Međukontinentalni derbi nije doživeo kraj i pre 90 godina: Ikardi po najranijem golu nadmašio nekadašnjeg napadača iz Jajca (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/STR

Utakmici turskog prvaka Galatasaraja i pobednika domaćeg kupa Fenerbahčea za naslov nacionalnog fudbalskog superšampiona nije bio suđeno.

Trebalo je da se istanbulski rivali, potkraj prošle godine, sretnu u Rijadu, što ne bi bilo prvi put da se za Superkup Turske igra izvan državnih granica (Frankfurt 2006, Keln 2007, Duizburg 2008, Doha 2021).

Tada su ljuti suparnici jednodušno odlučili da odreknu gostoprimstvo Saudijcima jer im nije dozvoljeno da na igralište izađu u majicama s likom Kemala Ataturka u slavu osnivača moderne Turske i stogodišnjice njene Republike.

Juče je propao i meč u Šanliurfi na jugoistoku zemlje, jer je Fenerbahče istrajao u naumu da izvrši sabotažu iz nezadovoljstva fudbalskim savezom.

Na teren je poslao juniore koji su se povinovali naredbi klupskog rukovodstva da se povuku s igrališta.

 

Nepoznato je da li je i predviđeno bilo da se to učini nedugo od početka utakmice, ali su ka svlačionici pošli neposredno posle ranog vodećeg gola Galatasaraja, kome se strelac Mauro Ikardi, argentinski napadač, obradovao kao da ga je postigao u najznačajnijem meču karijere.

 

Njegov pogodak u 50. sekundi je i najraniji ikada u 115 godina dugoj istoriji Međukontinentalnog derbija, koji se tako zove jer je Galatasaraj u evropskom delu Istanbula, a Fenerbahče u azijskom.

Dosadašnji rekorder je bio Mirsad Sejdić, napadač koji je rođen u Jajcu, nekadašnji igrač banjalučkog Borca i Olimpije u jugoslovenskoj Prvoj ligi, koji je 1981. iz Ljubljane otišao u Galatasaraj.

U ligaškom remiju (1:1) na stadionu Galatasaraja Ali Sami Jen pre 40 godina, 8. aprila 1984, zatresao je mrežu u 55. sekundi.

 

Bilo je to nadmudrivanje dva YU trenera i po dva igrača iz nekadašnje države.

Tomislav Ivić je predvodio Galatasaraj, a Branko Stanković Fenerbahče.

U navali domaćina bio je i Tarik Hodžić, nekadašnji golgeter Željezničara, koji je sa 16 pogodaka bio najbolji strelac tog šampionata (Sejdić dao deset).

Gosti su odneli bod golom u 73. minutu. Mrežu je zatresao Suad Karalić, štoper, koji je takođe igrao na Grbavici u Sarajevu.

Napad Fenerbahčea predvodio je Srebrenko Repčić, bivši as Sarajeva i Crvene zvezde.

U Šanliurfi zvanično je počeo da teče i 5. minut kada su sudije u dogovoru s delegatom rešile da se završi utakmica koja praktično nije ni odigrana.

Igrači Galatasaraja su svejedno veselo prihvatili 17. klupski trofej za Superkup, što je i uvećani rekord (sledi Trabzon s deset, a Fenerbahče i Bešiktaš imaju po devet).

Još samo se jednom desilo da meč dva velika rivala ne doživi kraj.

Bilo je to i Istanbulskoj ligi 23. februara 1934.

Prekinuto je u 60. minutu pošto je eskalirala tuča između nekoliko igrača. Na teren su upali i navijači.

Epilog su bile dugogodišnje zabrane bavljenja fudbalom za devet igrača Fenerbahčea i osam Galatasaraja.

Fenerbahčeu je treći put da ne završava meč. Prethodna dva puta to se dogodilo u kupu.

U sezoni 1997/98, u revanšu četvrtfinala s Trabzonom na njegovom terenu, pri vođstvu domaćina s 1:0, predmet s tribina je povredio hrvatskog trenera Ota Barića, stratega Fenerbahčea, koji je prevezen u bolnicu.

Gosti, koji su kod kuće u prvoj utakmici pobedili s 2:1, nisu hteli da nastave meč, koji je registrovan službeno s 3:0 u korist Trabzona. Fenerbahče je izbačen iz Kupa na godinu dana.

U revanšu polufinala 2018. Fenerbahče je hteo da igra, ali Bešiktaš nije pošto je u 57. minutu njegov trener Šenol Guneš doživeo Barićevu sudbinu.

Međukontinentalni derbi nije doživeo kraj i pre 90 godina: Ikardi po najranijem golu nadmašio nekadašnjeg napadača iz Jajca (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Fudbalski savez Turske je odlučio da se utakmica nastavi tri nedelje kasnije bez publike.

Bešiktaš ni to nije prihvatio pa je i njemu zabranjeno da se takmiči u kupu sledeće sezone, a Fenerbahče je na par-forfe otišao u finale (prva utakmica na stadionu crno-belih završena 2:2 uz tri crvena kartona).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari