Mark Markez osvojio Asen 1Foto: EPA-EFE/ VINCENT JANNINK

Vozač Repsol Honde Mark Markez pobedio je četvrti put na ukupno osam odvoženih trka ove sezone, ovoga puta u Asenu, za VN Holandije.

Na jednoj od najspektakularnijih trka u „Kraljevskoj klasi“ u ovoj deceniji poebdio je aktuelni svetski šampion, iako smo do dva kruga pre kraja gledali pravi vožić od osam vozača u kome su bili Horhe Lorenco, Mark Markez, Valentino Rosi, Maverik Vinjales, Aleks Rins, Kal Kračlou i Johan Zarko i Andrea Doviciozo, a sem Zarka i Kračla svaki od pomenutih vozača je u nekom trenutku trke „držao“ jedno mesto koje ga vodi na podijum, no i pored preko 20 preticanja koje smo videli danas, ostaje najjači utisak da je Mark Markez odvezao najpametnije i da je tri kruga pre kraja dodao gas i izvukao poslednji „atom“ snage iz svoje Honde koja ga je odvela na sekund prednosti u odnosu na konkurente.

Prvoplasirani u prvom delu trke, Horhe Lorenco, je nakon jedne greške u sedmoj krivini pao na šesto mesto, da bi trku završio kao sedmi, a na kraju su se u borbi za podijum izdvojili Rins, Vinjales, Rosi i Doviviozo.

Upravo je jedan blaži kontakt dvojice Italijana „otvorio vrata“ tandemu Španaca koji su zauzeli drugo i treće mesto, koje su uspeli i da do samog kraja zadrže.

Ova trka će ostati upamćena i po tome što u njoj nije bilo nikakvih taktika i nikakvih „prlajvih“ poteza. Jedni druge su terali da voze do krajnjih limita, ne ostavljajući prostora za razmišljanje ni o potrošnji pneumatika, a u čitavom ovom spektaklu najbolje se snašao Mark Markez koji je sada stekao prednost nad Maverikom Vinjalesom od 41 boda, dok od trećeplasiranog Johana Zarka ima 46 bodova više.

Naredna trka se vozi za VN Nemačke, za dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari