"Mala" zemlja igra kao velika 1Foto: CEV

Alberto Đulijani nastavio je tamo gde je stao Slobodan Kovač na selektorskoj klupi muške odbojkaške reprezentacije Slovenije, s tim što je Italijan otišao veliki korak dalje od sadašnjeg stratega Srbije i svog potencijalnog rivala u nedeljnom okršaju za evropsku titulu – Slobodana Kovača.

Popularni Boba je „zmajčekima“ doneo prvi plasman na Svetsko prvenstvo u istoriji ove bivše jugoslovenske republike, a tamo i pobedu nad moćnim Brazilom, dok je aktuelni šef stručnog štaba na tekućem šampionatu Starog kontinenta ponovio vanserijski uspeh svog zemljaka Andree Đanija od pre četiri leta, kada je ova geografski i demografski mala država dala finalistu EP.

I to na senzacionalan način. Bez obzira što je u okršaj ušla kao tim s „realno manjim šansama“ za trijumf, Slovenija je šokirala poslednjeg svetskog prvaka Poljsku. U rovovskoj i uzbudljivoj borbi za svaki poen, jedna od četiri zemlje domaćina takmičenja digla se na noge zbog Kozamernika, Kovačiča i ostalih.

Teška igra nerava potrajala je četiri seta, a koliko je bilo komplikovano steći bilo kakvu rezultatsku prednost govori podatak da je samo na kraju jedne od deonica stajalo +3 za njenog slavljenika. Pa i u takvoj borbi je Slovenija bila ta koja je skoro celim tokom imala više petlje, koncentracije, kreacije, homogenosti… u svojim redovima. A, kada bi gubili dah tu je bila domaća publika da joj raširi krila, pa je zadnji poen na utakmici označio ogromno zajedničko slavlje ljudi sa tribina krcate sale u Stožicama i novih miljenika nacije.

Poljacima za utehu ostaje saznanje da je senzacionalni epilog prvog polufinala mnogo više od lošeg dana favorita, jer su Đulijanijevi izabranici pre njih „uzeli meru“ još dvema silnim ekipama.

Da „mala“ Slovenija nije moneta za bilo čije potkusirivanje u četvrtfinalu je osetio 12-ki evropski prvak i ražalovani vladar Rusija, a u jednoj nokaut rundi pre i šestoplasirana selekcija sa EP iz 2017. godine – Bugarska. Zato drugom finalisti neće uopšte biti lako kada u nedelju stane iza mreže, bez obzira da li će to biti favorizovana Francuska ili branilac bronze Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari