Mečevi Primere preko cele nedelje do kraja prekinute sezone  1Nužda zakon menja: Prazan Nou Kamp Foto: EPA-EFE Alejandro Garcia

Prekid fudbalskih prvenstava širom Evrope, (u nekim državama) pauza duža od dva meseca, nezavršena evropska klupska takmičenja i blizina sledeće sezone, ubrzali su ritam odigravanja preostalih utakmica.

U Španiji do te mere da će se, ako borba za bodove bude ponovo pokrenuta 12. juna, mečevi Primere održavati svakog dana u sedmici.

U slučaju da ne dođe do drastičnog pogoršanja situacije s korona virusom, pa teško stradala zemlja od kovida 19 ponovo počne dnevno da beleži trocifrene slučajeve umrlih i novozaraženih, ekipe bi svakih 72 sata izlazile na teren.

Tako, barem tvrdi, ugledni As i nije da nema logike u saznanjima ovog sportskog dnevnika, jer je do kraja La lige ostalo čak 11 kola. I to, otkriva isti izvor informcija, u dva termina.

Tamo gde ne bude velikih vrućina susreti bi kretali između 18. i 19.30 časova, a u slučaju oblasti sa visokim temperaturama čak od potpuno neuobičajenih 23 sata, s tim što bi ovo drugo pravilo važilo samo za vikend datume.

Logično, bez publike na tribinama i uz stroge mere higijenske predostrožnosti s obzirom da je Španija još daleko od proglašenja završetka borbe sa fatalnom zarazom, koja je odnela skoro 30.000 njenih stanovnika od marta meseca.

Inače, u trenutku „zamrzavanja“ jedne od dve najjače nacionalne lige, sa najviše osvajača UEFA trofeja u ovom veku, prvo mesto je držala Barselona (58), dok ju je u stopu pratio večiti rival Real, sa samo dva boda manje (56) od branioca titule iz prošle sezone. I njima i svim ostalim članovima najvišeg ranga jako je stalo da se vrate fudbalu dobrim delom ili najviše zbog velikog novca u opticaju, imajuću u vidu da je (ukupni) procenjeni gubitak od administrativnog kraja sezone 2019/20. između 550 i 700 miliona evra.

Čeka se potvrda Ministarstva

Da bi lopta opet počela da se kotrlja na većem delu Pirinejskog poluostrva neophodno je da konačnu – pozitivnu reč da Vlada Španije, odnosno resor zadužen za zdravstvo proceni da li je rizik od obolevanja među fudbalerima i svim drugim članovima klubova smanjen na razumnu meru. U slučaju nepovoljnih promena u društvu, nastavak Primere bio bi pomeren za nedelju dana – na 17. jun. Ekipe su u punom timskom treningu od prošle nedelje, a testiranjem igrača svih klubova do sada su otkrivena petorica zaraženih. Bez navođenja imena timova odakle su, ali sa ohrabrujućom informacijom da svi imaju blage simptome.

Novi početak od 28. kola

Do prinudnog prekida sezone, sredinom marta, odigrano je 27 od 38 kola, za titulu su se kao svake sezone najviše „tukli“ Barselona i Real, plasmanu u Ligu šampiona sledeće godine blizu je bio i tandem Sevilja – Real Sosijedad, Hetafeu se smešio direktan prolaz u Ligu Evrope, dok je Atletiko gledao da se makne od pozicije koja donosi kvalifikacije za LE. U tom trenutku, ispadanju u Segundu najbliži su bili fenjeraš Espanjol i malo bolje rangirani Leganjes i Majorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari