Mariji Malić bronza i svetski rekord kvalifikacija na EP u Đeru 1Foto: Streljački savez Srbije

Srpska reprezentativka Marija Malić osvojila je bronzanu medalju u prvoj disciplini Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Đeru, u gađanju vazdušnom puškom za juniorke, saopštio je Streljački savez Srbije.

Malićeva je bila najpreciznija u kvalifikacijama „ubivši” 625,7 krugova, što je automatski i novi svetski juniorski rekord osnovnog dela. EP je prvo ovogodišnje takmičenje na kome se priznaju svetski i kontinentalni rekordi, a na kome žene pucaju 60 metaka, po novim pravilima uvedenim 1. januara. Međutim, rezultat Malićeve nije i državni rekord, koji je upravo ona postigla nedavno na finalu Kupa, kada je pogodila odličnih 627,6 krugova.

Do bronze je došla u uzbudljivoj finalnoj borbi. Nije sjajno počela pa se u jednom trenutku nalazila na sedmom, a na sredini finala (12. serija) na šestom mestu. Kako se takmičenje bližilo kraju, mlada takmičarka Jedinstva iz Stare Pazove je gađala sve bolje i u 20. seriji, posle koje ispada četvrtoplasirana, stigla jednu od tri Ruskinje u finalu, Tatjanu Harkovu. U tom trenutku delile su treće mesto, pa je raspucavanje odlučivalo ko nastavlja borbu za odličja, a ko će se oprostiti od medalje. Malićeva je bila preciznija, zadržala se na trećem mestu, na kome je ostala i do kraja. Trijumfovala je Nemica Ana Jansen sa evropski juniorskim rekordom finala (250,3), ispred Ruskinje Anastasije Derevijagine.

Solidne plasmane zabeležile su i preostale dve srpske reprezentativke. Ivana Marić je zauzela 14, a Marija Zavišić 21. mesto u konkurenciji 69 takmičarki.

Vazdušna puška, juniorke, finale: 1. Ana Jansen (Nemačka) 250,3 (evropski juniorski rekord finala), 2. Anastasija Derevjagina (Rusija) 249,2, 3. Marija Malić (Srbija) 226,8, 4. Tatjana Harkova (Rusija) 206,4, 5. Sofija Beneti (Italija) 184,7… Kvalifikacije: 1. Malić 625,7 (svetski juniorski rekord osnovnnog dela), 2. Darija Boldinova (Rusija) 625,6, 3. Stefani Laura Grundsoe (Danska) 625,4… 14. Ivana Marić 621,8… 21. Marija Zavišić 620,4… Ukupno 69 takmičarki. Za finale 623,5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari