Marej želi, videćemo da li može 1Foto: Wikipedia

Imena tenisera Britanije i Srbije koji će nastupati na Dejvis kupu od 15. do 17. jula u Beogradu na Tašmajdanu saopštena su prekjuče, a selektor Britanaca Leon Smit kaže da ga ne bi iznenadilo da dođe da promena u poslednjem trenutku.

 On ne isključuje mogućnost da se Novak Đoković, koji je ranije objavio da neće igrati na Tašu, predomisli, odnosno da odluči da ipak zaigra za Srbiju. Istovremeno, britanski selektor ostavlja otvorenu mogućnost da Endi Marej na kraju ne dođe u Beograd u zavisnosti od toga šta se bude dešavalo na Vimbldonu.

– LJudi mogu da promene mišljenje. Tehnički, oni mogu da promene dva igrača pre žreba. Iskreno, ne možete se pripremati razmišljajući „šta ako“. Spremamo se najbolje što možemo. Fokusiramo se na sebe. Ne nedostaju nam informacije o Novaku Đokoviću u smislu priprema, skautinga i analiza. To smo odradili za sve igrače, kao što uvek radimo – pokrili smo svakog člana srpskog tima – rekao je Smit.

I pored otvorene mogućnosti da se sastav domaćeg tima promeni, šanse da će publika imati priliku da gleda najboljeg tenisera sveta na Tašu su minimalne. Novak Đoković je nakon poraza od Sema Kverija na Vimbldonu rekao da neće igrati na Dejvis kupu jer mu je potreban odmor. Pošto je i drugi najbolji srpski teniser Viktor Troicki saopštio da će propustiti takmičenje, selektor Bogdan Obradović odlučio je da na teren na kraju izađu Dušan Lajović (82), Janko Tipsarević (411), Filip Krajinović (108) i Nenad Zimonjić (26. u dublu). Na drugoj strani, Britance će predvoditi Endi Marej, a u timu će još nastupiti Kajl Edmund (68), Dan Evans (91) i DŽejmi Marej (1. u dublu na ATP listi).

Drugi reket sveta potvrdio je da će predstavljati Britaniju pod uslovom da bude zdrav.

-On je imenovan u tim, što pokazuje njegovu posvećenost, ali ja ne mogu da kažem kako će se neko osećati jer to zavisi od toga šta će se desiti tokom nedelje. Ako se bude osećao dobro i bude zdrav, igraće – objasnio je Smit, dodajući da je Dejvis kup izuzetno bitan Mareju. Britanski selektor je istakao da Škot uživa da igra za reprezentaciju, da ga Dejvis kup izuzetno motiviše, kao i da u poslednje vreme odlično igra, što im daje razloga za optimizam.

Što se tiče ostalih igrača, Leon Smit ima podjednako poverenje. Drugi najbolji britanski teniser Kajl Edmund beležio je dobre rezultate na šljaci, dok Dan Evans, koji se borio sa povredom noge, igra lošije na zemljanoj podlozi. Smit je ipak istakao da je Evans u dobroj formi i da će uskoro dostići najbolji renking.

– Iako šljaka nije podloga na kojoj bi on izabrao da igra, igra veoma dobro i imam dosta poverenja u njega. Nekoliko stvari mogu da se dogode narednih dana i zato je bitno da imamo mogućnost da promenimo dvojicu igrača pre žreba – rekao je Smit, koji se na kraju osvrnuo i na uslove za igru koji će dočekati njegove igrače.

– Ko god da bude na kraju igrao za njih biće teško. Biće izuzetno toplo, 35 i više stepeni. Igra se na šljaci, što je podloga koju su oni birali, pred njihovim navijačima – zaključio je selektor gostiju.

Britanija je prošle godine osvojila Dejvis kup prvi put posle 1936. godine, a pobednik duela na Tašu srešće se sa Italijom ili Argentinom u polufinalu u septembru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari