Meč od "evroligaškog zlata" 1Foto: STARSPORT

Mnogo toga je izgovoreno i napisano u intermecu između četvrte i pete utakmice finala ABA lige.

Apostrofiran je i zapečaćen neujednačen sudijski kriterijum u duelima odigranim u Podgorici; razočaranost crveno-belih viđenim i doživljenim u Morači, kao i fokusiranost „plavih“ isključivo na večerašnju majstoricu (20.30).

Jasno je i da će, kako god da se završi u hali „Aleksandar Nikolić“, peti duel imati i „treće poluvreme“ kao i da će pobednik osvojiti regionalnu titulu i „pokupiti kajmak“ u vidu sigurnog učešća u Evroligi naredne sezone.

U Zvezdi su spremni da tradiciju nepobedivosti u abaligaškim majstoricama večeras utemelje na igri koja je generalno bila bolja u poređenju sa prikazanim košarkaša Budućnosti u dužim intervalima sva prethodna četiri meča; dok Podgoričani argumente baziraju na psihološkoj rasterećenosti i nemanju imperativa koji se u daleko trofejnijem i uspešnijem klubu, kao što su crveno-beli, apsolutno podrazumeva.

Prema saznanjima Danasa, Kori Volden biće spreman za majstoricu; istovremeno, postoji nada da bi i Marko Jagodić Kuridža, umesto dosadašnje uloge statiste, preuzete usled nedovoljne oporavljenosti od povrede kolena, mogao da dobije minute u kojima bi bio zadužen da defanzivno zaustavi Luku Mitrovića.

Bivši kapiten Zvezde pravio je mnogo problema crveno-belima u prethodna dva susreta.

Kao četvorka koja nije širila, već se iz pika otvarala ka košu, kako iz kratkih „rolova“, tako i „slipa“, Mitrović je namučio, ne samo Davidovca i Simonovića, kao njegove parnjake na poziciji, već i čitav tim Zvezde.

– Imaju kvalitet na svim pozicijama, biće zadatak za nas da iskontrolišemo njihove igrače koji dobro šutiraju i prodiru. Od Ivanovića i Kobsa; tu su i ostali igrači koji mogu da igraju na više pozicija. Edžam, Popović, Danilo Nikolić kao dobar šuter, nemamo situaciju kao u drugom duelu. Luka Mitrović ponajbolje partije je pokazivao sada na kraju u dresu Budućnosti. Visokih igrača imaju dovoljno da mogu da nose meč. Jasno je da je potrebno da igramo dobro, da radimo neke stvari bolje, taj interval dobre i stabilne igre da bude dovoljno dugačak da bismo kontrolisali susret – razmišljanja je trener Radonjić.

Tradicija Zvezdinih abaligaških majstorica u trenutnom formatu plej-ofa apsolutno je perfektna.

Ovo je druga vezana sezona (ne računajući prethodnu, poništenu) da će Zvezda i Budućnost odlučivati o šampionu u petom meču.

Te 2019. crveno-beli su „počistili“ Podgoričane sa parketa hale „Aleksandar Nikolić“ (97:54).

Bila je to njihova četvrta majstorica plej-ofa ABA lige: računajući i prethodne tri, takođe protiv „plavih“, Mornara i Partizana, Zvezda je u petim utakmicama pobeđivala sa prosečnom razlikom od 26, 5 poena.

– Ukupan kvalitet igre biće presudan. Ako negde budemo dobri, a negde ne, nećemo dati ono što želimo. Igrati u finalu i protiv tako kvalitetnog rivala kakav je Budućnost jedino dobra igra u svim aspektima garantuje dobar rezultat – jasan je šef struke crveno-belih.

„Veto“ Budućnosti na Beloševića

Prva runda večerašnje utakmice odigravala se van terena dva dana ranije. Prema saznanjima Danasa, Budućnost nije da Ilija Belošević, cenjeni srpski sudija, bude jedan od delilaca pravde u majstorici. „Plavi“ su čak i pretili da se neće pojaviti na parketu ukoliko se dogodi suprotno, dok su crveno-beli odbaciil mogućnost da jedan od sudija bude Damir Javor. Na kraju, ABA liga se opredelila za trojku u sastavu: Hordov-Nedović-Radojković, dakle dvojicu Hrvata i jednog Slovenca.

Milojević: Ko iznese pritisak…

– Peta utakmica se neće mnogo razlikovati od prethodnih, koje su bile izuzetno fizički i mentalno zahtevne. Crvena zvezda je dobra ekipa, mi imamo svoje adute, a ko bude bolje izneo pritisak taj će imati veće šanse da pobedi – misli stručnjak sa klupe Budućnosti, Dejan Milojević.

Rezultati u finalu

Crvena zvezda – Budućnost         82:78

Crvena zvezda – Budućnost         85:79

Budućnost – Crvena zvezda         75:71

Budućnost – Crvena zvezda         81:80

Crvena zvezda – Budućnost         20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari