na jednoj pobedi u ovosezonskoj Evroligi, jer su “prespavali” prvi četvrtinu na gostovanju Makabiju i promašili šut za preokret u foto-finišu meča Tel Avivu – 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2).

U jednom trenutku se činilo da će doživeti težak brodolom, pa da će vaskrsnuti iz pepela, da bi na kraju bili kažnjeni za prekasno “buđenje” u dvorani “Menora Mivtačim“.

Početak meča kasnio je petnaestak minuta, zbog rođendanske proslave 80-išnjeg domaćinovog “večitog” predsednika Šimona Mizrahija, u čiju čast je govor održao i prvi čovek izraelske države Reuven Rivlin, da bi posle prekida zbog kvara semafora kola gostiju krenula nizbrdo.

Celu prvu četvrtinu su bili u kontra ritmu, olako gubili lopte, dozvoljavali rivalu asistencije, puštali Kaspija, Bleka, Voltersa… da održavaju rezultatski jaz i da nije bilo raspoloženog Stratosa Perperoglua razlika bi bila jača od -11 (24:13). Osim Ognjena Dobrića svi su se “prošetali” parketom, ali je jedino grčki veteran bio na visini zadatka. I koliko je to bilo moguće zabašurivao loš timski učinak u napadu, slabu odbranu, taktičku nedisciplinu, brzanje, soliranje… Odnos snaga ostao je nepromenjen do kraja prvog poluvremena, mada su crveno-beli uspeli da dignu glavu i čak bolje prođu u drugih 10 minuta. Tih 15:17, za spuštanje razlike na jednocifren zaostatak, došli su kao posledica zbijanja sopstenih redova, naročito u skakačkom segmentu (16:13 za naš tim), ali i prevelikog broja promašaja “ponosa Izraela” sa penala (5/11). U suprotnom bi (po) tri brzo dobijene lične greške Lazića, Fajea i Dženkinsa drastičnije uticale na razvoj događaja u sudaru dva tima, pred 12.000 temperamentnih svedoka.

Ni treća četvrtina nije donela preokret. Ponovo je beogradska ekipa puno grešila, ali to nije bilo dovoljno da joj sastav iz Tel Aviva potpuno slomi otpor i na vreme povede s 5:4 u trijumfima od kako je pre 19 godina reformisana EL, mada su je izabranici Milana Tomića rešili u svoju korist. Makabi je zadnju deonicu otvorio mini serijom 6:0, međutim Zvezdina niska petorka uspela je da uhvati priključak i, predvođena Čovićem, Davidovcem i Dobrićem, priđe na “trokorak” od protivnika (67:64). Minut pre kraja samo na -1.

Uspeo je Makabi da “uhapsi” Perperoglua, ali je toliko često proklizavao pod snažnim pritiskom gostiju da je drugo Odžovo bacanje donelo egal (67:67). I produžetak, jer su se i jedni i drugi ispromašivali u poslednjih 60 sekundi regularnog dela.

Da je Beron iskoristio šut za trojku bodovi bi otišli u Beograd, ovako su se Skoti Vilbekin i ostale vedete domaćina tako razgoropadile u dodatnih pet minuta da su gosti svedeni na pukog statistu (17:2). Za novi pad na tabeli. I brigu Perperoglua (s 18 poena najefikasniji u redovima Zvezde), odnosno prvo EL slavlje Vilbekina (16) i društva u tri startna kola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari