Marijan Vajda: Dugo nisam doživeo ovakvu nepravdu 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Sarađuju od 2006. godine; vremenom su postali i prijatelji, ali i najbolji teniski tandem trener-igrač, možda i svih vremena. Marijan Vajda, slovački stručnjak, razočaran je i besan onime što je Đoković doživeo u Australiji.

Miran i staložen, u intervjuu za slovački Sport, Vajda je delovao razočarano, pre svega zbog tretmana koji je u Australiji doživeo Novak Đoković.

„Šok, patnja, velike emocije. Ne znam ni kako bih se nosio mentalno sa tim da sam bio tamo. Čak i kod kuće u Bratislavi nisam dobro spavao, nisam verovao da ovako nešto može da se desi. Pa, putovao je samo sa ciljem da brani trofej na prvom grend slemu sezone“, još uvek je u određenom stanju šoka vrhunski teniski stručnjak.

Vajdi je neshvatljivo da je Đoković na kraju deportovan.

„Ne mogu da razumem zašto su mu to uradili. Dugo nisam doživeo ovakvu nepravdu. Mediji su dobrim delom krivi zbog toga što su manipulisali informacijama, posebno u Australiji, stalno su gradili stav protiv Đokovića“, uveren je Vajda, koji se sa Đokovićem nije čuo, ali su konstantno razmenjivali poruke.

„Ne mogu ni da zamislim kako sve je to podnosio, mora da je mnogo patio. Skromno je izdržao sve mere, ali ono što su mu uradili je moralo da ostavi traga. Bio je to politički process. Definitivno će imati značajne posledice. Biće mu teško da se vrati posle svega ovoga, posle invazije na njegovu privatnost“, razmišljanja je porodični prijatelj Novaka Đokovića.

Možda najčudnije od svega je što je ovakva odluka doneta u periodu kada je Australija za nekoliko dana upisala više od 100.000 pozitivnih slučajeva na kovid-19. Francuski teniser Igo Umber je bio pozitivan na samom turniru. Đoković je bio negativan, pa opet je proglašen personom non grata.

„To je bolesno, pogrešno, dokaz duge izolacije. Australija plaća cenu politike zatvaranja, a sve ovo je posledica nametanja vakcinacije. Mediji su pomogli da se javno mnenje okrene protiv Novaka“, ubeđen je Vajda.

Podrška je izostala, samo su pojedini teniseri javno iznosili stav koji se mogao protumačiti kao razumevanje situacije u kojoj se nalazi Đoković.

„Primetili smo. Istovremeno, mnogi su mu pisali, njemu i meni, govorili kako saosećaju. Međutim, nisu želeli to javno da kažu. A nigde niste mogli da pročitate koliko je noći Novak proveo za kompjuterom razgovarajući sa mnogim teniserima o uslovima u kojima žive, kako može da im pomogne, da uradi ponešto za svakoga. Prošle godine im je obezbedio bicikle dok su bili u karantinu u Melburnu. Borio se tokom cele pandemije za njih. Imam osećaj da ni igrači nisu imali dovoljno informacija, jer su ih mediji zavodili, uglavnom protiv Đokovića“, naveo je Vajda.

Đoković bi, zbog stava o vakcinaciji na korona virus, mogao da ima problema i kada je nastup na Rolan Garosu u pitanju, kao i na ostalim turnirima tokom sezone.

„Ne razumem zašto je sad toliko važno da se to objavi kada se turnir igra u maju, a niko ne zna šta će biti sa pandemijom ni u narednih mesec dana. Ne želim da potcenciram situaciju, ozbiljna je širom sveta, ali koja je svrha o tome razgovarati u januaru? Je li ovo i dalje sport?“, poručio je Vajda, ističući da zaista ne zna koji će naredni koraci biti samog Novaka.

„Nisam razgovarao sa njim otkako se vratio u Beograd. Niko to ne zna. Sigurno će morati da dobro promisli i kaže šta misli. Jasno je i da je ovo moralo psihički da ga pogodi. Boleće ga dugo, biće teško izbaciti to iz glave. Međutim, dobro ga poznajem. Novak je jak, čvrst i nije još rekao poslednju reč u svetu tenisa“, podvukao je slovački stručnjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari