Meč sa Norveškom može biti prekretnica za rukometaše Srbije 1foto:Starsport

Rezultati iz uvodnog dela Svetskog prvenstva realni su i dovoljno ilustrativni u smislu mogućeg dometa rukometaša Srbije. Ipak, sutrašnji duel sa Norveškom, na startu druge faze (20.30) mogao bi, u široj perspektivni, da predstavlja prekretnicu.

U taboru reprezentacije Srbije nadali su se da su sa četiri boda mogli da dočekaju drugu fazu planetarnog šampionata, međutim, ispostavilo se da su rukometaši Nemačke bili bolji, kvalitetniji i srećniji (34:33).

Pobede nad Alžirom i posebno Katarom, pak, uverile su javnost da su izabranici Tonija Đerone postali sposobni da kao favoriti zaista manirski dobijaju slabije od sebe (što doskora nije bio slučaj).

Istine radi, da je Dejan Milosavljev dobio dozvolu da se priključi saigračima pred meč sa „pancerima“, rukometaši Srbije bi sigurno pružili još jači otpor.

Ne samo što je popularni Banda naš najbolji golman, već je kao član berlinskog Fuhsea odlično upoznat sa šuterskim navikama Jurija Koha i saigrača.

U svakom slučaju, sa dva prenešena boda u novoformiranoj grupi, rukometaši Srbije nisu doneli veliki kredit.

Borba za mesto u četvrtfinalu (od šest reprezentacija, dve najbolje idu među osam) veoma je teška; „orlovima“ su neophodne sve tri pobede, kako bi uz povoljan ishod ostalih mečeva mogli da se nadaju mestu u četvrfinalu težine predvorja Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Prvi rival izabranika Tonija Đerone, ujedno je i najkvalitetniji, po stil igre rukometaša Srbije i najteži.

Norveška je vrhunska reprezentacija, koju čini niz fantastičnih rukometaša, izvanrednih individualnih sposobnosti.

Tokom prve faze zagrevali su se protiv Severne Makedonije i Argentine, što je, možda, i doprinelo da se pošteno namuče u duelu sa vrlo zanimljivom reprezentacijom Holandije (27:26).

Norvežani zvaničan meč nisu izgubili maltene godinu dana (od Francuske u Zlatnoj ligi).

Kao i većina skandinavskih reprezentacija, neguju brz rukomet, koristeći maksimalno brzi centar i igru sa svih šest u polju, kod igrača manje.

Imaju niz sjajnih rešenja na bekovskim pozicijama, počevši od Sandera Sagosena, rukometaša nemačkoj Kila.

Dvadeset osmogodišnji rukometaš odličan je na pozicijama srednjeg i levog beka; vrstan je šuter, snažan, odličnog odraza i tehnike šuta, godinama unazad jedan je od najboljih rukometaša na svetu.

Naspram njega, mesto desnog beka pokriva veoma nezgodni i u tehničkom smislu nepredvidivi Magnus Abevilk Red, as nemačkog Flensburga.

Red je dva puta bio šampion u Bundesligi, poseduje brzinu i specifičan šut koji je veoma težak za čitanje.

Njegov saigrač u ekipi, Goran Johanesen pokriva, takođe, mesto srednjeg beka, na kojem igra i as Magdeburga O Saliven, koji je ujedno i kapiten reprezentacije.

O kakvoj je pokrivenosti bekovskih pozicija reč možda i najbolje ilustruje činjenica da je tandem desnih bekova upotpunjen sa Rajkindom, koji je saigrač Sagosena u Kilu.

Srbija će biti na velikom defanzivnom ispitu; u meču sa Nemačkom odbrana je bila isuviše porozna, što bi trebalo da bude temelj analize i pripreme sutrašnjeg meča.

Norveška ima odličan prenos lopte, prisutnu egzekuciju iz kontranapada i dobru konekciju između bekova i pivotmena.

Ono što je upečatljivo u njihovom napadu jeste podatak da je u poslednjih desetak mečeva u proseku Norveška davala više od 30 golova.

Svetski su vicešampioni iz 2019. i bronzani sa Evropskog prvenstva 2020.

„Možda je bolje što je odmah Norveška. Prvo da se fizički oporavimo. Ostavićemo srce na teren, dobro ćemo da pripremimo meč. Ubeđen sam da možemo da pobedimo. Jedva čekam tu utakmicu i nadam se da ćemo obradovati sve u Srbiji“, poručio je Mijailo Marsenić, inače saigrač Dejana Milosavljeva u Fukseu.

Napad je u prvoj fazi takmičenja veoma dobro funkcionisao, pre svega u pozicionoj igri. Podatak da smo dali 103 gola, po čemu smo treća najefikasnija reprezentacija na Svetskom prvenstvu, uliva nadu da bismo mogli da se nadgornjavamo sa Norvežanima tokom svih 60 minuta.

Još uvek produktivnost iz kontranapada i preko brzog centra nije na željenom nivou, ali je kombinatorika zaista raznovrsna i teško čitljiva za protivničke odbrane.

Da bismo došli do pozicije da se borimo za četvrtfinale, nepohodno je da skinemo skalp jednoj vrhunskoj reprezentaciji, a Norveška spada u grupu takvih.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari