Maksimović: Dobar i bod protiv Ukrajine 1Foto: STARSPORT

Vezista Srbije Nemanja Maksimović tvrdi da bi portugalski recept trebalo primeniti i na gostovanju protiv Ukrajine (petak, 20.45) u drugom meču „orlova“ u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

„Orlovi“ su u martu na gostovanju Portugalu u Lisabonu odigrali 1:1, prikazujući veoma defanzivnu taktiku.

– Ako ostvarimo dobar rezultat nije toliko bitno na kraju da li smo bili ofanzivni ili defanzivni. Da nam je neko pre meča u Portugalu ponudio 1:1 sigurno bi potpisali. Isto je i sa Ukrajinom. Mislim da bi nerešen rezultat i taj jedan bod u Lavovu bio odličan i sa njim bi i dalje bili u dobroj poziciji za plasman na EURO – priča Maksimović za Danas.

Fudbaler Hetafea dodaje da Ukrajina na papiru „nema zvučna imena“, ali da uprkos tome „izuzetno jaka reprezentacija“.

– Selektor Andrej Ševčenko je ukomponovao jak tim. Kao kolektiv su pokazali da su izuzetno jaki i nezgodni, što je i Portugal, sa kojim su odigrali nerešeno, osetio na sebi. Imaju Konopjanku koji je fudbaler koji u svakom trenutku može da jednim potezom reši utakmicu – navodi Maksimović.

Andrej Ševčenko je na mesto selektora Ukrajine došao posle debakla reprezentacije na Evropskom prvenstvu 2016. godine kada su u Grupi C izgubili sva tri meča, od Nemačke, Poljske i Severne Irske. Bivši as Milana odlučio je da napravi radikalne rezove u nacionalnom timu, pripremivši naciju da će se zbog smene generacije propustiti Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Ukrajina je u tim kvalifikacijama zauzela treće mesto, iza Hrvatske i Islanda. Prve ozbiljne rezultate Ševčenko je počeo da isporučuje prošle jeseni u Ligi nacija, kada je njegov tim u grupi sa Češkom i Slovačkom izborio plasman u najjaču A grupu.

Najveća zvezda tima je krilni napadač Šalkea Jevhen Konopjanka, kome je uz dribling najveći adut brzina. Veoma značajan šraf u sredini je i mladi Oleksandr Zinčenko (22). Iako je prošle sezone igrao na samo 14 mečeva za Mančester sitij, Ševčenko mu je kao velikom talentu poverio ulogu kreatora igre.

Najveći problem za odbranu Srbije mogao bi da predstavlja talentovani napadač Dinamo Kijeva Artjom Besedin (23) za koga su zbog odličnih igara od prošle sezone zainteresovani evropski velikani poput Bajerna i Valensije. Jedini iz takozvane stare garde igrača koga je Ševčenko ostavio u nacionalnom timu je golman Šahtjora Aleksandar Pjatov (34). Njegovo iskustvo je praktično presudno za način igre koji forsira selektor, a to je defanziva uz kontra napade.

Upravo će zato biti zanimljivo videti šta će selektor Srbije Mladen Krstajić smisliti za Ukrajinu pošto Ševčenko forsira igru kakvu su „orlovi“ primenili na Portugal – čekanje protivnika na oko 30 metara od svog gola, a potom kontre sa brzim krilnim igračima.

Sudi Španac Lahoz

UEFA je odredila arbitre za meč Srbije i Ukrajine u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koji je na programu u petak od 20.45 u Lavovu. Sudijski tim iz Španije predvodi glavni arbitar Antonio Mateu Lahoz. Pomagaće mu Pau Kebrian Devis i Roberto del Palomar, dok će četvrti „čovek u crnom“ biti Hoze Luis Munuera Montero. Lahoz je u lepom sećanju navijačima Crvene zvezde jer je sudio i meč protiv Liverpula u četvrtom kolu Lige šampiona kada su crveno-beli slavili sa 2:0. Sudio je i našoj mladoj reprezentaciji u osmini finala Svetskog prvenstva na Novom Zelandu protiv Mađarske (2:1), koje su naši „orlići“ kasnije i osvojili.

Grupa B

  1. jun

Litvanija – Luksemburg 20.45

Ukrajina – Srbija   20.45

  1. jun

Srbija – Litvanija   20.45

Ukrajina – Luksemburg 20.45

  1. Ukrajina 2 1        1        0        4
  2. Luksemburg 2 1        0        1        3
  3. Portugal 2 0        2        0        2
  4. Srbija 1 0        1        0        1
  5. Litvanija 1 0        0        1        0

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari