Meč od kapitalnog značaja 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

Povela je u petak Crvena zvezda u finalu ABA lige (91:72); četvrtim ovosezonskim trijumfom s dvocifrenom razlikom, crveno-beli nisu dozvolili razvoj događaja po prošlosezonskom scenariju kada je Budućnost već na startu serije za titulu napravila brejk i kasnije ga materijalizovala u Podgorici.

Na osnovu odnosa snaga i razvoja situacije, može se naslutiti da bi večerašnji susret mogao da bude zapravo duel od kapitalnog značaja za obe ekipe (19.00): ukoliko crveno-beli povedu sa 2:0 u seriji delovalo bi gotovo neverovatno da Podgoričani do titule dođu sa tri vezane pobede nad rivalom od koga su u takmičarskoj 2018/19 doživeli već četiri poraza. Suprotan scenario značio bi i nivelisanje svega preživljenog ove sezone; potencijalnim brejkom Budućnost bi rezultatsko težište prebacila na svoju vodenicu i samim tim došla u poziciju da pitanje šampiona rešava u dva vezana meča u „Morači“.

U Zvezdi su ubeđeni da će košarkaši Budućnosti večeras odigrati neuporedivo angažovanije i kolektivnije u poređenju sa prvim duelom koji su završili sa svega 14 timskih asistencija, naspram njihova 22 uspešna dodavanja. Više od 12 ubačenih trojki, 55,8 odsto uspešnosti iz igre, dvocifrenog broja poena iz tranzicije i drugog napada, crveno-bele trebalo bi da raduje način na koji su štitili reket.

Budućnost je pod protivničkim košem postigla svega 14 poena i ukoliko bi se uračunala i realizacija nakon ofanzivnog skoka, jedinog segmenta u kome su gosti bili apsolutno dominantni (14), njihova produktivnost bila bi još manja. Zvezdina centarska linija sa Odžom i Cirbesom na petici i Fajeom i Simanićem na četvorici podelila je ukupno četiri blokade, ostvarila 14 defanzivnih i tri ofanziva skoka i jedino je podbacila u zagrađivanju koša, odnosno komunikaciji sa spoljnom linijom.

– Pokazali smo karakter. Oni su igrali vrlo snažno u prvoj četvrtini, mi smo uspeli da ispoštujemo naš plan i napravimo željenu seriju i prednost posle čega oni nisu bili u stanju da se vrate. Odradili smo bolji posao u odbrani. Pogledaćemo snimak kako bismo videli kakve smo greške pravili, kako bismo ih ispravili u nedelju. Želimo da odigramo s istom energijom – stava je Bili Beron, ofanzivno najbolji pojedinac Crvene zvezde u prvom meču.

Amerikanac je na startu finalne serije verovatno odigrao i najzreliji meč od letošnjeg dolaska u Zvezdu. Perfektnih 4/4 za tri poena ne odslikavaju samo preciznost reprezentativca SAD, već i racionalnost; uprkos odličnom šuterskom raspoloženju Beron nije forsirao, već se igrački podredio interesima ekipe, o čemu svedoči i njegovih pet asistencija. Preuzimao je odgovornost u odsutnim trenucima, pogađao iz teških pozicija, neretko i van balansa, ali je i u „mis-meč“ situacijama pametno postupao, težeći da prodorima ostvari prednost u čemu je i uspevao.

– Siguran sam da će u nedelju početi jako od starta. Ispraviće određene stvari, imaju jako iskusan tim, dobrog trenera. Verovatno će preći na plan B ili C, a mi moramo da im odgovorimo na pravi način. Imali smo ceo jedan dan da se odmorimo, ispravimo greške i pripremimo za drugi meč – oprezan je Amerikanac, svestan da u igri Budućnosti ima još dosta prostora za napredak i da odnos kvaliteta u prvom susretu i nije bio baš realan odraz mogućnosti obeju ekipa.

Bili Beron se tokom prve utakmice požalio na bolove u mišićima. Prilikom jednog ulaza loše se prizemljio i direktno o parket udario kukovima, što je izazvalo bolne grimase na njegovom licu: “ Dobro sam. Nikada ne bih propustio ovakve utakmice i nema razloga za brigu. Svi se dobro osećamo. U nedelju nas čeka još jedan važan okršaj. Sada je svaki naredni meč najveći u sezoni i moramo tako da ga tretiramo“, oraspoložio je Beron navijače Zvezde koji su i ovako bili zabrinuti zbog neigranja povređenog Džoa Reglanda.

Javor nije po ukusu Zvezde

Čelnici regionalnog takmičenja delegirali su sudijsku trojku za nedeljni meč. A pomenuta kombinacija sigurno se neće svideti navijačima Crvene zvezde. Pre svega zbog toga što je poverenje dobio slovenački arbitar Damir Javor. Delije imaju pik na njega još od proleća 2017. godine i duela sa Olimpijakosom, kada je posle dugog gledanja snimka dodelio loptu klubu iz Pireja. Ta odluka kasnije je uticala na konačan rezultat Javor je delio pravdu i u trećem meču finala prošle godine, koji je završen trijumfom Budućnosti, nakon što je Lesor promašio zicer za pobedu. Pored Javora drugi meč finalne serije deliće Hrvat Sreten Radović, kao i Crnogorac Miloš Koljenšić.

Ako dobijemo u nedelju – sve se briše

Imao je Filip Barović par intenzivnijih duela i koškanja sa Cirbesom i Čovićem u prvom susretu. U saradnji sa Nemanjom Gordićem uspeo je u par navrata da dođe do realizacije iz igre dva na dva, ali je na kraju priznao kapitulaciju u duelima sa pomenutim Cirbesom i pre svega korpulentnim Odžom: “ Ne može da se igra mlako. Na kraju je presudilo što nismo mogli da održimo fokus 40 minuta. Oni su nas kaznili, a to rade dobre ekipe. Međutim, ako dobijemo u nedelju sve ovo što je bilo izbrisaće se. Rekao sam vam već da ova ekipa, I ona koja je pretrpela tri poraza nisu iste. Došli su novi igrači, došao je novi trener. Nastao je potpuno novi sistem u koji ja verujem. Isto tako verujem da u nedelju možemo da iznenadimo“, optimista je Barović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari