Marić: Vreme herojskih šuteva 1Foto: STARSPORT

Najveći deo ovosezonskih ambicija Crvene zvezde i Partizana biće sveden na majstoricu polufinala plej-ofa ABA lige.

Naredne subote košarkaški kartoni srpskih velikana biće otvoreni do poslednje stranice na kojima već sada tačno piše u kakvom se stanju nalaze timovi posle dve dijametralno suprotne utakmice.

Defanzivno kvalitetnija ekipa, Crvena zvezda je trijumfovala u meču na 100 i više poena, dok je ofanzivno potentniji Partizan uspešno završio drugu utakmicu, na kojoj je zbirno ubačeno 137 poena.

Pred svojim navijačima, verovatno u dupke punoj hali „Aleksandar Nikolić“, crveno-beli će biti pod većim pritiskom, prevashodno zbog definisanog cilja i pred početak sezone koji je markiran abaligaškim prstenjem, dok je Partizanu već dostignuto podnošljivo, s obzirom na start takmičarske godine i formiranje tima u toku kalendarske 2018/19.

Na osnovu prikazanog, utisak je da je Partizan bolje i veštije koristio svoje kvalitete u prethodnim mečevima; sistemski, tačnije taktički je lakše ideje sprovodio u delo, znatno se manje oslanjajući na individualne poteze pojedinaca koji u tom segmentu i nisu baš najveštiji.

– Partizan se kvalitativno i definitivno približio Crvenoj zvezdi. Ako posmatramo samo igru, prethodni derbiji i nisu bili baš preterano kvalitetni, ali su neizvesnošću sigurno zadovoljili navijače. Zvezda je još na početku sezone odredila ciljeve i kao prioritetni istakla osvajanje ABA lige. Partizan je od jedne poluotpisane sezone dovođenjem kompatibilnih igrača uspeo da šanse pred majstoricu dovede na 50 odsto. Zvezda je bolji tim, ima kvalitetnije pojedince, ali Partizan veštije koristi potencijal koji ima – stava je Miško Marić, čuveni košarkaš Partizana koji je čak 12 godina igrao za klub iz Humske.

I letimičnim pogledom na statistiku postaje upadljiv podatak da je Partizan na oba meča šutirao za tri oko 40 odsto, što je uspešnost na nivou pojedinih NBA klubova. U modernoj košarci je šut van linije 6,75 jedan od ključnih faktora i neretko onaj kojim se odlučuje ishod utakmice.

– Teško je objasniti zašto jedan igrač ili tim u kratkom razmaku šutiraju za tri recimo preko 60 odsto, a onda već na narednom meču svega 20. Mislim da je uspešnost Partizana u navedenom segmentu na prethodnim duelima posledica odlične taktičke pripremljenosti. U okolnostima kada sudije ne sankcionišu brojne kontakte u reketu, povratni pas i pogodak za tri od velike su važnosti. Marinković je bio sjajan u tom segmentu; očigledno je da je trener Trinkijeri pronašao način kako da ga ohrabri na polju samopouzdanja, međutim ne bi me iznenadilo da već na narednom njegovi procenti budu manji, jer će sigurno odbrana Zvezde neuporedivo veću pažnju upravo njemu posvetiti. Ovakvi se mečevi rešavaju nekim herojskim šutevima i Trinkijeri tačno zna da upravo Vanja takve može pogoditi – istakao je čovek koji je bio protagonista osvajanja prve tri titule u istoriji Partizana (1976, 1979, 1981).

Kao trener koji se dokazivao u brojnim evropskim klubovima (Kantu, Uniks, Bamberg) Trinkijeri je pokazao i u polufinalnoj seriji da odlično oseća igru, anticipira dešavanja na terenu i crta akcije u kojima maksimalno eksploatiše mogućnosti svojih izabranika.

– Čini mi se da u Crvenoj zvezdi nemaju sistem u smislu više opcija u jednom napadu. Dosta se toga improvizuje i ne mogu da se otmem utisku da crveno-beli prosto ne koriste sposobnosti Davidovca, Dobrića, pa čak i Boriše Simanića, dakle momaka koji imaju potencijal čak i za reprezentaciju Srbije. U Partizanu je ideja jasno vidljiva. Postoji plan i više načina kako da se on ostvari u maltene svakom napadu, što je svakako posledica kvaliteta i znanja samog Trinkijerija – analitičan je bivši košarkaški as koji je sa Partizanom osvojio uzastopne pehare u Kupu Radivoja Koraća 1978. i 1979.

– Zvezda nesumnjivo ima kvalitetnije centre, ali ako bismo izanalizirali produktivnost crveno-belih u samom reketu videli bismo da je broj poena daleko manji od snage i kvaliteta Cirbesa ili Odža. Takođe, povredom Reglanda, videlo se da Kej Si Rivers jednostavno nije opcija na pleju i da Zvezdi nedostaje rešenje kao pomoć Filipu Čoviću, koji je bio sjajan u uvodnom duelu. U Zvezdi nekako tokom sezone nisu uspeli da isprofilišu na kojim pozicijama Nenadić, Radanov i Dobrić mogu najviše doprineti uspehu tima, a možda su pojedini mogli i da odgovore zadacima na jedinici – podvukao je Marić, ne želeći da se bavi prognozama pred majstoricu naredne subote.

Zvezdi majstorica kroji budućnost

– Ko se bude bolje psihički pripremio imaće daleko veće šanse da pobedi u subotu. Pritisak će biti ogroman; Partizan je iz jedne situacije u kojoj se pohod ka tituli na Jadranu nije ni razmatrao došao u poziciju da ozbiljno konkuriše objektivno kvalitetnijoj Crvenoj zvezdi. Osim borbenosti, u majstorici će biti potrebna i smirenost, pamet, vizija… Mislim da će Crvena zvezda biti pod daleko većim pritiskom; to je tim sa više boljih igrača, individualno dominantnih. Ambicije su im uoči sezone bile najviše i eventualni neuspeh mogao bi da ima ne samo kratkoročne, već i posledice na budućnost kluba u narednih par godina – razmišljanja je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari