"Mali Irving" bez straha i mane 1Foto EPA-EFE CJ GUNTHER

Tokom ovosezonskog plej-ofa Bred Stivens pokazao je zbog čega je najperspektivniji trener u NBA ligi.

Bez Gordona Hejvorda, koji je doživeo težak prelom noge u prvom takmičarskom duelu i to upravo protiv Klivlenda, zatim Kajrija Irvinga i Danijela Tajsa, Boston je uspeo da se plasira u finale Istoka, gde će se, kao i prošle sezone sastati sa Kavsima, s tim što će, u odnosu na prethodnu borbu za veliko finale, imati prednost domaćeg terena. U poređenju sa postignutim rezultatom, još veće remek-delo Breda Stivensa jesu partije Džejsona Tejtuma u prvom plej-ofu u karijeri. Ruki sa Djuka, potpuno iznebuha, oborio je rekord franšize u vidu dostignuća Lerija Birda u prvoj NBA sezoni, kao i čitave lige koji je postavio Kobi Brajant. Naime, momak iz Sent Luisa uspeo je da veže sedam plej-of mečeva na kojima je postigao 20 i više poena, što niko ranije nije učinio (Bird vezao četiri meča), pošto je Brajant kao ruki 1996. na šest uzastopnih utakmica ubacivao „20 plus“ poena.

Od momenta kada je rešio da „žrtvuje“ pravo prvog izbora na poslednjem draftu i tako „pokloni“ Markela Fulca Filadelfiji u zamenu za treći izbor, Deni Indž kao generalni menadžer Seltiksa, bio je ubeđen da je Džejson Tejtum budući as franšize sa najviše titula u istoriji NBA – 17. Od starta sezone izdanak Majka Križevskog prikazivao je dobre partije, izborivši se za mesto niskog krila u startnoj petorci. Tejtum je vremenom Džejlena Brauna potpuno stavio u drugi plan, međutim malo ko je mogao da pretpostavi da će nakon operacije kolena i preranog završetka sezone Kajrija Irvinga, treći pik sa poslednjeg drafta postati nosilac igre Seltiksa u plej-ofu. Tejtum je posebno impresivan bio pri kraju serijala prve runde protiv Milvokija (4:3), odnosno u mečevima sa Filadelfijom (4:1) na kojima je prosek poena ove sezone sa 13,9 u regularnom delu, podigao na više od 20 u plej-ofu. Boston već od nedelje očekuju mečevi sa Klivlendom, najvećim rivalom na Istoku poslednjih godina i velikim dužnikom iz prošle sezone. Tejtum bi mogao da bude „iks faktor“ u duelima sa Kavsima, pogotovo ukoliko se Lebron defanzivno bude orijentisao na pomaganje Kevinu Lavu u samom reketu. Klivlend bez klasičnog centra u petorci, defanzivu zasniva na konstantnom preuzimanju, po čemu je u plej-ofu među prve tri ekipe, i u takvoj konstelaciji Tejtum bi mogao da se nametne u direktnim duelima sa Džej Ar Smitom, Kajlom Korverom i Džordanom Klarksonom.

Uprkos tome što će imati prednost domaćeg terena Seltiksi bi trebalo da izanaliziraju podatak iz regularnog dela; Kavsi su u TD Gardenu slavili dva puta na poslednja tri gostovanja, pritom su protiv Toronta vezali dva brejka, a uspeli su i protiv Indijane da dobiju jedan meč na gostujućem terenu. Jasno je da u Klivlendu sve počinje i završava se sa Lebronom Džejmsom, koji u plej-ofu beleži fantastične partije; „Kralj“ je na proseku od 34 poena, devet skokova i asistencija, uz dva „meč-viner“ poena protiv Indijane i Toronta.

Rođak sa trenerom Klivlenda

U nedavnom intervjuu, kao vid najave predstojećeg finala Istoka, Tajron Lu, trener Klivlenda, otkrio je da je rođak sa Džejsonom Tejtumom: “ Džejsona znam još kao dečkića, koji je sa roditeljima dolazio kod mene na roštiljanje. Od momenta kada je počeo da se bavi košarkom videlo se da je vrlo talentovan, ali ni slutio nisam da će već u ruki sezoni postati nosilac igre Seltiksa. Na dvojica smo rođaci preko linije naših očeva. Zapravo moj deda i deda njegovog oca su braća“, otkrio je zanimljiv detalj trener Kavsa. Inače, iako 20-godišnjak Tejtum bi uskoro trebalo da postane otac.

Raspored finala

prvi meč

Istok

nedelja

Boston – Klivlend              21.30

ponedeljak-utorak

Hjuston – Golden Stejt   03.00

*serije se igraju na četiri dobijena meča po sistemu 2-2-1-1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari