"Mehur" u Orlandu ne bi trebalo da pukne 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

Istorijski format, uslovljen pandemijom korona virusa, prošao je sve moguće kontrolne testove uoči „restarta“ NBA sezone.

Počevši od petka, 31. jula, 22 ekipe nadmetaće se prvo za potvrdu, odnosno mesto u plej-ofu, a potom, sve do sredine oktobra, za šampionsku titulu.

Svi smešteni u Diznijevom svetu nadomak Orlanda, na startu poput Alise u zemlji čuda, najbolji, ali i najbogatiji košarkaši današnjice polako su se navikli na rigorozna pravila, solidne uslove i protokole po kojima jedino mogu učestvovati i biti deo istorijskog formata nastavka takmičarske godine u NBA.

Kontrolni mečevi, a svaka ekipa odigrala je po tri prijateljske utakmice, nagovestili su da bi „restart“ u početku mogao više da podseća na duele Letnje lige, a da bi „pravi“ mečevi došli na red nešto kasnije.

Način ulaska u „mehur“ (kolokvijalni izraz za prostor u kojem će boraviti ekipe u toku nastavka sezone na preko 30 hiljada hektara) prema kriterijumima jednak je negde uslovima rada i funkcionisanja astronauta u „raketama“.

Svi do jednog, članovi 22 ekipe testirani su više puta pre nego što su opkoračili prag Diznijevog sveta na kojem su dobili jasno preciziran protokol svakodnevnih obaveza.

Radijus kretanja tačno im je preciziran, a svaki eventualni izlazak iz „mehura“ prethodno mora biti najavljen i odobren.

Bilo je i onih poput Lua Vilijamsa iz LA Klipersa, odnosno Rašuana Holmsa iz Sakramenta koji su dobili dozvolu da napuste „mehur“ da bi potom bilo ustanovljeno da su prvobitne argumente, naročito Vilijams (navodni odlazak na sahranu) iskoristili za noćni izlazak.

Pouzdani bek Klipersa i nekada najbolji šesti igrač NBA lige, automatski je kažnjen od strane organizatora, a morao je i naredna četiri dana, po povratku, da provede u karantinu.

Svako jutro, pre napuštanja sobe, igrači su obavezni da se testiraju; Kristaps Porzingis, centar Dalasa, bio je jedan od onih koji su u toku kontrolnih mečeva zaboravili na propisanu obavezu, tako da je bio primoran da taj dan, tačnije 24 časa, provede u samoizolaciji.

Svima je obezbeđen apsolutni komfor; prethodno dozvoljeno da u „mehur“ unesu stvari, rekvizite, predmete, čak i čitav inventar kako bi se u Orlandu osećali što bolje.

Igrači su na početku bili iznenađeni kvalitetom i raznovrsnošću hrane, međutim vremenom su se „mentalno“ prebacili na krucijalne stvari.

Takmičarski, trenutno deluje da najveći favoriti za titulu: Milvoki Baksi i LA Lejkersi ne bi trebalo da imaju većih kadrovskih problema.

Prema slovu ugovora, svaki igrač je imao pravo da se odluči za nedolazak u Orlando (nema sankcija, osim ostanka bez primanja za period „restarta“).

Baksima su svi igrači na raspolaganju; tokom kontrolnih mečeva delovali su veoma dominantno, dok „jezerdžije“ neće računati na Patrika Beverlija i Ražona Ronda.

Broj onih koji su se odlučili da ne uđu u „mehur“ ili da se kasnije priključe je popriličan, a posebno je uticao na tok priprema Denver Nagetsa.

Počevši od najboljeg igrača, Nikole Jokića, pa preko Gerija Herisa, Montea Morisa, Pi Džej Dozira, Džamala Mareja….veoma bitni igrači su ili kasnili na okupljanje ili pak još uvek nisu spremni.

U Sakramentu je takođe bilo problema; zbog manjka igrača u rotaciji na centru, trener Luk Volton uveliko prilikom „smol bol“ postave Nemanju Bjelicu koristi na centru.

Boban Marjanović i Bogdan Bogdanović, od srpskih igrača, pokazali su najviše tokom kontrolnih mečeva; dobar je bio i Nemanja Bjelica, dok je trener Meloun Jokića prvobitno koristio kao pleja, što je, možda, u određenoj meri uticalo na formu srpskog asa.

Kingsima predstoji borba za mesto u plej-ofu; imperativ da ligaški deo od osam utakmica obave faktički perfektno, dok bi Mavsi, a pogotovo Nagetsi mogli daleko da dobace u nadmetanju za što viši plasman.

Bez novozaraženih

U periodu od 7. do 9. jula članovi 22 ekipe, kao i svi ostali protagonisti nastavka NBA sezone, pre ulaska u „mehur“ testirani su na kovid 19. Svih narednih dana, testovi su redovno obavljani, periodično na svaka dva dana testirani su svi prisutni u Diznijevom svetu i na dan pre zvaničnog „restarta“ nije bilo novozaraženih, odnosno, svi testovi bili su negativni. Ova činjenica, pokazatelj je zapravo da bez obzira na veliku frekventnost ogromnog broja ljudi u  ograničenom prostoru, poštovanje propisanih mera daje rezultat; samim tim plan biva sprovodiv.

Gudurić u teškoj situaciji

I poslednji mečevi, neposredno pre prekida sezone sredinom marta, nagoveštavali su da Marko Gudurić, u svojoj ruki sezoni, permanentno gubi minutažu, samim tim i ulogu u Memfis Grizlisima. Nažalost, položaj levorukog beka poniklog u Crvenoj zvezdi, a stasalog u Fenerbahčeu, nije se promenio ni protokom vremena, odnosno tokom kontrolnih mečeva pred „restart“  NBA sezone. Popularni Gudura u prve dve utakmice uopšte nije ulazio, dok je na poslednjoj protiv Majamija dobio nepuna dva minuta. Trener Tejlor Dženkins na raspolaganju ima brojne igrače u spoljnoj liniji, vrsne šutere poput Dilona Bruksa i Grejsona Alena, što je sigurno jedan od razloga gotovo beznačajne uloge Gudurića u rotaciji u spoljnoj liniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari