Menadžerski vladar iz senke 1Foto: STARSPORT

Španski mediji su u nedelju kao glavnu vest preneli informaciju da je fudbalski agent Falji Ramadani pod istragom zbog mogućeg pranja novca i utaje poreza.

„Marka“ je objavila da je Ramadaniju pretresena kuća na Majorci, kao i da su istražitelji odneli kompjutere i svu dokumentaciju koju su našli.

Španski list je na svom portalu objavio i fotografiju kombija tužilaštva za organizovani kriminal koji je do vrha napunjen stvarima koje su zaplenjene iz Ramadanijeve vile.

Na slikama se vide i pripadnici policije kako stavljaju u kombi fascikle, sveske, rokovnike, kompjutere, pa čak i papire koje napolju vade iz plastične kante. Istragom prema zvaničnim podacima rukovodi Europol, a španske vlasti su naknadno uključene jer sumnjaju u utaju poreza usled mnogobrojnih njegovih fudbalera koji igraju na Iberijskom poluostrvu.

Dnevnik „As“ navodi da je Ramadani samo od prelaska Luke Jovića iz Ajntrahta u Real Madrid, vrednog 60 miliona evra, zaradio devet miliona evropskih novčanica, mada se konkretno njegov transfer u „kraljevski klub“ za sada ne spominje kao predmet istrage.

Lokalni list „Ultima ora“ navodi detalje policijske intervencije po kojoj je Ramadanijeva kuća pretresana šest sati, kao i da su privedene dve ženske osobe i još jedan fudbalski agent iz Istočne Evrope čiji identitet nije objavljen.

Isti izvor tvrdi da je Ramadani poslednjih godina, uprkos nekretninama u mnogim drugim delovima sveta, najviše boravio u Palma de Majorci gde u garaži navodno poseduje preko pet izuzetno skupih automobila, a u lokalnoj marini drži jahtu vrednu nekoliko miliona evra.

Ovaj izvor dodaje i to da je policija očekivala da će menadžera zateći u kući, ali da je na kraju sa njim stupila u kontakt preko advokata i da će on narednih dana biti saslušan u Madridu.

Španski mediji napominju i da je Ramadani menadžer nekima od najvećih svetskih zvezda među koje spadaju trener Juventusa Mauricio Sari, levi bek Čelsija Markos Alonso, defanzivac Napolija Kalidu Kulibali…

Zbog velikog broja kvalitetnih fudbalera sa Balkana koje zastupa, od Miralema Pjanića do Stevana Jovetića i Luke Jovića, „As“ ga je nazvao „Mino Rajolom sa Istoka“, aludirajući na fudbalskog agenta čiji su klijenti najpoznatiji igrači sa Zapada, među kojima su Pol Pogba i Mauro Ikardi.

Odgovor na pitanje ko je zapravo Falji Ramadani (57) do sada su postavljali mnogi mediji sa Balkana, ali je malo ko uspevao da dobije kompletan odgovor.

Nije poznato da li državljanin Severne Makedonije albanskog porekla poseduje i srpski pasoš, ali je u srpskom fudbalu veoma prisutan više od tri decenije.

Partizan je jedno vreme u domaćim medijima nazivan „Ramadanijevim klubom“ zbog velikog broja igrača crno-belih koji su mu bili klijenti, ali je vremenom, najviše dolaskom Zvezdana Terzića u Crvenu zvezdu, počeo da usko sarađuje i sa večitim rivalom (njegovi igrači su Miloš Degenek, Marko Marin, Filip Stojković).

Italijanski „Kalčomerkato“ tvrdi da njegova menadžerska agencija „Lian sports“ ima sedišta u Berlinu i Milanu, a da prosečan godišnji profit iznosi preko 30 miliona evra. Za Ramadanija se godinama tvrdi da vedri i oblači srpskim fudbalom i da preko svojih igrača može da utiče na mnoge stvari. Među njegove srpske klijente spadaju: Nikola Milenković (Fiorentina), Luka Milivojević (Kristal Palas), Marko Grujić (Herta), Nikola Maksimović (Napoli), Adem LJajić (Bešiktaš), Mijat Gaćinović (Ajntraht), Filip Kostić (Ajntraht), Miloš Veljković (Verder), LJubomir Fejsa (Benfika) i mnogi drugi.

Španci napominju da Ramadani nikada ne daje intervjue, kao i da pazi na to da se njegove slike skoro nikada ne pojavljuju u medijima.

Navode i da nije tačno poznato kolika je vrednost njegove imovine širom sveta, ali da se navodno zna da poseduje nekretnine još i u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Portugalu.

Novinar koji je dugo živeo i radio u Španiji Vladimir Stanković ističe za Danas da tamošnje vlasti utaju poreza ne praštaju i da svaku sumnju ispitaju do kraja.

On podseća i na to da su ne tako davno pod udarom tamošnjih vlasti zbog neplaćenog poreza bili i Kristijano Ronaldo, Leo Mesi, Luka Modrić i Žoze Murinjo.

– Kod Španaca to nema veze koje ste nacionalnosti. I drugi igrači poput Čabija Alonsa su bili na udaru. To je kao igra lopova i žandarma, odnosno ko će koga da nadmudri, da li oni što ne žele da plate ili država koji želi sve da naplati. Praksa je pokazala da se kod ovakvih stvari uglavnom država na sudu nagodi sa optuženima na uslovnu kaznu i višemilionsku odštetu zbog pokušaja utaje poreza. Čabi Alonso je oslobođen optužbe, Mesi i Ronaldo su platili kazne. To je rešenje u obostranom interesu, optuženi ne odu u zatvor, a država uzme pare – priča Stanković.

Sportski novinar Milojko Pantić navodi da samo srpske vlasti ne ispituju da li ovde kroz fudbal ima mutnih poslova.

– NJegov uticaj se najbolje može videti ako se prisetimo slučaja Andrije Živkovića, o kome sam više puta pričao u „Sportskoj galaksiji“. Kada je odlazio iz Partizana u Benfiku pričalo se hoće li produžiti ugovor, neće li produžiti, da li će mu otac dozvoliti da produži ili neće, ali je ustvari tada, kao i za mnoge drugi stvari kasnije, igru ustvari vodio Ramadani – objašnjava Pantić.

On napominje da se domaći agenti često zaigraju u inostranstvu misleći da ih kod kuće niko neće dirati, podsećajući na to da je nedavno u Belgiji uhapšen menadžer Dejan Veljković kome se pored finansijskih malverzacija stavlja na teret i nameštanje fudbalskih rezultata.

– Španci rade pravu stvar, kod njih nema vrdanja. U fudbal je ušao ogroman novac i taj kapital ogromnih razmera pravi okeansku korupciju. Za njih je normalno da ispitaju svačiju imovinu. Za nas se zna da smo takav narod, da volimo hleba bez motike. U Španiji i Belgiji moraš da odgovaraš za ono za šta se u Srbiji provučeš. Jedini je problem što agenti često uvaljaju u blato i svoje klijente, pa se tako u Belgiji u neprijatnoj situaciji našao i trener Aleksandar Janković – poručuje Pantić.

Na pitanje da li bi ova istraga mogla da utiče na reprezentaciju Srbije u kojoj su većina igrača njegovi klijenti odgovara da ne veruje da će se to odraziti na igru „orlova“.

– Igrači nemaju veze sa time, oni rade svoj posao i ne bi trebalo da ih dotiče. S druge strane mi nemamo nacionalni tim nego reprezentaciju „Kokeznanije“ od koje je i bog digao ruke – zaključuje Pantić.

Ugasio predstavništvo u Beogradu

Falji Ramadani je prošle godine ugasio predstavništvo „Lian sportsa“ u Beogradu. Tada je saopšteno da agencija nastavlja da se bavi transferima igrača sa ovih prostora, ali da samo neće imati kancelariju u Beogradu. Sedište srpskog „Lina sportsa“ nalazilo u kuli Geneks. Glavni čovek za poslove Ramadanija u Beogradu bio je bivši golman Partizana Nikola Damjanac, koji je po gašenju predstavništva promenio telefonski broj.

Pravio puč u reprezentaciji?

Milan Obradović, pomoćnik bivšeg selektora Srbije Mladena Krstajića, optužio je pre više od godinu dana Faljija Ramadanija da je zbog svojih menadžerskih kombinacija izazvao puč u nacionalnoj selekciji. Tabloidi su tada navodili da je Luka Milivojević po nalogu svog menadžera, Ramadanija, odbio da igra za „orlove“, kao i da je na Svetskom prvenstvu u Rusiji namerno rušio atmosferu ekipe. U vreme Mundijala je i reprezentativac Marko Grujić napustio svog dotadašnjeg agenta i dao „Lian sportsu“ pravo da ga zastupa, a na to ga je navodno nagovarao jedan od Ramadanijevih igrača (prst sumnje je pao na Milivojevića). Selektor Krstajić je svojevremeno rekao i da Grujića više ne zove „A“ tim jer je odbio poziv da igra za mladu reprezentaciju (U21), na šta ga je prema čaršijskim pričama nagovorio upravo Ramadani, sugerišući mu da tvrdi da je povređen.

U sukobu sa FSS

Javna je tajna da fudbaleri Faljija Ramadanija imaju povlašćeni status u reprezentaciji Srbije zato što su najbrojniji, odnosno zato što bi „orlovi“ bili u problemu ukoliko bi naredio svojim klijentima da odbiju poziv. Sumnja u to da Ramadani upravlja time ko će se i na koji način odazvati pozivu u nacionalni tim dodatno su podgrejane posle slučaja njegovog najskupljeg igrača među „orlovima“, Luke Jovića, koji je prošle jeseni kamp reprezentacije napustio svojevoljno. Selektor LJubiša Tumbaković istakao je da je Jović pred meč sa Luksemburgom sam otišao, dok je fudbaler tvrdio da je dobio potvrdu lekara da je povređen, ali nije obrazložio zašto o tome nije obavestio selektora koji je jedini smeo da mu odobri (pre)rani odlazak iz kampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari