Ko je Marko Rosi, stručnjak koji je Srbiju "zavio u crno"? Trenerski globtroter koji je u Mađarskoj pronašao drugu otadžbinu 1EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Trebalo je da bude hod po poznatim i lakim terenima, ali se posle dvostrukog poraza od reprezentacije Mađarske put fudbalera Srbije do mesta na Evropskom prvenstvu pretvorio u opasan flert sa potencijalnim debaklom. Marko Rosi, italijanski stručnjak u ulozi selektora naših severnih komšija, veoma je zaslužan za uspon, izvesno i mesto na kontinentalnom šampionatu Dominika Soboslaja i saigrača.

Sve do dolaska na poziciju selektora reprezentacije Mađarske, Marko Rosi nije bio stručnjak za čiji su rad bili zainteresovani na Starom kontinentu. Jednostavno, Italijan je bio trener „B kategorije“ neko ko do 2018. uopšte nije postojao na elitnom fudbalskom radaru.

Imao je stručnjak iz Druenta solidnu igračku karijeru u kojoj su najsvetlije tačke povezane sa boravcima u Torinu, Sampdoriji, Ajntrahtu iz Frankfurta i posebno Breši u kojoj je proveo punih pet godina.

Nakon što je 2000. godine odlučio da ode u igračku penziju, četiri godine kasnije započeo je trenersku ali bez ikakve osnove da napravi zapaženiji rezultat. Punih sedam godina vodio je italijanske ekipe iz gotovo amaterskog ranga, a kada se 2011. godine razišao sa Kavezeom napravio je jednogodišnju pauzu.

Možda i ne svojom voljom, morao je dobrano da razmisli o tome da li je uopšte više imalo smisla baviti se poslom od kojeg ni finansijski nije uspevao da zakrpi sve rupe.

U autsajderskoj poziciji, u kojoj se našao, prihvatio je da 2012. preuzme Honved sigurno nesvestan da će mu taj  optez u potpunosti preokrenuti tok trenerske karijere. U dva mandata, ukupno je četiri sezone predvodio klub iz Budimpešte, uspevši da donese titulu u sezoni 2016/17.

Tokom njegovog mandata na klupi Honveda, klub je konstantno imao finansijskih problema. Uprkos tome, Rosi je u pomenutoj sezoni napravio neverovatan podvig, međutim, titula ga nije navela na pomisao da je svemoguć, naprotiv.

Kada se uprava najmanje nadala, leta 2017. Italijan je odlučio da po drugi put podnese ostavku obrazloživši je time da je „najbolje otići iz jedne sredine kada se nalazite na vrhu“.

Međutim, odluka nije bila nelogična, s obzirom na to da je kasnijim potezom uspostavio konekciju koja će ga dovesti do selektorskog mesta.

Naime, istog leta preuzeo je slovačku Dunjajsku Stredu, klub koji direktno finansira mađarska Vlada, odnosno, kao i Osijek u Hrvatskoj, odnosno TSC u Srbiji čedo je Viktora Orbana.

Tokom godinu dana rada u Slovačkoj, u Fudbalskom savezu Mađarske je procenjeno da je Marko Rosi najbolje rešenje za mesto selektora, što je bio, ispostaviće se, potez kojim je samo produžena renesansa reprezentativnog fudbala naših severnih komšija.

Nakon osvojene titule u Slovačkoj, baš kao i za vreme mandata u Honvedu, Rosi je napustio klub i preuzeo vođenje reprezentacije Mađarske. Njegov dolazak potrefio se i sa izvesnom reorganizacijom u samom Savezu, s obzirom na to da su u rad uključeni stručnjaci iz Nemačke zaduženi za mlađe kategorije ali i implementiranje savremenih metoda u seniorskom fudbalu.

Osim poverenja, Italijan je dobio i vremenski period u kojem se uverio sa kakvim igračkim kapacitetom raspolaže. Da su Rosi i Mađarska definitivno dobitna kombinacija postalo je jasno nakon plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. na kome su se njegovi puleni pokazali kao veoma nezgodna ekipa.

U grupi sa Nemačkom, Francuskom i Portugalom doživeli su samo poraz od „navigatora“ dok su remizirali sa „pancerima“ i „trikolorima“. Iako se nisu plasirali u drugu fazu, nastavili su sa odličnim partijama u Ligi nacija. U sezoni 2022/23 uspeli su dva puta da pobede Englesku, jednom i Nemačku međutim poraz od Italije udaljio ih je od mesta u finalu.

Uspesi koje je ostvarivao sa reprezentacijom zaintrigirali su mađarsku javnost. Rosi je sam priznao da su mu rezultati sa reprezentacijom promenili život. Postao je omiljena ličnost kod naših severnih komšija u meri da je o njemu snimljen i dokumentarni film.

Zbog izuzetnog doprinosa fudbalu, Marko Rosi je 3. oktobra ove godine dobio državljanstvo Mađarske na čemu se zahvalio svim strukturama koje su donele odluku zbog koje je, takođe, Mađarsku osetio kao svoju drugu otadžbinu.

O njegovom načinu rada u superlativu govore i reprezentativci Mađarske. Uspeo je da homogenizuje ekipu, suštinski prosečnog kvaliteta i da u sistemu 3-4-2-1 izvuče najbolje iz svih reprezentativaca među kojima je dobar broj njih iz domaćeg šampionata.

Rosi je pre oba meča sa reprezentacijom Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo govorio u superlativu o pulenima Dragana Stojkovića, ističući da je sa individualnog aspekta naša reprezentacija kvalitetnija ali je na delu timski Mađarska delovala kompaktnije, uigranije i daleko produktivnije.

Zbog dvostrukog poraza od Mađarske, reprezentacija Srbije je ugrozila samo mesto na Evropskom prvenstvu, a Marko Rosi je jedan od najznačajnih pojedinaca u fudbalskom uspehu naših severnih komšija.

Marko Rosi je rođen 9. septembra 1964. godine u Druentu. Tokom trenerske karijere promenio je sedam klubova, tri države sve dok 2018. nije imenovan za selektora Mađarske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari