Mala bara, a previše "SNS klubova" 1Foto: Starsport

U niži rang se iz Superlige sigurno sele Bačka, Mačva i Zlatibor.

Bačka i Mačva su klubovi koje vode lokalni gradski funkcioneri i nikada nisu ni finansijski ni igrački uspevali da pretenduju na bolji rezultat.

Blizu ispadanja je i Inđija, klub za koji takođe vlada uverenje da je van (ne)fudbalskih kombinacija i da zato godinama levitira između Superlige i Prve lige Srbije.

Doskorašnji predsednik Zdravko Mrđa (nasledio ga Dragan Pilipović) odbijao je prema saznanju Danasa da pravi kombinacije „tri za tri“ (pokloni im bodove tim koji je obezbedio opstanak, a onda mu se isti vrate na jesen ili prvom sledećom prilikom).

Međutim, iz Inđije su svesno i namerno ćutali čak i na nepravde kada se protiv njih dosuđuju penali posle faulova koji su po nekoliko metara izvan kaznenog prostora, a sve u cilju da ne bi „boli oči“ onima na vrhu koji odlučuju o njihovoj sudbini.

Najžešća borba za ostanak u elitnom rangu vodiće se za dva mesta između Novog Pazara, Radničkog, Napretka, Javora, Voždovca, Rada, Proletera, Spartaka i Metalaca. Najveće šanse za ostanak trenutno se daju Radu i Napretku.

„Građevinari“ godinama unazad hvataju „poslednje vozove“ za ostanak u Superligi, a utisak je da će na čelu sa Urošem Tošićem, bivšim navijačem tog kluba koji je s tribine seo u funkcionersku fotelju, i ove sezone biti iste sreće.

Rivali Rada se od početka proleća, što zvanično što nezvanično, žale se na čudne odluke arbitara i na takozvano tendenciozno suđenje u korist jedne strane.

Napredak je godinama unazad bio stabilan superligaš, ali je klub nedavno ostao bez glavnog finansijera Marka Miškovića (sina biznismena Miroslava Miškovića).

Rukovođenje kruševačkim timom preuzeli su lokalni SNS čelnici koji sada moraju da dokažu da su kadri da ga sačuvaju u eliti.

Nezvanično se tvrdi da u tome imaju veliku pomoć direktora Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića.

Treba napomenuti i da je jučerašnji meč protiv TSC-a bio skinut iz kladioničarske ponude pošto je čaršijom uveliko brujalo da klub iz Bačke Topole neće „smeti“ da pobedi.

Novi Pazar će se do kraja boriti protiv direktnih rivala za opstanak (Bačka, Mladost, Metalac, Napredak).

Klub je uvek igrao na političku kartu i sažaljenje kako Sandžak treba da ima ekipu u eliti.

Tako su i mesto u Superligi prošlog leta obezbedili za zelenim stolom (posle odustajanja Grafičara), ali poklon FSS nisu opravdali partijama na terenu.

Upućeni tvrde da ovaj put neće imati politički vetar u leđa ukoliko na terenu ne zasluže opstanak.

Javor iz Ivanjice godinama unazad uspešno finansijski i rezultatski vodi predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović.

Nisu nikada bili u posebnoj milosti sudija, mada je sama činjenica da im je prvi čovek i predsednik Zajednice verovatno ponekad uticala na pojedine arbitre u vidu „autocenzure“  tokom vođenja mečeva.

Voždovac kao privatni klub, takođe bije glas da su ekipa koja će do kraja igrati pošteno.

„Zmajevi“ su godinama stabilan superligaš i nema dileme da će se verovatno brzo vratiti u elitu čak i ako ispadnu, mada su pobedom u gostima protiv Novog Pazara rešili mnoge dileme oko opstanka.

U fudbalskim krugovima se tvrdi da će do kraja voditi poštenu borbu i Metalac.

Za prvog čoveka fabrike posuđa koja finansira klub, Dragoljuba Vukadinovića, ranije se tvrdilo da je bio „slab“ prema Partizanu (svojevremeno bio član uprave crno-belih), ali da sada više nema kombinacije ni sa kim.

Uprava kluba je navodno naučila iz ranijih grešaka i sada je odlučila da razmišlja dugoročno, pa je tako treneru Žarku Lazetiću, koji cele godine pravi rezultate bolje od očekivanih, dat novi ugovor na čak pet godina.

Najveću enigmu do kraja prvenstva predstavljaće Radnički i Proleter.

Nišlije su juče ostvarile tek drugu pobedu u poslednjih 11 kola.

Klubom neformalno rukovodi Ivica Tončev, koji je zamrznuo funkciju predsednika, a koji je uspeo da na „Čair“ dovede jake državne sponzore poput Telekoma.

Van terena su izgubili podršku vrha vlasti u meri u kojoj je SPS posle prošlogodišnjih izbora pao u očima SNS-a.

Mnogi smatraju i da je odlazak Slaviše Kokeze sa čela FSS dodatno oslabio pozicije Radničkog, pa sada ne samo da više nemaju podršku arbitara, već su neretko i u njihovoj nemilosti.

Za Proleter iz Slane Bare se takođe odavno tvrdilo da je projekat bivšeg predsednika FSS. Klub koji godinama nema infrastrukturu za takmičenje u najvišem rangu bio je maltene veštački održavan u Superligi.

Međutim, odlazak Kokeze napravio je zaokret i Proleter je u poslednjih šest kola osvojio samo bod.

Od svih koji se bore za opstanak nesumnjivo ima najteži raspored. Klub iz Slane Bare pušten je niz vodu zajedno sa Kokezom i nesumnjivo mu stižu teški dani, i to ne samo u Superligi već i u nižim rangovima.

Danas saznaje: Prva liga Srbije pred proširenjem

Mnogi klubovi bliski vlasti moraće silom prilika da napuste Superligu jer u njoj naprosto nema mesta za sve. Međutim, FSS je prema nezvaničnim saznanjima Danasa blizu odluke da proširi Prvu ligu Srbije i tako neformalno zadovolji apetite svih strana. Prva lige Srbije bi navodno mogla da bude reorganizovana tako što će imati dve grupe (Istok i Zapad), a zatim bi se verovatno kroz baraž tražio prolaz u viši rang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari