Malkom među deset najskupljih brazilskih fudbalera ikada 1Foto: Al Hilal

Brazilski napadač Malkom (26), koji se u redovima azijskog fudbalskog vicešampiona Al Hilala iz Rijada pridružio i Sergeju Milinkoviću Saviću, potpisao je ugovor na četiri godine, a petostrukom uzastopnom ruskom prvaku Zenitu je plaćen 60 miliona evra.

Po tome je ušao među 10 najskupljih brazilskih fudbalera svih vremena.

Kad je Nejmar pre šest godina prešao iz Barselone u Pari Sen Žermen, plaćen je 222 miliona evra, što je i dalje svetski rekord.

Sledi Felipe Kotinjo: iz Liverpula u Barselonu 2018. za 145 miliona.

Dalje ide Antoni: iz Ajaksa u Mančester junajted prošle godine za 95 miliona, a po tome je tek na 16. mestu ikada.

Barselona je tada 22-godišnjeg Nejmara platila Santosu 86 miliona, a Liverpul Romi Alisona Bekera 2018. 73 miliona, po čemu je najskuplji brazilski golman svih vremena, a u svetskom rekordu ga je ubrzo po njegovom dolasku na Enfild potisnuo Španac Kepa Arizabalaga, koga je Čelsi platio Atletiku iz Bilbaoa 80 miliona.

Posle Alisona je Artur Melo, koji je pre nekoliko dana debitovao za Fiorentinu protiv Crvene zvezde u Beogradu. Njega je 2020. Juventus, koji ga je pozajmio violi za sledeću sezonu, platio Barseloni 72 miliona.

Slede Kazemiro (Real-Mančester junajted, 2022, 71 milion), Kaka (Milan-Real, 2009, 67), David Luiz (Čelsi-Pari Sen Žermen, 2014, 62,5) i Oskar (Čelsi-Šangaj, 2017, 60). Malkom je praktično istisnuo Rafinju, koga je Barselona kupila od Lidsa 2021. za 59 miliona.

Malkom, iako najveći transfer i u ruskom i u saudisjkom fudbalu (slede njegovi novi saigrači Portugalac Ruben Neves iz Vulverhemptona za 55 i Sergej iz Lacija za 40), tek je na deobi osmog mesta po plati u novoj olbećanoj fudbalskoj zemlji. Zarađivaće 18 miliona po godini (u Zenitu 3,5), koliko i Neves.

Tu listu predvodi, naravno, portugalski as Kristijano Ronaldo iz Al Nasra sa 200 miliona, a onda ide njegov mekadašnji saigrač iz Reala Francuz Karim Benzema iz Al Itihada sa 198.

Milinković Savić, koji je u Rimu imao 5,9 miliona po sezoni, zarađivaće 20 i po tome je šesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari