Maraton živi život Beograda 1Foto: Starsport

Najava lidera opozicije da će u subotu 13. aprila „raširiti šatore i ako treba kampovati ispred predsedništva i Skupštine Srbije“ ne ometa pripreme za 32. Beogradski maraton koji će se održati dan kasnije (nedelja, 14. april).

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić objašnjava za Danas da se najveće međunarodno takmičenje u glavnom gradu Srbije održavalo i tokom sankcija Ujedinjenih nacija, kao i da se trčalo tokom bombardovanja 1999. godine, te da „maraton jednostavno živi život Beograda“.

– Ne verujemo da je održavanje 32. Beogradskog maratona ugroženo na bilo koji način. Mi sve pripreme, sa svim učesnicima u organizaciji, sprovodimo po unapred utvrđenom planu. Činjenica je da se u tehničkom smislu mi već 13. aprila pripremamo za organizaciju događaja, a završne tehničke pripreme se sprovode već od ponoći između 13. i 14. aprila na prostorima startne i ciljne zone i kompletne staze Beogradskog maratona, jer kompletna postavka mora da bude završena u rano jutro 14. aprila – priča Nikolić.

Eventualno odlaganje maratona po njegovim rečima nije opcija.

– Odlaganje kompleksnog međunarodnog događaja kao što je Beogradski maraton praktično nije moguće. Beogradski maraton se nalazi u kalendaru AIMS ( Svetsko udruženje maratona i uličnih trka ) međunarodnih takmičenja i osim velikog broja domaćih učesnika prijavljeno je i dolazi nam oko 3.000 trkača i gostiju iz preko 70 zemalja sveta. Većina njih su već napravili svoje planove putovanja, kupili avio karte, bukirali i platili smeštaj u Beogradu – zaključuje Nikolić.

Nema straha za bezbednost učesnika

Beogradski maraton je dobio nekoliko upita od učesnika iz inostranstva o bezbednosti, zbog čega su se organizatori obratili i MUP-u Srbije, odnosno direktoru policije Vladimiru Rebiću. Iz MUP-a su dobili odgovor da će svi učesnici maratona biti potpuno bezbedni, kao i da je „Republika Srbija stabilna i bezbedna zemlja u kojoj se građani, kao i svi gosti naše zemlje, mogu osećati potpuno sigurno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari