Menadžer na mestu direktora 1Foto: STARSPORT

Novi list okrenuli su u Partizanu; predsednik Ostoja Mijailović ubeđen je da je Zoran Savić idealno rešenje za poziciju sportskog direktora (za danas zakazana promocija), koje je ostalo upražnjeno nakon otkaza koji je usred tekuće sezone dobio Nikola Lončar.

Na stranu to što je Savić deklarisani zvezdaš i što navijačku opredeljenost nikada nije krio, njegova doskorašnja delatnost u ulozi košarkaškog menadžera, i to vrlo uticajnog u srpskim krugovima, biće sigurno, posmatrana kroz prizmu profesionalnog rada kao sportskog direktora u Partizanu.

Kao što su činjenice da je Savić bio idejni tvorac stvaranja Fortituda, koji je 2004. iz drugog plana iznenadio celu Evropu i igrao finale Evrolige sa Makabijem, kao i da je potom od 2005. do 2008. godine, takođe kao generalni menadžer, postavljao osnove Barselone na putu do evropskog trona 2010. tako je tačno i da je poslednjih desetak godina, zajedno sa rođenim bratom, aktivno radio kao košarkaški menadžer.

Savić je bio menadžer i brojnim srpskim košarkašima poput Milana Mačvana, Marka Gudurića, Filipa Petruševa, Vojislava Stojanovića i uglavnom je rad bazirao na „skautiranju“ mladih igrača kojima je umeo da još u kadetskom ili juniorskom uzrastu, pre nego što bi potpisivali profesionalne ugovore sa matičnim klubovima, pronalazi angažmane u inostranstvu (što je neretko dovodilo do burnih reakcija).

Pomenuti Stojanović je takav primer, kao i Stefan Nikolić, danas prvotimac Virtusa iz Bolonje.

Koliko će zamrznuti menadžerski biznis na novoj poziciji pokazaće vreme; i aktuelna upravljačka garnitura u Partizanu donedavno imala je vrlo negativna iskustva sa lobiranjem igrača iz svojih redova, u smislu da su ljudi iz kluba direktno uticali na igrače da promene menadžerske agencije i privole se onoj koja trenutno ima jači uticaj u Humskoj.

U menadžerskom svetu to je „normalna“ pojava, ali je vrlo opasno kada se pritisak vrši iz samog kluba.

U takvoj konstelaciji, Savić će sigurno biti na profesionalnom ispitu, pogotovo što će klub u narednom periodu rad bazirati na skautiranju mladih igrača, odnosno promociji onih koji su već u širem krugu profesionalaca ili su već u timu kao Nikola Radovanović, Đorđije Jovanović, Mihailo Petrović, Dušan Tanasković, Vidan Dronjak…

Zvezda tri meča u šest dana

Košarkaši Crvene zvezde već večeras odigraće prvi od tri naredna meča u samo šest dana. Odloženi abaligaški duel 14. kola  sa Cibonom na repertoaru je od 18 časova, a u petak crveno-bele očekuje evroligaški u Atini sa Panatinaikosom. Već u nedelju, direktnim letom iz prestonice Grčke, Zvezda će doći na megdan Budućnosti u vrlo važnom meču u borbi za lidersko mesto ABA lige na kraju regularnog dela. Trener Radonjić u Podgorici će moći da računa i na kapitena Branka Lazića, kome će duel sa Cibonom biti i poslednji u izdržavanju kazne dobijene od strane ABA lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari