Maljković: Opšti haos, MOK kupuje vreme 1Foto: STARSPORT

Međunarodni olimpijski komitet još uvek nije uspeo da se usaglasi da li Olimpijske igre u Tokiju (24. jul – 9. avgust) treba odložiti.

Umesto rešenja odlučeno je da je još uvek rano da se diskutuje o toj temi, što svetski mediji tumače da se indirektno podleglo pritisku sponzora i Japana koji je protiv odlaganja.

Najveći pritisak na MOK do sada je izvršio predsednik SAD Donald Tramp, koji je još prošle nedelje zatražio otkazivanje Igara zbog pandemije korona virusa, na šta mu je odgovorio premijer Japana Šinzo Abe tvrdnjom da će epidemija do jula biti suzbijena i da će letnje OI sigurno biti održane u Tokiju.

– Situacija se prati, MOK je ozbiljna organizacija, 206 zemalja. Imali smo juče video konferenciju, utisak je da se kupuje vreme i za mesec dana biće jasnije – rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, koji je učestvovao u konferenciji MOK-a.

Maljković je napomenuo i da je razgovarao sa srpskim ambasadorom u Japanu Nenadom Glišićem i da je opšte uverenje da će se Igre teško održati u predviđenom roku.

– To je jedan opšti haos. Neka istraživanja kažu da se 63 odsto Japanaca protivi da se Olimpijske igre održe, a da je samo 23 odsto za. Opet, Japan je ozbiljna zemlja, kažu da imaju podršku 37 najjačih zemalja na svetu. Međutim, predsednik SAD Donald Tramp je rekao javno da treba odložiti Igre. Realno će biti teško da se održe ako pandemija potraje, a po svemu sudeći potrajaće – dodaje Maljković.

Sudeći po prvim najavama iz vrha MOK-a odluka o Olimpijskim igrama trebalo bi da bude doneta jednoglasno, a ne jednostrano.

– Tomas Bah (predsednik MOK) insistira na solidarnosti. On smatra da se igre neće održati ukoliko ne mogu da na njima svi učestvuju. Izvesno je da se pandemija neće svuda završiti u isto vreme – zaključuje prvi čovek OKS.

Vikenhajzer: Neodgovorno i bezosećajno insistiranje

Za sada u svetskim medijima uglavnom preovlađuju glasovi političara i bivših sportista koji podržavaju pomeranje Olimpijskih igara za godinu dana, isto kao što je urađeno sa Svetskim prvenstvom u atletici koje je trebalo da se održi u Kini.

– Ova kriza je veća od Olimpijskih igara. Ne znamo šta će se dogoditi u naredna 24 sata, a kamoli u naredna tri meseca. Sportisti ne mogu da treniraju, organizatori ne mogu da naprave plan putovanja, sponzori i trgovci ne mogu da prodaju bez nekog stepena osećanja. MOK je toliko uveren da će ovo proći da je sa ljudske strane gledišta bezosećajno i neodgovorno – rekla je četvorostruka olimpijska šampionka u hokeju na ledu Hejli Vikenhajzer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari