Marčinjak i mnogo "VAR asistenata" 1Rade Đurović Foto: N1

Završena je najveća smotra fudbala, jedinstvena po mnogo čemu do sada. Pored toga što je prvi put održana u jednoj bliskoistočnoj zemlji i usred sezone, dobili smo i prvog ženskog glavnog sudiju jedne utakmice.

Stefani Frapar će ući u istoriju ove igre i nadam se da će popularnost fudbala među ženama nastaviti da raste, te da ćemo imati sve više žena i među sudijama.

Sudija Marčinjak je sa velikim autoritetom kontrolisao finalnu utakmicu i donosio je prave odluke vrlo brzo. Ovaj nastup bi trebalo da posluži kao primer za sva naredna takmičenja. Obe ekipe igraju agresivno i čvrsto, a uz to je ispravno dosudio tri kaznena udarca, i to bez pomoći video asistencije.

To mu je omogućilo odlično kretanje i postavljanje u tim situacijama. U prva dva slučaja je došlo do jasnog prekršaja, saplitanjem u prvom i udarcem nogom u drugom. Kontakt rukama u drugom slučaju koji se spominje je samo pojačao utisak o prekršaju, a nikako nije bio odlučujući.

Najslabija tačka suđenja na ovom prvenstvu je baš oklevanje da se preuzme odgovornost u određenim situacijama i preterano oslanjanje na VAR pomoć. Na taj način se nepotrebno unosila dodatna nervoza među akterima i gledaocima.

Smatram da bi najbolje sudije, one koje stignu do ovog nivoa, morale da preuzimaju više odgovornosti, a da VAR sobi preostane da reaguje u izuzetno složenim situacijama i onima u kojima je doslo do previda od strane sudijske ekipe na terenu.

Ovo se posebno odnosi na pomoćne sudije koje su svoj uticaj svele na minimum. Postavlja se veliko pitanje da li su i dalje onda potrebne ili bismo taj deo posla mogli u potpunosti prepustiti tehnologiji. Ne bih voleo da toga dodje jer bi to bio prvi korak ka potpunoj robotizaciji fudbala, ali da bi ostanak na ljudskom faktoru bio opravdan, pomoćne sudije moraju na drugačiji način da definišu svoj nastup.

Da ne bude dileme, video asistencija je doprinela regularnosti takmičenja u određenoj meri, ali se, za njen pun doprinos, mora koristiti na drugačiji način.

Brže i transprentnije. Ne možemo da ne pomenemo da su neke neispravne sudijske odluke, i pored dostupnosti i korišcćja video tehnologije, uticale na to da Urugvaj ne dobije sansu za prolaz u nokaut fazu, kao i na to da Engleska ne dobije ravnopravan tretman u četvrtfinalu protiv Francuske.

Bez obzira da li su na takve neobjašjive greške, kao i na neke druge na ovom takmičenju, uticali autoriteti aktera i glavnih sudija u tim utakmicama, bežanje od ispravljanja loših odluka jeimalo poguban ishod.

Nažalost, potpuno drugačiji utisak u odnosu na Marčinjaka je ostavio njegov kolega u borbi za 3. mesto. Veoma me čudi izbor katarskog sudije za ovu utakmicu i verujem da je to na neki način dodvoravanje organizatoru.

Ovim izborom je demantovana Kolinina tvrdnja uoči prvenstva da će glavni kriterijum prilikom izbora sudija biti kvalitet i forma. Ovaj sudija nije spreman za ovako bitne utakmice što je i pokazao na terenu u subotu. Iako nije pravio velike greške, pretio je da uništi utakmicu čudnim ponašanjem i nekim odlukama.

Srećom po sve, nije uticao na konačan rezultat, u čemu su mu poprilično pomogli akteri svojim sportskim ponašanjem.

Iako na korišćenje VAR-a imamo dosta pritužbi, doneo je određeni spokoj kod ljubitelja fudbala da će se donositi ispravne odluke. Kvalitet suđenja bi, da nije bilo video pomoći, bio na zabrinjavajucć lošem nivou, ali verujem da bi i sudije na drugačiji način nastupale da nisu mogle da je koriste.

*Autor je bivši fudbalski sudija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari