Marinović: Svaka pobeda je privilegija 1Foto: Starsport

Večiti rivali dolaze na završni turnir Kupa Radivoja Koraća opterećeni velikim problemima; Partizan more loše igre i rezultati; Crvenu zvezdu odsustvo krucijalnih igrača zbog korona virusa, što bi takmičenje od 11. do 14. februara u Novom Sadu moglo da učini izuzetno zanimljivim.

Čačanski Borac ima argumente kojima bi mogao da pokvari računicu, prvo Partizanu u četvrtfinalu, a onda i u projektovanom polufinalu beogradskim crveno-belima. Marko Marinović, do skora košarkaš, u svojoj drugoj trenerskoj sezoni sasvim korektno vodi Borac, ovosezonskog debitanta u elitnoj abaligaškoj konkurenciji i iskustveno zna kako da se suprotstavi Partizanu, s obzirom na to da su njegovi puleni tekuće takmičarske godine već dva puta dobili crno-bele.

– Imamo najteži raspored i objektivno najkvalitetnijeg protivnika na startu turnira. Jesmo dva puta dobili Partizan u ABA ligi ali to ne mora ništa da znači. Crno-beli imaju odličnu ekipu i sigurno će biti favoriti. Nemaju rezultate shodno kvalitetu, ali nemamo ih ni mi. Nama bi svaka pobeda donela benefit koji Borac nije dugo imao – iskren je 38-godišnji stručnjak u razgovoru za Danas za koji je izdvojio vreme, uprkos prebukiranom rasporedu.

Borac, u odnosu na prikazan kvalitet, od starta sezone ima daleko manji broj pobeda. Osim dva trijumfa nad Partizanom, igrao je izuzetno neizvesne završnice protiv Budućnosti, Igokee… U turnirskom sistemu i u prethodniom sezonama bio je na posed ili dva do iznenađenja i to protiv večitih rivala.

– Mi smo i prošle (protiv Partizana), kao i pre dve godine (sezona 2017/18) imali dobijenu utakmicu protiv Crvene zvezde u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća. Iskreno rečeno, jedva čekamo da turnir počne. Željni smo utakmica, jer u trenutnim okolnostima znatno više treniramo nego što imamo odigranih mečeva – stava je Marinović.

Čačani u Novi Sad dolaze kao tim koji je ostvario svega četiri pobede u regionalnim okvirima. Ekipa koja je među osam u ABA ligi faktički po svim ofanzivnim statističkim parametrima, trebalo bi da bude u daleko komotnijoj situaciji.

– Svašta nam se izdešavalo, ne želim ni u koga da upirem prstom, ali mislim da je zaista nenormalno da nam se u ABA ligi otkazuju utakmice na dan meča ili veče pred utakmicu. Takve stvari psihološki veoma utiču na čitavu ekipu. Nama se desilo da dva puta doputujemo do Zadra i Zagreba i da tek onda budemo samo obavešteni da se utakmica neće igrati. Zamislite kako i na koji način igrači te stvari preživljavaju; pripremate se, nekad i deset dana za jedan meč, a onda vam neko samo par sati pred utakmicu jednostavno kaže da je neće biti. Zbog toga i iz trenerske perspektive dolazi do ogromnih metodoloških promena u radu, prilagođavanja… Voleo bih da mi neko kompetentan objasni kako da se trenira u takvim okolnostima – revoltiran je, čini se opravdano mladi stručnjak, gotovo uveren da će Čačani i naredne sezone imati priliku da uživo gledaju ABA ligu

– Želeli smo prethodnog leta da nagradimo ekipu koja je bila dominantna u ABA 2 ligi. Istovremeno, finansijska situacija u klubu nije idealna tako da smo se svojski potrudili da napravimo kompetitivnu ekipu za konkurenciju u ABA ligi. Mislim da smo u tome i uspeli, međutim kadorvski gledano nismo imali igrače sa prethodnim iskustvom igranja u najboljem regionalnom takmičenju. To je sigurno bio i jeste jedan od faktora zbog kojih smo u neizvesnim završnicama pojedinih mečeva donosili odluke koje nisu bile plod iskustva. Čačak 32 godine nije bio na ovako velikoj sceni, samim tim i meni kao treneru ovo je jedno veliko iskustvo učenja i sticanja znanja. Uveren sam da ćemo izboriti opstanak, i da budemo do kraja iskren, u tome bismo daleko lakše uspeli da imamo podršku navijača.
Zanimljivo rešenje doneli su Čačani kao alternativu za povređenog Radovana Đokovića. U pitanju je bek-šuter Duda Sanadze, standardni reprezentativac Gruzije i neko ko je imao prilike da uči i od Igora Kokoškova dok je vodio pomenutu reprezentaciju od 2008. do 2015.

„Sanadze je učestvovao na tri Evropska prvenstva. Od njega očekujem da na adekvatan način odmeni Đokovića i da mu učinak možda bude i bolji“, obrazložio je Marinović razloge dovođenja bivšeg igrača španskih klubova Fuenlabrade i San Sebastijana.

U datim okolnostima, kada večiti rivali u Novi Sad dolaze opterećeni velikim problemima, utisak je da je predstojeći turnir prilika da autsajderi lakše dođu, ne samo do finala, već i Žućkove levice.

– Zašto da ne, to nije nemoguće. Mega ove sezone igra odlično. Zaista su fenomenalni, mislim da im se i pogodila „takva godina“ da im je sve lepo leglo i da su pritom kvalitetno vođeni od strane trenera Jovanovića. Zemunska Mladost takođe pruža dobre partije u ABA 2 ligi. Oni su oformili zanimljivu ekipu, napravivši balans između iskusnih i mladih igrača. Dobro su vođeni od strane kolege Jakovljevića. Mislim da će turnir biti veoma zanimljiv – utisak je šefa struke čačanskog Borca.

Dragoceni saveti Željka Obradovića


Marinović je u par prilika bio u privilegovanoj poziciji da na treninzima „ugosti“ Željka Obradovića, bez ikakve sumnje najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena. Odlukom da se ove sezone odmori od profesionalnih obaveza, popularni Žoc u poziciji je da vreme mahom provodi u svom Čačku ili Beogradu.

– Privilegija je zaista učiti od najboljeg evropskog trenera svih vremena. Mi smo počašćeni time da je Željko Obradović Čačanin koji voli svoj grad i sam klub Borac i da je voljan da nam predlozima i sugestijama pomože. Neverovatan je osećaj slušati njegove savete – preneo je impresije Marinović, podvukavši instrukcije dobijene za stvaranje skladne celine od ličnosti i igrača često potpuno različitih profila.

– Psihologija je veoma važna, to je segment koji bitno utiče na formiranje jedne celine, timskog sklada i od suštinske je važnosti tokom uspostavljanja sistema. Ogromnog znanja i iskustva, Obradović mi je nekim savetima „otvorio oči“. Jednostavno, on vidi ono što drugima nije u fokusu a od fundamentalnog je značaja za igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari